Saltar al contenido

Hur man vet om någon har gått bort

11 de agosto de 2021
trying to track death online 3482673 44d3150bc4e64858aec2c44cc83c23b1

Att ta reda på om någon har dött kan vara ett känsligt ämne. Lyckligtvis kan du istället för att ringa upp släktingar eller försöka besöka personligen använda ett antal onlineverktyg för att se om och när någon gick bort. Att upptäcka om någon är avliden är relativt enkelt eftersom det vanligtvis finns offentliga tillkännagivanden i dödsannonser och webbplatser. Men det du troligtvis inte hittar för de flesta är på vilket sätt personen dog – den informationen cirkulerar vanligtvis bara från mun till mun.

Hur man tar reda på om någon har dött

 1. Läs igenom online dödsannonser. En rapport om dödsfallet är det första stället du bör titta på för att se om någon har gått bort. Det finns webbplatser för både senaste dödsannonser och historiska.

  Legacy.com dödsannonser söker efter John Smith

  Legacy.com.
  En online dödsrannsakare kan bara vara användbar för större städer. En liten stad kanske inte lägger ut dödsannonsen online, i så fall bör du kolla lokaltidningen eller webbplatsen för bårhuset.

 2. Sociala medier borde vara ditt nästa val. Om du kan hitta ett konto på sociala medier för den avlidne, kommer du troligen att hitta deras vänner och familj som skickar känslor och minnen. Lär dig hur du hittar människor på Facebook för några exempel.

  Facebooksökresultat för John Smith Dallas

 3. Besök den lokala kyrkans webbplats. Om du råkar känna kyrkan där begravningen hölls eller skulle hållas om personen gick bort, kan kyrkans webbplats ha lagt upp en text eller till och med en hel dödsannons på personen. Om du inte är säker på den specifika kyrkan, försök leta efter webbplatslänkar till kyrkor i området där du vet att personen är från eller var de dog.

 4. Gör en allmän sökning på en sökmotor. Skriv personens namn följt av dödsruna och/eller död. Var noga med att inkludera all annan relevant information du kan, till exempel en familjemedlems namn, platsen där de bodde eller dog, deras yrke, din gissning om deras dödsorsak etc. Här är ett exempel: «john smith» dödsolycka » las vegas «» fru mary «När du inkluderar flera ord som en del av en fras, till exempel ett namn eller en plats, var noga med att omge dem med citattecken.

  John Smith dödsannonser Google -sökning

  Om personen du letar efter är en kändis men en allmän sökning inte var till hjälp, sök direkt på Wikipedia eller IMDb. Det här är de bästa webbplatserna för att se om en kändis har dött för att de snabbt uppdateras.

 5. Kontrollera lokala nyhetswebbplatser. Det är vanligt att dödsfall rapporteras i nyheterna, men du kan bara ha tur om det var en «ovanlig» död, som kan innehålla allt från en bilolycka till ett mord eller död på någon riktigt ung. Denna metod för att se om någon har dött kan hjälpa till i kombination med de andra teknikerna på denna sida. Nyhetsstationer får vanligtvis inte posta den avlidnes namn, men en plats och allmänt datum/tid anges ofta.

 6. Leta upp personens gravplats för att bekräfta om de har gått bort. Det här borde inte vara ditt första val eftersom en gravplats normalt inte uppdateras så snart en dödsannons läggs ut, men de är fortfarande hjälpsamma och särskilt användbara för dödsfall som du misstänker har hänt för länge sedan.

  Hitta A Grave -sökresultat för John Smith

  Hitta en grav.
 7. Se om de finns på en släktforskningshemsida. Du kommer att kunna se deras dödsdatum om de ingår i ett släktträd som har uppdaterats sedan de dog.

 8. Använd en sökmotor för personer för att se om han eller hon dog. Denna metod är minst användbar eftersom dessa webbplatser vanligtvis inte fokuserar på döden, men de kan visa personens dödsdatum tillsammans med information som de normalt behåller, som födelsedatum, telefonnummer, adress etc.

Kan du ta reda på hur någon dog?

Att bestämma någons dödsorsak kan vara knepigt. Utan att fråga en nära vän eller släkting, är ditt enda riktiga alternativ att söka igenom dödsregistret efter detaljerna. Om ovanstående metoder för att ta reda på om någon är avliden inte var till hjälp för att se på vilket sätt de dog, du kan prova något lite annorlunda. Om du till exempel gör en webbsökning som i steg 4 ovan, försök att lägga till «dödsorsak» till sökningen.

Svaren kan vara svåra att hitta

Vanligtvis är dock historien om hur någon har dött bara publicerad online eller någonstans med allmän tillgång om den är nyhetsvärd. Till exempel kan denna information dyka upp om personen var en kändis, avled tragiskt eller var inblandad i en polisjakt. Annars, för vardagliga människor som går bort, som en kollega, gammal vän, familjemedlem, granne, etc., är dödsorsaken vanligtvis inte offentlig information.