Saltar al contenido

Hur Apples ryktade M2-chip kan påskynda din nästa Mac

16 de junio de 2021
GettyImages 1210738055 315e86cb34e34db3a8b0e5670815afe4

Viktiga takeaways

  • Apples ryktade M2-chip kan snart komma till en Mac nära dig.
  • M2 kan ge betydande prestationsvinster för vardagliga datauppgifter.
  • Apple går enligt uppgift också framåt med produktionen av nästa generation marker för iPhone.

Apple väntar inte när det gäller chiputveckling. Företaget lanserade nyligen sitt ultrasnabba M1-chip som driver några av sina MacBooks och Mac mini, men rapporter säger att det redan arbetar på ett nytt internt chip som heter M2 som sannolikt kommer att driva nästa generation Mac-datorer. Enligt experter kan M2 drastiskt påskynda din datorupplevelse. «För närvarande ser utvecklare stora fördelar med sin nya M1-utrustning, från att kunna reproducera hårdvaruspecifika fel i sina rörledningar till att se prestandaförbättringar», säger Keith Pitt, medgrundare av programvaruutvecklingsföretaget Buildkite, i en e-postintervju. «M2 kommer att leda till ännu högre hastigheter och effektivitet över programutveckling.»

Fler transistorer för större kraft

Det taiwanesiska företaget TSMC bygger M2-chips med en tillverkningsprocessnod på 4 nanometer. Det betyder att företaget kan packa fler transistorer på varje chip och kisel och generera mer datorkraft. Apple går också framåt med chipinnovationer för sin iPhone-linje. Nästa generations A15-chip som enligt uppgift kommer att driva iPhone 13 är planerat att starta produktion snart.

Apple M1 Chip och fakta på svart bakgrund

Apples M1-chipset skapade ett nytt prejudikat för prestanda i ett chip byggt på ARM-instruktionsuppsättningar, som vanligtvis används i smartphones snarare än bärbara datorer. I en e-postintervju påpekade Julian Goldie, VD för Goldie Agency, att Apple kunde dra nytta av dess popularitet med M2 och driva MacBooks längre bort från Intel-processorer. «Den pågående globala chipbristen innebär att utvecklingen kan skjutas upp till nästa år, så detta föreslagna startdatum är långt ifrån definitivt,» sa Goldie. «I så fall förväntar vi oss att Apple använder en effektivare version av det senaste M1-chipet i sin uppdaterade MacBook-serie 2021.» «M2 kommer att leda till ännu högre hastigheter och effektivitet över programutveckling.» Goldie sa att han skulle vara «chockad» om Apple inte snart uppdaterade MacBook med åtminstone en processoruppgradering. Men, sa han, «det är okänt om M2-chipet kommer att ingå.» När M2 träffar datorer kan användare förvänta sig att se dramatiska skillnader. «Att ha ett snabbare M2-chip innebär att användare kommer att uppleva en mjukare och snabbare upplevelse när de använder sina enheter», sa Mac-användaren John Stevenson i en e-postintervju. «Läs- och skrivhastigheten för din Mac kommer att öka, såväl som starttider och laddningstider för programvara.»

Öka den redan snabba M1

Experter säger att även de nuvarande M1-chips som driver några av Apples senaste datorer representerar ett enormt steg framåt inom datorer. M1-chips gör det möjligt för den nya MacBook Air att vara helt fläktlös, eftersom Apple inte förväntar sig att de ska köra nästan lika heta som Intel-chips, förklarade Greg Suskin, webb- och upphandlingschef för Syntax Production, i en e-postintervju. MacBook Pro har fortfarande en fläkt, vilket möjliggör bättre prestanda trots att datorerna körs på samma marker, eftersom den inte kommer att strypas för att kontrollera värmen, tillade han.

«Nuvarande Intel-baserade Mac-datorer har helt separat RAM-minne, och på äldre Mac-datorer och de flesta torn-datorer kan du byta ut och uppgradera RAM-minnet som du vill», sa Suskin. «Den sista generationen av Intel Macbook Pros kunde faktiskt uppgradera till 32 GB RAM, men nu är det maximala 16 GB på grund av integrationen. Detta integrerade RAM kommer sannolikt att ge bättre prestanda än 16 GB separat RAM på grund av den direkta skräddarsydda Apple kan att göra.» «Att ha ett snabbare M2-chip innebär att användare får en mjukare och snabbare upplevelse när de använder sina enheter.» Andra tillverkare rusar för att komma ikapp Apples chipframsteg.

Microsoft arbetar med Windows 10 för ARM, en mycket liknande övergång till vad Apple har gjort, sa Suskin. Det nya Windows-operativsystemet möjliggör bred kompatibilitet med icke-Intel-chips baserat på ARM-design som har blivit extremt populär för mobila enheter. «Microsofts utmaning är att de kommer att behöva fortsatt kompatibilitet med Intel och andra chiptillverkare, medan Apple bara kommer att fortsätta med egna chips», sa Suskin. «Så för Microsoft måste de utforma ett sömlöst operativsystem som fungerar på alla enheter oavsett vilket chip som finns där inne.»