Saltar al contenido

Hackas din trådlösa telefon?

5 de abril de 2023
71929008 56a6a56d5f9b58b7d0e42194 6f433522b3b148ba81b1a22731962be1

Innan vi börjar, låt mig först säga att den här artikeln är tänkt att utbilda dig om hur du skyddar dig från trådlös telefonavlyssning, inte för att lära dig hur du gör det. Avlyssning av telefonsamtal är helt olagligt i nästan alla länder i världen. Försök inte det. Den fasta telefonen lever fortfarande, trots alla de obegränsade mobilabonnemang som är tillgängliga nuförtiden. Många väljer fortfarande att behålla sin gamla vanliga hemtelefonlinje som backup eller av andra skäl. Trådlösa telefoner, som var en lyx för flera decennier sedan, har blivit ett måste för människor som använder fasta telefoner men ändå vill ha friheten att röra sig. Vi har blivit så vana vid den trådlösa livsstilen att tanken på att ha en sladdtelefon verkar stenålderskonstig för oss nu. Tekniken för trådlös telefon har utvecklats under åren, från primitiva AM-radiobaserade system med få eller inga säkerhetsfunktioner, till mer avancerade digitala system med inbyggd krypteringsteknik för att förhindra avlyssning.

Hur säker är din trådlösa telefon?

Hur lätt är det för någon att lyssna på dina trådlösa telefonsamtal? Svaret beror på vilken typ av teknik din trådlösa telefon använder och hur mycket ansträngning och resurser någon vill lägga ner för att lyssna på dina samtal.

Analoga trådlösa telefoner

Tidiga trådlösa telefontekniker var extremt benägna att avlyssna. Om du fortfarande har en tidig analog trådlös telefon, kan dina konversationer potentiellt enkelt avlyssnas av vem som helst med en radioskanner som finns tillgänglig i de flesta lokala hobbybutiker. Ibland kan dina konversationer plockas upp så långt som en mil bort. Även om din mormor kanske fortfarande har en, har de flesta av de äldre analoga telefonerna sannolikt bytts ut, men det finns några billiga budgetmodeller av sladdlösa analoga telefoner som fortfarande kan säljas idag som är mycket känsliga för avlyssning. Om inte din telefon säger att den är digital och har termer tryckta på den som «Digital Spread Spectrum» (DSS) eller DECT, så är den troligen analog.

Digitala trådlösa telefoner

Även om analoga trådlösa telefonmodeller är mest sårbara för avlyssning är digitala telefoner inte helt immuna mot att tredje part lyssnar på. Säkerhetsforskare och telefonhackare har lyckats hacka vissa implementeringar av kommunikationsstandarden Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) som används av många trådlösa telefontillverkare. DECT ansågs vara ett ganska säkert system tills hackare lyckades knäcka den krypteringsimplementering som används av vissa tillverkare av trådlösa telefoner. Hackare kan använda en mjukvaruapplikation och specialiserad hårdvara för att avlyssna vissa DECT-baserade trådlösa telefoner. Verktyget med öppen källkod som de använder var avsett för revisorer och säkerhetsforskare och ingår fortfarande i legitima säkerhetsverktygssviter som BackTrack Linux-live-säkerhetsdistributionen. DECT-hackningsmjukvaran, i kombination med specialiserade (och svåra att hitta) DECT-kompatibla trådlösa nätverkskort eller universella programvaruradioapparater, kan användas för att avlyssna och avkoda konversationer som äger rum på vissa modeller av sårbara DECT-baserade trådlösa telefoner. Gruppen bakom DECT-standarden arbetar med att utveckla standarden för att göra den säkrare, men förbättringar tar tid att implementera och föra ut på marknaden. Det finns sannolikt miljontals sårbara trådlösa telefoner kvar i världen idag.

Hur kan jag skydda mig mot hackare för trådlösa telefoner?

DECT-hackning är inte något som den tillfällige hackern eller manuskillen sannolikt kommer att ägna sig åt. Hackare kan inte använda verktygen utan mycket specialiserad radiohårdvara. Den billigare formen av radiohårdvara som krävs för att avlyssna DECT-trafik är mycket svår att få tag på och de nyare universella programvaruradioapparaterna som kan användas för att avlyssna DECT-samtal kan kosta tusentals dollar. Om du inte är ett mycket värdefullt mål som har något värt att lyssna på, då är risken för att någon lyssnar på dina samtal på din DECT-baserade trådlösa telefon förmodligen ganska låg. En avlyssnare skulle sannolikt också behöva vara mycket nära ditt hus för att kunna fånga en signal. Om du bara är orolig för att din nyfikna granne ska lyssna på dina samtal, bör du uppgradera från din mormors gamla analoga trådlösa telefon till något lite mer modernt och digitalt. Detta bör förhindra de flesta oavsiktliga överhörningsavlyssningar. Om dina konversationer är känsliga eller om du är superparanoid om att någon lyssnar på dina samtal, kanske du vill använda antingen en trådbunden telefon (ja, de finns fortfarande) eller en krypterad VOIP-tjänst som Kryptos. Summan av kardemumman är att så länge du använder en digital trådlös telefon som producerats under de senaste åren, är chansen att hackare och andra avlyssnare ska kunna lyssna på dina samtal ganska små, med tanke på kostnaden och bristen på den hårdvara som krävs. Hackare är mer benägna att försöka hacka din röstbrevlåda snarare än att försöka lyssna på dina samtal.