Saltar al contenido

Hur bättre support kan få din telefon att hålla längre

26 de enero de 2023
GettyImages 678897197 d5db504e77d047c4ae419ef48ff05432

Viktiga takeaways

  • Smartphones och andra smarta enheter behöver bättre långsiktigt stöd, säger experter.
  • Medan många erbjuder utökade mjukvaruuppdateringar, erbjuder många telefontillverkare fortfarande grundläggande hårdvarustöd.
  • Behovet av långsiktigt stöd blir bara starkare i takt med att fler och fler enheter blir tillgängliga.

I takt med att antalet smartphonemodeller som finns tillgängliga över hela världen ökar, säger experter att behovet av långsiktigt stöd växer mer och mer. Samsung tillkännagav nyligen att endast en av dess nya enheter i mellanklassen A-serien skulle få minst tre års uppdateringar av Android-operativsystemet. De som köper de andra telefonerna i sortimentet skulle inte garanteras uppdateringar i mer än två år. Detta, säger experter, är bara ytterligare en post i den långvariga listan över supportproblem som många smarta enheter har sett under de senaste åren. «Hårdvaru- och mjukvarustöd behövs desperat på lång sikt för konsumenterna eftersom det i det ständigt föränderliga tekniklandskapet finns det alltid nya saker som kommer ut och ny firmware och mjukvara som uppdateras till enheter som kan göra att saker inte fungerar ordentligt, säger Mark Pauley, VD för Axiom Armor, till Lifewire i ett mejl.

Att slåss mot framtiden

Om du någonsin har köpt en smartphone, så känner du förmodligen till känslan som kommer med att ställa in din nya telefon, bara för att några korta månader senare få veta att företaget har släppt ytterligare ett bidrag i serien.

Ett steteskop ovanpå en smartphone.

När detta händer kan det ofta kännas som att din nya enhet har fått en minskad förväntad livslängd. När den tilldelade tiden har gått och supporten har torkat ut, måste du gå vidare till en ny enhet. För många är denna förväntade livslängd alldeles för kort, med de flesta stora Android-telefoner som bara utlovas tre år av stora uppdateringar. Vid det här laget har både LG och Samsung gett liknande löften, även om nedläggningen av LGs mobilverksamhet har fått en del att undra vad som kommer att komma av det löftet. Mjukvara är en så viktig del av ekvationen för att bestämma vilken smartphone du vill köpa, och det begränsade stödet är ett hinder som många måste brottas med. Med många smartphones som redan kostar inom intervallet $500-$1 000, kan det vara extremt en besvikelse att betala så mycket för en enhet som känns föråldrad efter bara några korta år.

Utökad support

Experter som Harriet Chan, marknadsdirektör och medgrundare av CocoFinder, ett mjukvaruutvecklingsföretag, föreslår också att tillverkare skapar dedikerade community centers för sina smartphoneanvändare. Hårdvaru- och mjukvarustöd behövs desperat på lång sikt för konsumenterna eftersom…det kommer alltid nya saker ut och ny firmware och mjukvara som uppdateras… «Supportservice är så viktigt för konsumenterna, eftersom det hjälper konsumenterna med vanliga frågor och ger ett brett utbud av teknisk support. Supportteam ger vägledning med bland annat elektronisk utrustning, programvara och kläder. Denna information kommer att vara till hjälp för konsumenter att lösa mindre tekniska problem på egen hand «, berättade Chan för Lifewire i ett mejl. Många erbjuder redan sådana tjänster. Men genom att utöka de supportalternativ som de redan har kan smartphonetillverkare skapa ett mer tillförlitligt nätverk för användare att hitta de svar de behöver. Kombinera detta med utökade reparationsalternativ, så skulle du kunna hålla din smartphone igång mycket längre än vad den normalt skulle kunna fungera.

Nya lösningar

Men svaret på dessa problem är inte bara att förlänga programuppdateringar som Samsung, LG och andra gör. Istället säger Pauley att dessa företag också borde fokusera på att utöka hårdvarustödet.

Någon som håller en smartphone med en trasig skärm.

«Enhetstillverkare kan förbättra supporttiden genom att åtminstone ha mer lättillgängliga, utbildade tekniker som är tillgängliga via telefon. Eftersom detta inte alltid är möjligt för de flesta tillverkare, kan partnerskap med oberoende verkstäder och supportpersonal vara bästa möjliga svaret,» förklarade Pauley. Genom att utrusta fler reparationsverkstäder med de verktyg och färdigheter som behövs för att reparera sina telefoner kan tillverkare som Samsung, Apple och andra stora smartphonetillverkare utöka de supportmöjligheter som kunderna har. Detta skulle vara en stor välsignelse för dem som inte vill oroa sig för när garantin för deras enhet upphör eller om den garantin till och med kommer att täcka de problem de har med sin enhet. Dessutom kan det öka den förväntade livslängden för dessa enheter, särskilt om konsumenter vidtar några extra försiktighetsåtgärder för att göra sina enheter säkrare. «Att använda ett bra skärmskydd och ett bra fodral är den bästa försvarslinjen för att skydda mot hårdvarufel. Både firmware- och programvarufel är oundvikliga på någon nivå, så att ha en skyddsplan kan hjälpa i de fallen ifall något går fel, sa Pauley.