Saltar al contenido

Vad är en uppslukande upplevelse?

22 de marzo de 2023
GettyImages 1091894148 5c782bfdc9e77c0001e98dfd

En uppslukande upplevelse är uppfattningen av att vara på en plats när du faktiskt är på en annan. Det är i huvudsak upphävandet av verkligheten, även om det bara är för några ögonblick. Människor vill alltid ha en så uppslukande upplevelse som möjligt, särskilt när det kommer till underhållning. Det är anledningen till att renässansmässorna ligger borta från motorvägarna så de enda ljuden du hör är de stadiga klippa av hovar och sammandrabbningen av svärd. Det är anledningen till att biografer släcker ljuset så att du bara kan se skärmen. Enligt Wikipedia är en uppslukande upplevelse (och i sin tur nedsänkning) «uppfattningen av att vara fysiskt närvarande i en icke-fysisk värld.» När det gäller virtuell och förstärkt verklighet är detta dubbelt sant. Den här artikeln kommer att helt definiera vilka element som definierar en uppslukande upplevelse och vilka steg du kan vidta för att förbättra din fördjupning i din nästa virtuella eller utökade upplevelse.

Fördjupningens element

Fördjupning bygger på användningen av våra sinnen, särskilt fyra av dem: syn, ljud, känsel och doft. Virtual reality använder syn, ljud och ibland beröring.

Syn: Det virtuella verklighetsheadsetet blockerar den perifera synen (eller använder ett omslutande headset för att förbättra det) för att fokusera bärarens uppmärksamhet på vad som händer direkt framför dem. Augmented reality använder headset eller smartphone-skärmar för att lägga till virtuella element till den verkliga världen.

Ljud: Virtual reality-headset inkluderar ljuddämpande hörlurar som tvingar bäraren att fokusera på ljudet från den virtuella världen. Augmented reality ger ljud för vad som än händer på skärmen.

Rör: Tillbehör för virtual reality-headset kan ge haptisk feedback för bäraren. Andra exempel på användning av beröring är vibrationer och mullrar när ett föremål plockas upp eller stöter med något i den virtuella världen. Augmented reality använder sällan beröring för att öka nedsänkningen på grund av begränsningarna med augmented reality-teknik. Alla dessa olika element kombineras för att skapa en uppslukande upplevelse, men en stor del av «sanna» fördjupning bygger på en upphävande av misstro och en vilja att transporteras till en annan värld.

Populär Virtual och Augmented Reality-teknik

Det finns ett antal olika tekniker och hårdvara som möjliggör uppslukande upplevelser, men vissa är bättre än andra. Följande är de mest populära alternativen.

Microsoft HoloLens

HoloLens tillkännagavs först med spel i åtanke men har sedan dess expanderat till ett antal kommersiella applikationer. Inredningsarkitekter kan använda den för att visualisera hur ett rum kommer att se ut när det väl är möblerat. Arkitekter kan använda den för att föreställa sig en stadssilhuett med en ny byggnad på plats. HoloLens har mycket potential, men har en hög prislapp och begränsade konsumentapplikationer.

HTC Vive Pro

HTC Vive Pro är ett av de mest uppslukande headseten på marknaden. Den använder två kameror för spårning i full rumsskala i ett utrymme på upp till 4,5 meter gånger 4,5 meter. Till skillnad från Oculus Rift eller annan sådan hårdvara, rör du dig inte med en kontrollpinne – du går faktiskt runt i rummet. Originalversionen av HTC Vive hade en mycket lägre upplösning som försämrade fördjupningen, men HTC Vive Pro ökar upplösningen till nya nivåer som gör det lätt att tro att du är i den virtuella världen.

HTC Vive Pro produktbild

Oculus Rift

Oculus Rift var det ursprungliga virtual reality-headsetet. Även om nyare iterationer inkluderar en-till-en-rörelsespårning, är Rift bäst att använda sittande i en stol med en kontroller eller tangentbord.

Oculus Rift headset produktbild

Andra alternativ för uppslukande upplevelser

Den enda nackdelen med virtuell verklighetsutrustning är hur dyr den är. Men alternativ som Samsung Gear VR gör den virtuella världen tillgänglig för alla med en tillräckligt kraftfull smartphone. Google har också tagit steg i den riktningen med Magic Leap. Och om inget av dessa alternativ är genomförbart, finns det billiga virtual reality-headset tillgängliga för så lite som $20. Underhållning är redo att vända ett nytt blad när konsumenterna efterfrågar mer uppslukande upplevelser. Filmer, spel och till och med musik har alla designats och strukturerats på ett sätt som kan dra nytta av virtuell verklighet. Föreställ dig att du vänder på huvudet i en film, bara för att se en drake svepa ner på dig. Det blåser verkligen de gamla 3D-filmerna ur vattnet.

FAQ

  • Vad är Samsung Immersive VR Experience Box?

    Samsung Immersive VR Experience Box var ett reklamobjekt som erbjöds kunder som förbeställde Samsung Galaxy S8. Presentförpackningen inkluderade en Gear VR, Bluetooth-hörlurar och andra tillbehör.

  • Vad är mixed relaity?

    Mixed reality, eller MR, kombinerar element av förstärkt och virtuell verklighet. MR använder ett headset för att lägga datorgenererade bilder över verkliga miljöer. Bäraren kan interagera med virtuella föremål och se dem från flera vinklar.

  • När uppfanns virtuell verklighet?

    VR-tekniken går tillbaka till 1957. Det första virtuella verklighetssystemet var Sensorama, skapat av Morton Heilig.