Saltar al contenido

Fördelarna med enkelt reparerade smartphones

26 de junio de 2021
GettyImages 524087598 3c33e584935e487f9ef65fdbf5902c1a

Viktiga takeaways

  • Koldioxidavtrycket som smarttelefontillverkarna lämnar är enormt.
  • Årliga enhetsreleaser och telefoner som är svåra att reparera ökar bara storleken på det fotavtrycket.
  • Att göra smartphones mer reparativa kan hjälpa tillverkare att sakta ner produktionen och minska enhetsavfallet.

Effekterna av smartphone-industrin på miljön fortsätter att växa, men en ny nedbrytning av Samsung Galaxy S21 kan peka oss mot en ljusare, grönare framtid. Eftersom smartphones har blivit mindre har intern hårdvara blivit mer kompakt, vilket ofta leder till att bitar smälts ihop eller limmas på plats. Detta innebär dyrare reparationer, vilket kan få människor att bara köpa en ny telefon istället och därmed få gamla telefoner att slängas. iFixits nedbrytning av Samsungs senaste smartphone avslöjar dock en lättare reparerbar enhet. «Över 150 miljoner telefoner kastas varje år, bara i USA», säger Omkar Dharmapuri, grundare av Tech Lurn via en e-postintervju med Lifewire. «Människor kräver det nyaste och det bästa och är mer benägna att kasta en trasig telefon istället för att reparera den.»

Växande oro

Att byta ut din smartphone vartannat år har blivit normen, särskilt när stora företag driver ut nya enheter varje år. Även om det är trevligt att ha ny teknik släppt i en så snabb takt, ligger det en kostnad bakom allt. År 2014 kontaktades Lotfi Belkhir, docent vid McMaster Universitys Walter G. Booth School of Engineering Practice and Technology, av en student om programvarans hållbarhet. Detta utlöste en studie av Belkhir och Ahmed Elmeligi, medgrundare av Healthcare Innovation in NeuroTechnology (HiNT). I studien inspekterade Belkhir och Elmeligi koldioxidavtrycket av konsumentenheter som smartphones, bärbara datorer, surfplattor och till och med stationära datorer och datacenter. Resultaten av den här studien publicerades ursprungligen 2018 i Journal of Cleaner Production, där de två redogjorde för de växande farhågorna de hade om att fotavtrycket blev kvar efter tillväxten av informations- och kommunikationsteknik.

De två fann att IKT har en större inverkan på utsläppen än vad man ursprungligen trodde, och till och med uppgav att trender antydde att skadorna på miljön av smartphones skulle vara högre än någon annan IKT-relaterad teknik till 2020. Smartphones är mindre och i de flesta fall , använder mindre energi än traditionell stationär elektronik, men studien visade att nästan 85% av en smartphones påverkan på miljön kom från dess produktion. Den sista informationen är särskilt viktig, eftersom vi har sett stora tillverkare som Apple och Samsung fortsätter att släppa nya smarttelefonmodeller varje år. «Smarttelefonindustrins miljöavtryck är en av de mest intensiva eftersom tillverkningen av smartphones använder mycket resurser», sa Dharmapuri i vår e-postintervju. «Utöver det konkurrerar mobiltelefontillverkare med varandra mer än någonsin, vilket resulterar i mer tryck på ekosystemet.»

Lösningen

Vissa tillverkare har redan vidtagit åtgärder för att sänka kostnaderna för att skapa nya telefoner, men det finns fortfarande mer som kan göras. Ett bra nästa steg är att göra smartphones lättare att reparera. Maskinvaran som ingår i en telefon är gjord av värdefulla resurser som tas från planeten. Medan vissa av dessa resurser – som kisel som används i många inre delar – är rikliga, är andra, som hafnium, sällsynta än guld. En artikel publicerad på Engineering.com bryter ner de råvaror som används för att tillverka hårdvaran i dessa enheter. Även om processen kan ha förändrats sedan den publicerades ger den fortfarande en god uppfattning om hur mycket skada som producerar nya enheter kan göra på planeten.

«Ett sätt att arbeta mot det skadliga inflytandet från smarttelefontillverkningen är att göra det billigare och mer attraktivt att reparera,» sa Dharmapuri via e-post. «Mobiltelefonföretag kan inkludera policyer där de reparerar telefoner eller uppgraderar dem för mindre pengar, snarare än att uppmuntra människor att köpa en ny telefon varje år efter släppet.» Att ha den senaste enheten kan vara cool, och många framsteg har gjorts genom åren. Men i slutändan är det priset vi betalar för att ha den senaste gadgeten inte värt det, och smarttelefonföretag måste öka och göra mer för att minska den påverkan de har på miljön.