Saltar al contenido

Hur 8 GB RAM överpresterar i M1 Mac-datorer

24 de junio de 2021
ScreenShot2020 12 11at11.20.36AM c642cf9adcd54035a71bee1e80e41e22

Viktiga takeaways

  • 8 GB är mycket för nästan alla användningsfall.
  • Endast extremt RAM-mättande uppgifter som 4K-videoreduktion verkar dra nytta av 16 GB RAM.
  • Allvarligt, det är det snabb.

Inte bara är M1 Mac-datorerna snabbare, svalare och har bättre batteritid än i stort sett någon jämförbar rival, de lyckas göra det med halva standardmängden RAM. Hur är detta möjligt? De nya M1 Apple Silicon Mac-datorerna har endast 8 GB RAM som standard, och ändå verkar de fungera lika bra som en Intel Mac med 16 GB RAM eller mer. Vad händer? Kan du verkligen köra Lightroom, eller Logic Pro, eller Final Cut, eller till och med icke-optimerade appar som Ableton Live, i 8 GB? Är Apples billigaste Mac, MacBook Air, verkligen kapabel till avancerat professionellt arbete? Det är. Och mycket av det beror på en extremt smart användning av minne. «Jag försöker göra några fler tester med det, för det verkar konstigt, men minnet fylls inte så snabbt», Andrea Nepori, teknisk författare för Italiens La Stampa, berättade Lifewire via snabbmeddelande. «Det är som om de kunde utnyttja optimeringsnivån för iPadsna, men på Mac-datorer.»

RAM vs SSD

Först, vad är RAM, exakt, jämfört med SSD-lagring? Tänk dig att du arbetar med en uppgift vid ditt lilla skrivbord och att du har ett stort arkivskåp bredvid det. Arkiveringsskåpet är SSD. När du startar din uppgift drar du ut de saker du behöver och sprider den på skrivbordet. Skrivbordet är RAM. Det är litet jämfört med arkivskåpet, men du kan se allt och det är precis där, så att du kan ta tag i det direkt.

M1 Mac-infografik som beskriver M1-chip, SSD-lagring och säkerhet

I dators termer är att ha mer RAM som att ha mer skrivbordsutrymme. Din dator kan fungera på mer öppna appar och dokument samtidigt utan att sakta ner. När bordsskivan är full kan datorn «byta» data tillbaka till SSD. Detta sänker vanligtvis saker betydligt, eftersom en SSD vanligtvis är 10 gånger långsammare än RAM. Varför lägger vi inte bara till mer RAM? Eftersom det kostar mer och det kan inte lagra någonting när det är avstängt.

Hur gör M1 RAM

Vanlig visdom är att du ska köpa en dator med så mycket RAM som du har råd, så det kan göra mycket fler uppgifter samtidigt innan du saktar ner. M1 Mac-datorer hanterar allt detta lite annorlunda. För att utöka vår analogi, föreställ dig att du lämnar den övre lådan på ditt arkivskåp öppen och att du har en assistent som står över den, en person som alltid vet vad du ska göra nästa. De kan ta bort papper som du inte har tittat på på ett tag och släppa dem i den övre lådan. Och de kan också förutse när du behöver titta på det fotot och lägga tillbaka det på skrivbordet precis i tid. «Det är som om de kunde utnyttja optimeringsnivån för iPadsna, men på Mac-datorer.»

För att uttrycka det på ett annat sätt, varför hålla din kaffekopp på skrivbordet om du skulle kunna få den att visas magiskt på skrivbordet när du vill ta en klunk? Så fungerar M1 Mac-datorer. De använder liberalt sin SSD-lagring för att byta ut data, men de gör det på ett så smart, förutsägbart sätt att du nästan aldrig kommer att märka. Till exempel, för att testa den nya Apple Silicon-versionen av Adobes Lightroom öppnade jag upp den och cyklade snabbt igenom helskärmsbilder med piltangenterna. Sedan bytte jag till Macs Activity Monitor-app, som övervakar saker som RAM och CPU-användning:

Apples M1-drivna Mac som kör Lightroom, som använder över 8 GB RAM

Det är Lightroom som använder över 8 GB RAM, när datorn bara har 8 GB. Observera storleken på «swap». En extra 9 GB! Och ändå förblev Lightroom helt lyhörd, med ingen avmattning. Vad du inte ser här är att jag också hade en massa andra appar som körde, vissa gjorde sina egna intensiva uppgifter.

Behöver du någonsin 16 GB?

I alla recensioner jag har läst och YouTube-videor jag har sett, är den enda gången du behöver mer än 8 GB RAM när appen du använder faktiskt behöver skjuta så mycket data i RAM som möjligt. Till exempel vid rendering och export av stora videofiler. I det här sida vid sida-testet från Max Tech kl. 09:41 på videon ser du att 16 GB MacBook Pro gör 4K-video mycket snabbare än 8 GB-modellen.

Intressant var att båda Mac-datorerna i det testet fortfarande var lyhörda, och du kunde fortsätta använda dem för webbsurfning och andra uppgifter trots att de körs under tung belastning. Sammanfattningsvis kommer då de flesta att gå bra med bas 8GB-modellen. Få 16 GB om du renderar video eller använder andra appar som verkligen kräver mycket RAM. Men om du befinner dig i en position där du behöver en mycket avancerad maskin kan du överväga att vänta tills Apple uppdaterar sina professionella Mac-datorer till Apple Silicon. Dessa första M1-Mac-datorer är så imponerande att det är lätt att glömma att de är de mest grundläggande maskinerna på nybörjarnivå. Sedan är de så kapabla att de kan omdefiniera vad en «pro» -maskin faktiskt är.