Saltar al contenido

eMMC vs SSD

30 de junio de 2021
EMMC vs SSD 6cc875c53a344e79a9647d53d0510b6d

När du handlar efter en ny bärbar dator finns det många faktorer att tänka på. En viktig aspekt är vilken typ av lagring den bärbara datorn erbjuder. Den genomsnittliga bärbara datorn (oavsett om det är en 2-i-1, stor och dyr eller budgetvänlig och kompakt) har troligen antingen eMMC-lagring eller SSD-lagring, men hur är dessa lagringsmedier olika? Vi undersökte båda för att hjälpa dig att lära dig mer om eMMC-hårddiskar kontra SSD-hårddiskar.

Övergripande resultat

eMMC

 • Kräver liten eller ingen ström för datalagring.
 • Vanligtvis installerad i billigare bärbara datorer, Chromebooks och mobila enheter.
 • Lägre kostnad.

SSD

 • Inga rörliga delar som läser data.
 • Kräver mycket lite ström för att fungera.
 • Större kapacitet.
 • Bäst för mer krävande datoruppgifter.

Beroende på dina behov kan eMMC eller SSD fungera för din lagringslösning. Om du har en stram budget, ta en titt på eMMC. Men om du behöver snabbare prestanda, ta en titt på SSD.

eMMC Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Billigt även i större kapacitet.
 • Överföringshastigheter upp till 400 MB / s.
 • Perfekt för webbsurfing och ordbehandling.

Nackdelar

 • Finns endast i 32 GB, 64 GB, 128 GB och 256 GB.
 • Storlekar på 128 GB eller mer är svårare att hitta.
 • Kan inte hantera uppgifter med högpresterande krav.
 • Långsammare prestanda.

eMMC-lagring (inbäddat MultiMediaCard) är en form av intern lagring som består av en styrenhet och NAND-flashminne, som finns i en integrerad krets. eMMC-lagringschips är vanligtvis inbäddade i enhetens moderkort. Styrenheterna i eMMC-chips lagrar data, vilket enligt SearchStorage tillåter enhetens CPU att spara sin begränsade hastighet och kraft för andra datoruppgifter. Dessutom använder eMMC NAND-flashminne, vilket kräver liten eller ingen ström från enheten för att hålla kvar data. Eftersom eMMC-chips fungerar med liten eller ingen effekt från enheterna finns eMMC-chips vanligtvis i datorer och mobila enheter som har begränsad effekt, prestanda och hastighet; särskilt jämfört med dyrare bärbara bärbara datorer. eMMC-chips finns normalt i kompakta bärbara datorer, Chromebooks, surfplattor, 2-i-1-enheter, smartphones och surfplattor.

När ska du köpa eMMC-lagring?

Om du letar efter något bärbart med en lägre prispunkt kan en dator med eMMC-lagring vara värt att överväga. Och som Windows Central påpekar kan datorer med eMMC-lagring också vara bäst för dem som äger en extern hårddisk, har ett molnlagringsabonnemang eller har råd med ett molnlagringsabonnemang. Detta beror på att datorer med eMMC-lagring tenderar att ha mindre lagringskapacitet. Så om du behöver lagra många filer och annan data behöver du ett externt lagringsalternativ för att använda en eMMC-dator. En annan sak att tänka på är hur du planerar att använda den bärbara datorn. Bärbara datorer med eMMC-lagring är i allmänhet bäst för dem som planerar att använda datorn för surfning, direktuppspelning av media och inte mycket annat. Dessa datorer är inte byggda för arbetsintensiva uppgifter.

SSD För- och nackdelar

Fördelar

 • Används för alla datoruppgifter.
 • Ganska vanligt i en mängd olika datorer och enheter.
 • Överföringshastigheter från 500 MB / s till över 3000 MB / s.
 • Finns i olika storlekar, inklusive 1 TB och större.

Nackdelar

 • Dyrare vid större kapacitet, men kommer ner i pris.

SSD-lagring (solid state drive) är en typ av intern lagring som består av flera flashminnechips, ett kretskort och antingen ett SATA- eller PCIe-gränssnitt som flyttar data och förser SSD med ström. Till skillnad från traditionella hårddiskar kräver SSD-enheter inte rörliga delar som drivmotorer för att läsa data. Bristen på rörliga delar i SSD-enheter betyder att dessa enheter inte behöver så mycket ström för att läsa data och kan göra det snabbare än hårddiskar. Liksom eMMC-lagring använder SSD-enheter NAND-flashminne, vilket gör att SSD-enheter kan använda mindre ström när de lagrar data. SSD finns vanligtvis i större bärbara datorer eller stationära datorer. Dessa datorer brukar också vara dyrare och har större lagringskapacitet än eMMC-datorer och mobila enheter. Den större lagringskapaciteten beror på att SSD-enheter har större storlekar tillgängliga.

När ska du köpa SSD-lagring?

Om du behöver en fullfjädrad bärbar dator som hanterar en mängd olika datoruppgifter (webbläsning, titta på filmer, spel och produktivitetsuppgifter), välj en bärbar dator som har SSD-lagring. Eftersom SSD-enheter ofta erbjuder stor lagringskapacitet är SSD-enheter bäst om du lagrar stora filer (eller mer data i allmänhet) på din dator. Priset är också en viktig faktor när man överväger SSD-enheter. Även om dessa ofta är värda pengarna (SSD-enheter tenderar att vara snabbare, prestera bättre och lagra mer än eMMC-enheter), tenderar SSD-enheter också att bli dyrare. Dessa anses vanligtvis inte vara bärbara datorer, men om din budget kan täcka kostnaden för en SSD-bärbar dator kan det vara värt att köpa.

Slutlig dom: SSD kan göra allt till ett pris

Medan eMMC är perfekt för lågmäld databehandling, som att surfa på nätet eller streama videor, är det inte tillräckligt för mer ansträngande datorer. Om du är budgetinriktad och inte har något emot en lägre hastighet är eMMC perfekt för dig. Men om du är en kraftanvändare och behöver en dator med högre hastighet och inte har något emot den extra kostnaden, är SSD vägen att gå. SSD-priserna sjunker långsamt, vilket gör det attraktivt för de flesta konsumenter.