Saltar al contenido

Din smartphone kan snart laddas via luften

23 de mayo de 2023
GettyImages 662949178 e4de8ceb4c7c48178546437f2d71bc12

Viktiga takeaways

  • Flera företag arbetar på sätt att låta dig ladda din smartphone via etern.
  • Motorola arbetar med tidigare Caltech-forskare för att utveckla smartphones som kan drivas upp till 3 fot från en laddare.
  • Xiaomi visade nyligen en konceptvideo för att ladda en telefon via etern.

Du kanske snart kan ladda din smartphone via etern, tack vare ett växande antal tekniska framsteg. Motorola sa nyligen att de samarbetar med tidigare Caltech-forskare för att utveckla smartphones som kan drivas upp till 3 fot från en laddare. Ansträngningen kan innebära ett slut på det ständiga sökandet efter nätsladdar. «Over-the-air laddning ger användarna mycket mer frihet med sina enheter», sa Cesar Johnston, operativ chef för det trådlösa laddningsföretaget Energous, i en e-postintervju. «Du behöver inte känna dig bunden till närmaste vägguttag. Och enheter kan fortfarande användas medan de laddas via luften.»

Frihet från sladdar

För att utveckla sin luftladdning (OTA) samarbetar Motorola med GuRu Wireless, ett företag som grundats av Caltech-forskare. De flesta icke-trådlöst laddade enheter har bara en laddningshastighet, men trådlös laddning över luft kan tillåta användare att strypa hur mycket ström som kommer in i deras enhet. «På Motorola arbetar vi ständigt med att ta fram innovationer till marknaden som kan förbättra våra konsumenters liv. Med denna lösning kommer vi att ge en glimt av friheten och flexibiliteten som användarna kan njuta av med en revolutionerande trådlös, trådlös kraftteknik», säger Dan Dery, vice vd för produkt på Motorola, i ett pressmeddelande. «Med GuRu föreställer vi oss en ny generation av trådlöst drivna enheter.» GuRu säger att dess patenterade miniatyrmoduler kommer att tillåta enheter att drivas på långa avstånd genom precisionskraftöverföring. Tekniken laddar kontinuerligt enheter och dirigerar om ström efter behov som en säkerhetsåtgärd. «Over-the-air laddning krävs av slutanvändare för att ge frihet,» sa Florian Bohn, VD och medgrundare av GuRu Wireless, till Lifewire i en e-postintervju. «Mobila enheter och elektronik såsom bärbara enheter kommer alltid att laddas när laddningen sker i bakgrunden. Installation och underhåll av kameror och IoT-enheter blir en bris, och kostnaden, både i form av dollar och tid/ansträngning för att använda dessa enheter , reduceras drastiskt.» Motorola är bland många företag som tävlar om att få ut sina OTA-produkter på marknaden. Xiaomi visade nyligen en konceptvideo för att ladda en telefon via etern. «Inom en snar framtid kommer Xiaomis egenutvecklade laddningsteknik för rymdisolering också att kunna fungera med smartklockor, armband och andra bärbara enheter», skrev företaget på sin hemsida. «Snart kommer våra vardagsrumsenheter, inklusive högtalare, skrivbordslampor och andra små smarta hemprodukter, alla att bygga på en trådlös strömförsörjningsdesign, helt fri från sladdar, vilket gör våra vardagsrum verkligen trådlösa.» Ström kan en dag till och med komma från mobiltelefonsignaler. Forskare skrev nyligen i en tidning att de hade kommit på ett sätt att samla in och distribuera energin från trådlös 5G-kommunikation. «5G har designats för blixtsnabb kommunikation med låg latens», skrev författarna i tidningen. «För att göra det antogs mm-vågsfrekvenser och tillät oöverträffade höga utstrålade effekttätheter av FCC. Omedvetet har arkitekterna bakom 5G därigenom skapat ett trådlöst elnät som kan driva enheter i intervall som vida överstiger kapaciteten hos alla befintliga teknologier.»

Gör telefoner mindre

I den pågående kapplöpningen för att göra telefoner lättare och tunnare kan laddning via luften hjälpa.

Någon som håller i en smartphone med en laddningsindikator på skärmen men utan sladdar.

Trådlös laddning över luft låter tillverkare designa mindre, vattentäta och portlösa enheter som ser ut, känns och fungerar bättre än de med besvärliga laddningsportar som blir smutsiga och tar upp värdefull egendom i allt mindre enheter, tillade Johnston. Och trådlös laddning ger användarna mer kontroll över strömhanteringen för sina enheter. «De flesta icke-trådlöst laddade enheter har bara en laddningshastighet, men trådlös laddning över luft kan tillåta användare att strypa hur mycket ström som kommer in i deras enhet», sa han. Förvänta dig inte att OTA-laddning blir allestädes närvarande direkt, säger experter. Processen kräver en rigorös godkännandeprocess från FCC. «I takt med att fler lösningar utvecklas och godkänns av FCC och andra tillsynsorgan, som vår WattUp-teknik var den senaste månaden, kommer vi att börja se laddningsavstånd öka till längre avstånd upp till 10-15 fot,» sa Johnston.