Saltar al contenido

Hur Apples sekretessetiketter avslöjar datainsamlingsappar

1 de agosto de 2021
IMG 4500iPhoneXontable 41e516b8fedf4da3975c42dad8f2a1f0

Viktiga takeaways

  • Alla appar måste avslöja hur de samlar in data och spårar användare.
  • Denna information kommer att framträdande visas i App Store.
  • Bra oberoende utvecklare älskar det.
Apples nya sekretessetiketter i App Store visar användaren exakt vilken privat information appen samlar in, till exempel platsdata, hälsodata, kontaktuppgifter och ekonomisk information. Inte överraskande är utvecklare av de mest kränkande apparna inte nöjda. Sekretessfokuserade indieutvecklare, å andra sidan, älskar det. Den nya sekretessen liknar näringsetiketterna som finns på mat och bör exakt visa vilken information, om någon, appen kommer att samla in. Och eftersom det finns på App Store -sidan kan köpare bestämma sig för att hoppa över en app som samlar in för mycket. Vissa utvecklare ser det dock som ett sätt att äntligen visa upp sin etiska integritetspolicy. «De är fantastiska», berättade iOS -apputvecklaren Simeon Saëns Lifewire via direktmeddelande. «Vi har alltid haft detta i vår sekretesspolicy (vi samlar ingenting och vill vara ansvariga för så lite användardata som möjligt), men nu får vi ett märke för det.»

Dåliga skådespelare

För att följa de nya reglerna måste utvecklare fylla i ett kort men omfattande frågeformulär. Tidsfristen för dessa bidrag var den 8 december. Till skillnad från Saëns och andra utvecklare som vi pratade med är vissa utvecklare inte nöjda. WhatsApp, Facebooks meddelande -app, klagade över de nya reglerna i ett blogginlägg. «Våra team har lämnat in våra sekretessetiketter till Apple, men Apples mall belyser inte längden på appar som kan gå för att skydda känslig information», sa en WhatsApp -talesman till Axios förra veckan. «Även om WhatsApp inte kan se människors meddelanden eller exakta plats, kan vi har fastnat med samma breda etiketter med appar som gör. «Det är nästan som om hela Facebooks verksamhet bygger på att samla in så mycket information om sina användare som möjligt.» Vi har alltid haft detta i vår sekretesspolicy, men nu får vi ett märke för det.» Appar samlar in och säljer alla typer av data om sina användare. De kan ladda upp hela din adressbok eller ta din tränings-, hälsodata eller kreditkortsinformation. Många appar har en legitim användning för dessa data, eller kurser, men även då kanske saker och ting inte är som de verkar. Förra året stämde staden Los Angeles The Weather Channel för att skörda platsdata från sin väderapp. En väderapp är en perfekt trojansk häst för den här typen av bluff, eftersom de flesta av oss förväntar oss att ge den åtkomst till vår plats för att ge väderrapporter.

Välkommen Change

Utvecklare som inte stjäl din privata data är mycket glada över detta. Alla utvecklare vi kontaktade var för. Den Berlinbaserade utvecklaren Alexey Chernikov kallade kravet ”bra, för det är en av våra unika säljpunkter-absolut integritet.” Programvaruutvecklaren Saurabh Garg gillar förändringen, men tycker att Apple borde gå längre. «Jag tror att de måste ta bort policyn för att kräva en webbplats eller sekretesspolicy på en webbplats efter detta», sa han till Lifewire via Twitter. ”[It] lägger bara till extra arbete för indie -appar med fokus på produkten istället för att bygga en webbplats eller betala för en policymall. ” Apple kommer inte heller att undantas från sina egna regler. Det kommer att visa sekretessetiketter för sina egna appar.

Apple stänkskärm för datasekretess

Det är obligatoriskt att följa dessa regler, men man undrar hur effektiva de kommer att vara. När allt kommer omkring kan en utvecklare ljuga för App Store om hur de använder kunddata, precis som de kan ljuga om det i sin egen sekretesspolicy. «Jag är inte så säker på att de kommer att tillämpas väl», säger Will Strafach, utvecklare av iOS -brandväggsappen Guardian.Lifewire via direktmeddelande. Om Apple inte har något bra sätt att automatiskt kontrollera de påståenden som görs i dessa frågeformulär eller misslyckas med att följa upp användarklagomål, är detta bara en värdelös åtgärd. Låt oss hoppas att det är mer än så.