Viktiga takeaways
- Maskininlärning och AI är som superavancerade filter som skräddarsyr sig efter dina bilder.
- Att «fixa» porträtt automatiskt kommer att leda till orealistiska kroppsförväntningar.
- Vi har ännu inte hittat ett AI-verktyg för borttagning av anka-ansikte.
Vad kan AI göra?
I fotoredigering betyder maskininlärning att en app har matats med zillioner av exempelbilder och fått veta att de själv ska ta reda på hur de sätts ihop. Sedan använder den den här utbildningen på dina foton. I telefonkameror, som har en dator ansluten, händer något av detta innan du ens trycker på slutaren – som till exempel leendetektering. «När man redigerar foton tillbringar folk vanligtvis 74% av sin tid på repetitiva rutinuppgifter, som vi kallar grymt arbete», säger Skylums chef för global kommunikation, Maria Gordienko, till Lifewire via e-post. «På grund av det tråkiga arbetet i detta gruntarbete kommer människor att tänka på fotoredigering som en svårare och mindre tillfredsställande process än den egentligen är.»
Den mörka sidan av AI
Djupa förfalskningar är en tydligt farlig användning av AI-fotoredigering, men det finns mindre uppenbara möjligheter. Skylums kommande Luminar AI kan till exempel analysera ett porträtt och sedan retuschera det automatiskt. Det kan skulptera läppar, smala ansiktet, ändra iris och ta bort hudfel med ett klick. Sammantaget verkar dessa som mindre problem. Eller kanske du älskar ljudet av ett automatiskt skönhetsfilter. Men vad händer när nästan alla bilder har justerats så här? Vi oroar oss för «fotoshopping» i kommersiell fotografering. Annonser med bantade kroppar och perfekt hud som vi kan sträva efter men aldrig uppnå. Instagram är förmodligen den plats där de flesta foton delas. Vad händer när våra AI-förbättrade selfies tar över det? «Det är vad människor vill, tror jag. Så många verkar desperata att se ut som varandra – tydligen inspirerade av fiskansikten.» «Jag bryr mig inte riktigt vad människor gör för sina bilder när det inte påverkar mig / samhället», berättade fotografen och författaren Hamish Gill, grundaren av fotobloggen 35mmc. Lifewire via Twitter. «Människor har redigerat praktiskt taget sedan fotograferingens början. De här sakerna gör det lättare, sedan bra.» Och vad sägs om detta: Att ställa in porträtt för att få motivet att se attraktivt ut låter bra, men AI-redigeringarna som gör människor attraktiva är uppenbarligen baserade på sexuella ledtrådar. Det är ju vad vi menar med «attraktiv». För vuxna är detta tillräckligt problematiskt, men hur är det med bilderna på barn som passerar genom dessa filter?
Homogenisering
Det är inte allt bara moralisk upprördhet och kroppsbildsproblem. AI-fotoförbättring har en annan nackdel: det gör att alla bilder ser likadana ut. Så fungerar det bara. Nu är Instagram-influencers redan copycatklichéälskare, men ändå kommer AI att ta detta till en ny nivå. Det kommer inte bara att vara alltför ämne för mig, men jag också redigera. Kanske är det dock exakt poängen. «Det är vad folk vill, tror jag», säger Gill. «Så många verkar desperata att se ut som varandra – uppenbarligen inspirerade av fiskansikten.»
AI för gott
AI kan också vara ett mycket användbart verktyg. Om du har till uppgift att ta bort en överraskningsfimple från tusentals bilder i en fotografering, skulle du då föredra att göra det manuellt, en finn i taget eller att programvara tar hand om det åt dig? Och det kan hävdas att AI bara är ett lite snyggare filter, vilket i sig bara är en samling redigeringar som sparats i en förinställning. Jag har en förinställning som efterliknar utseendet på Kodaks B&W Tri-X-film och sedan applicerar spannmål. Vanligtvis måste jag anpassa bildens ljusstyrka manuellt. Vad händer om ett AI-verktyg kan lära mig hur jag tillämpar dessa ändringar och gör det åt mig. Är det en giltig tidsbesparing, eller får alla mina framtida bilder att se ut som de tidigare? «När man redigerar foton tillbringar folk vanligtvis 74% av sin tid på repetitiva rutinuppgifter, som vi kallar grymt arbete.» I Luminar AI, säger Gordienko, «Nybörjande redaktörer kan hitta inspiration genom rekommendationer om hur man redigerar sina fotografier. Erfarna redaktörer utövar mer kontroll genom att selektivt använda AI-verktyg när de redigerar sina bilder.» Liksom alla verktyg finns det bra eller dåliga sidor, men i fallet med AI-fotoredigering verkar det som om de eventuella farorna kommer att förstoras för att långt uppväga fördelarna för fotografer. Och för vad egentligen? Du gör inte dina foton bättre. Du gör dem lika. Bildtexterna i demo-videon för Luminar AI säger det bäst: «Fotoredigering är tråkigt, stressigt och komplext.» Varför göra något kreativt när du kan låta datorn förfalska kreativiteten åt dig?