Saltar al contenido

Google ersätter FLoC med New Topics API

14 de julio de 2022
GettyImages 1185193215 eca44fe85ece4267a8b6020fbef71741

Google har meddelat att det tar bort sitt Federated Learning of Cohorts (FLoC) och ersätter det med det nya Topics API, efter ett år av feedback. FLoC var tänkt att ersätta tredjepartscookies som ett sätt för företag att lära sig om människors intressen och visa skräddarsydda annonser. Enligt det officiella GitHub-inlägget har Google Topics ett större fokus på integritet och kommer att fokusera på en persons senaste surfhistorik snarare än en längre period.

FLoC arbetade genom att gruppera människor utifrån deras intressen men möttes av kontroverser när det släpptes. Till och med digitala rättighetsgrupper kallade FLoC för «en fruktansvärd idé» och hävdade att den tillät «rovdjursinriktning». Andra webbläsarföretag, som Mozilla, vägrade att adoptera det. Google Topics syftar till att bli bättre. Det nya API:et kommer att fastställa en lista över de fem bästa ämnena baserat på en persons webbhistorik för en viss vecka.

Efter att ha samlat in den webbhistoriken kommer Topics att jämföra denna data med en lista med ungefär 350 ämnen från Interactive Advertising Bureau (IAB). Därifrån konstruerar Topics de fem ämnena som en annonsör kan se för att visa en skräddarsydd annons för dig baserat på dina data. Google sparar den informationen i tre veckor innan den raderas och börjar igen.

Säker Surf

Ämnen kommer att försöka utesluta «känsliga ämnen» för att upprätthålla integriteten, men Google klargör inte vad som anses vara känsligt. Google uppger att de kommer att arbeta med externa partners för att definiera känsliga ämnen bättre. Topics API kommer att finnas tillgängligt på Chrome, men inget lanseringsdatum har angivits, och det är okänt om andra webbläsare kommer att använda det med tanke på FLoC-kontroversen.