Saltar al contenido

Hur AI förändrar arkitektur

14 de julio de 2021
GettyImages 582763822 519e9dbacea1415db657b1ff63a9fe16

Viktiga takeaways

  • Artificiell intelligens kommer en dag att kunna designa hela byggnader från grunden.
  • Arkitektur designad av AI kommer sannolikt att skilja sig mycket från mänskliga mönster och visa sin egen kreativitet, säger experter.
  • AI kan också effektivisera arkitektur genom att bearbeta stora datamängder för att hitta snabba lösningar.
Istället för att anställa en arkitekt kan programvara för artificiell intelligens en dag kunna designa ditt nya hem eller kontor. AI påverkar redan arkitekturen. Ny teknik som sträcker sig från smarta högtalare till smarta termostater förändrar hur arkitekter tänker på boende och arbetsyta. Men framtidens arkitektur som designats av AI kan vara unik, enligt författarna till ett nytt papper i International Journal of Architectural Computing. «Resultatet är något nytt, annorlunda, främmande, konstigt och underbart vackert – kanske den första äkta arkitekturen från 2000-talet,» Matias del Campo, docent i arkitektur vid University of Michigan, och en av forskarna som genomförde studien, sa i en e-postintervju.

Lär en AI att bygga

I sin nyligen genomförda studie använde del Campo och hans kollegor algoritmer för att skapa inbillade mönster. De arbetade med DeepDream, en neuralt nätverksbaserad modell som simulerar hjärnprocesser som gör det möjligt för människor att ha psykedeliska drömmar, och matade den arkitekturplaner från barocken och moderna epoker. «Resultatet är något nytt, annorlunda, främmande, konstigt och underbart vackert.» «När du tränar ett neuralt nätverk för att lära dig funktioner från en databas med barockplaner och tillämpa dessa funktioner på en modern plan, förväntar du dig att se en modern plan som kanske har vissa barockdrag», förklarade del Campo. «Maskininlärningsprocessen skapar en konstig omstrukturering av funktionerna – den förstår saker som poches, veck, massa och tomrum och smälter dem med moderna funktioner för att producera en arkitektur som är överraskande, annorlunda, defamiliarized och spekulativ.»

Snabbare, smartare mönster

AI kan också hjälpa till med mer prosaiska aspekter av arkitektur, säger experter. «Det finns många ineffektiviteter inom arkitekturprocessen inom områdena design, leverans och simulering», säger Bill Kwon, vice VD för IT och digital transformation på arkitektföretaget CallisonRTKL, i en e-postintervju. «AI kommer oundvikligen att avvänja avfallet genom optimerad och förutsägbar modellering, skapa effektivitet och minska fel genom automatisering och kontinuerlig inlärning.» «Istället för att utforma byggnader behöver arkitekter snarare utforma de system som informerar den byggda miljön.» Kwon förutspår att AI en dag kommer att kunna designa hela byggnader från grunden, även om dess första iterationer kommer att ha «en hel del mänskligt beteendeförmåga» och vara mycket bekanta. «Med tiden, när AI lär sig av olika eller självskapade inlärningssatser, är potentialen för unika resultat mer sannolik,» tillade Kwon. «I slutändan kommer det att ta längre tid än vi tror för AI att verkligen» designa «, men när det kan, kommer effekterna att bli djupare än vi [can] tänka.»

Sparar tid och pennor

AI-design kan snabbt överväga många olika kombinationer av funktioner och alternativ som det skulle ta en arkitekt lång tid att upptäcka, säger Roger Duncan, tidigare forskare vid Energy Institute vid University of Texas i Austin, och medförfattare till boken. Framtiden för byggnader, transporter och kraft, i en e-postintervju. «Till exempel kan AI ta stora datamängder, som solens påverkan på en webbplats under ett år, och ge mycket exakta ändringar av sådana funktioner som fönster och överhäng,» tillade han. «Vi har ännu inte sett om sådana immateriella saker som» skönhet «kan kommuniceras till en AI. Men även om inte, de enorma permutationerna och alternativen AI ger ökar möjligheten för mönster som människor anser vara vackra.»

Par som organiserar virtuell husmodell

AI-arkitektur är ett så hett fält att New York Institute of Technology startar ett nytt examensprogram inom arkitektur, beräkningsteknik. «Istället för att designa byggnader måste arkitekter snarare utforma de system som informerar den byggda miljön», säger Pablo Lorenzo-Eiroa, docent i arkitektur och programledare, i en e-postintervju. «Den samtida arkitekten designar algoritmer, robotsystem, robotar för konstruktion och till och med nya material som informerar om arkitektur.» Dagen kan snart komma när AI kommer att utforma ditt hem- och kontorsutrymme. Ännu konstigare, designen som AI kommer med kan vara unika på sätt som vi bara kan föreställa oss.