Saltar al contenido

Hur du rengör dina stereohögtalare hemma

13 de julio de 2021
GettyImages 174750928 58a48cc35f9b58819cc45552 5bd8c2274cedfd00264695bd

Vad du ska veta

 • Träskåp: Prova Howard Orange Oil Wood Polish, Murphy’s Oil Soap eller liknande. Vinyl / annat: Varmt vatten och ett milt rengöringsmedel.
 • Rengör försiktigt utsidan med en mjuk, ren trasa. Högtalargrillar: Ta försiktigt bort och använd en vakuumslang med dammborstfäste.
 • Högtalarkottar: Använd en burk tryckluft och en liten borste. Terminal: Koppla bort alla kablar; dammsug och använd Q-Tips för att ta bort skräp.

Den här artikeln diskuterar rätt material och rengöringsmedel för att rengöra dina stereohögtalare på ett säkert sätt, inklusive skåp, grillar, högtalarkoner och terminaler.

De bästa materialen för rengöring av högtalare

Innan du börjar rengöra, ta reda på vad skåpen är gjorda av, oavsett högtalarens typ eller storlek. Högtalarskåp är gjorda av olika sorter av tall, lönn, ek, björk, körsbär, valnöt och mer. Skåpet kan vara målat eller färgat trä, så att det kan visa sitt naturliga utseende. Eller det kan behandlas med lack, lack, polyuretan eller vax som tenderar att visa upp en blank eller satin glans.

Om du inte vet vad högtalarskåpet består av, se produkthandboken eller tillverkarens webbplats för information. Tillverkaren kan föreslå lösningar eller sprayer som inte påverkar materialet negativt. Att känna utsidan hjälper dig att begränsa den bästa typen av rengörings- och efterbehandlingslösningar att använda. Trästypen spelar roll om en rengöringsmedel eller olja är för ett visst material. Plywood och MDF reagerar på vätskor på olika sätt (mer absorberande) än äkta trä. Välj inte något för hårt som kan ta bort allt befintligt vax eller ytbehandling. Även om högtalaren kanske inte skadas kan resultatet bli att den inte ser lika bra ut som den gjorde tidigare. Använd inte ett rengöringsmedel som är avsett för trä om högtalaren har en vinylförpackning (vinyl kan se ut som äkta trä) eller lackbelagd exteriör. Använd inte glas, kök, badkar eller allmänna rengöringsmedel. Välj de som är idealiska för skåpet och inte skadar det. Några allmänt säkra förslag på trä är Howard Orange Oil Wood Polish, Murphy’s Oil Soap eller något som är avsett för trämöbler. Annars är det bästa alternativet för grundläggande ytrengöring att använda varmt vatten blandat med ett milt rengöringsmedel (som Dawn diskmedel). Om du behöver lite mer kraft för att skrubba ut envis smuts eller klibbiga fläckar, tillsätt lite bakpulver till blandningen. När det gäller att avsluta utsidan efter rengöring avgör materialtypen om du ska använda olja för att konditionera eller lack för att skydda. Oljor är vanligtvis bättre att använda med äkta trä (och ibland träfanér), och vissa oljor skapas med särskilda trävarianter i åtanke. En lack kan vara perfekt för plywood, MDF, vinyl eller laminat eftersom den fungerar som en beläggning ovanpå (också bra för att bygga upp flera lager). Det finns också olje- och lackblandningar som erbjuder det bästa från två världar.

Rengör högtalarens yttre skåp

Använd rena, luddfria och mjuka trasor på högtalarna, som en bomulls- eller mikrofiberhandduk. En gammal bomullst-shirt fungerar också bra (skär den i användbara bitar). Undvik pappershanddukar, eftersom dessa lämnar små oönskade fibrer eller partiklar på ytor. Använd också två rengöringsdukar för att rengöra högtalarna (en för våta och en för torra). När du torkar bort damm bör den torra trasan ensam räcka. Men för något grimare, använd båda. Här är ett effektivt och effektivt sätt att rengöra högtalarskåpen:

 1. Fukta den våta trasan så att den är lite fuktig med den rengöringsvätska du väljer och applicera den sedan på ett obetydligt område (t.ex. högtalarskåpets baksida, mot botten) för att testa den. Om det inte finns någon negativ reaktion på högtalarens yta efter några minuter är det säkert att fortsätta. Sätt först rengöraren på trasan och torka sedan av ytan med tyget. På detta sätt behåller du kontrollen över hur mycket rengöringsmedel som används (rekommenderas sparsamt) och var det appliceras. Fyll på rengöringsmedel i duken efter behov.

 2. Börja med ena sidan av högtalaren och rengör ytan försiktigt med den våta trasan. Torka av med sädets riktning, oavsett om skåpets utsida är äkta trä eller fanér. Detta kommer att bevara utseendet över tiden. Om högtalaren inte visar något korn (till exempel är ytan laminerad eller förpackad i vinyl), använd långa släta streck.

 3. När du är klar med den ena sidan, torka bort resterande rester. Om du använder din egen tvålblandning, torka av ytor igen med vanligt vatten. Torka sedan sidan helt med den torra trasan. Låt inte överflödiga vätskor tränga in i trä, fanér, plywood eller MDF. Detta kan skeva och skada skåpet.

 4. Fortsätt arbeta på vardera sidan av högtalarskåpet, inklusive topp och botten. Var uppmärksam på sömmar eller sprickor, eftersom dessa platser kan samla vätska och rester. Q-tip bomullspinnar är i allmänhet säkra och användbara för små utrymmen eller svåråtkomliga områden på utrustningen.

 5. När du är klar med rengöringen, applicera en skyddande beläggning av olja eller lack. Använd i så fall en separat ren trasa och följ produktens instruktioner.

Rengör högtalargrillarna

Högtalargrill täcker drivrutinerna (de konformade delarna som rör sig för att producera ljud) och skyddar mot föremål och ansamling av damm. Grillmaterial är ofta ett känsligt tyg, som liknar strumpor och strumpbyxor. Vissa högtalare har metallgrillar som kan vara perforerade i en våffla, schackbräda eller prickdesign. Tyggrillar kan fästas på ramar, som vanligtvis dyker upp med ett försiktigt drag. Var försiktig när du hanterar och rengör grillar, särskilt om du inte är säker på hur de sitter fast eller om de inte kan tas bort. Se produkthandboken för att hitta det bästa sättet att rengöra grillen. Så här rengör du högtalargrillarna:

 1. Börja i de övre hörnen och lossa tapparna med fingertopparna. När toppen har släppt, följ ner och gör detsamma med de nedre hörnen. Om ramen är fäst med skruvar, ta bort skruvarna och bänd sedan bort ramen från högtalaren. Skada inte silikon- eller gummipackningar (om de finns) och dra inte för hårt eller vrid ramen när den är fri. Det är lätt att böja eller vrida plastgrillar.

 2. Lägg grillen eller ramen på en plan yta och använd en vakuumslang med dammborstfäste för att ta bort dammet. Detta kommer att se till att vakuumet (särskilt ett kraftfullt vakuum) inte drar och sträcker tyget. Om du inte har en dammborstfäste, håll ett finger över slangens öppna ände och dammsug i jämna slag.

 3. Om materialet har tufft smuts eller smuts, fukta en bomulls- eller mikrofiberduk med en blandning av varmt vatten och milt rengöringsmedel. Skrubba sedan smutsen med cirkulära rörelser och arbeta försiktigt när du går. Skölj området med en trasa och vanligt vatten och låt det torka.

 4. Om högtalaren har en avtagbar grill av metall eller plast, rengör den (fram och bak) med en tvålsvamp i diskbänken eller badkaret. Skölj sedan av det med vatten och torka det helt med en mjuk bomullshandduk.

 5. När grillen har rengjorts och torkats ordentligt, lägg den tillbaka på högtalaren. Glöm inte att byta ut några skruvar.

Ibland är inte grillar utformade för att tas bort på ett säkert och effektivt sätt. Om högtalarens tyggrillar inte lossnar ska du rengöra materialet med en luddrulle eller en burk tryckluft. Om du är försiktig kan du använda ett vakuum med en slangfäste. För icke avtagbara metall- eller plastgrillar ska vakuum och tryckluft ta hand om löst damm och smuts. Om du behöver torka av grillytor med en våt trasa, använd vätska sparsamt och torka noggrant.

Rengör högtalarkonerna

Högtalarkoner (diskanthögtalare, mellanklass och bashögtalare) är känsliga och lätta att skada. Det tar inte mycket kraft att slå ett hål genom en papperskotte. Kottar av metall, trä, kevlar eller polymer är starkare, men en stöta kan skada de känsliga drivkrafterna som vilar bakom konerna. Istället för ett vakuum eller en trasa, använd en burk med tryckluft (eller en dammsugare som används för att rengöra kameralinser) och en liten borste som har långa mjuka borst. Bra penslar inkluderar sminkborstar, fingeravtrycksborstar, penslar och kameralinsrengöringsborstar. En dammande trollstav (till exempel Swiffer) kan fungera, men resultaten varierar, och du riskerar att sticka konen med spetsen när du sveper. Använd borsten för att försiktigt ta bort damm eller smuts som fastnar på någon del av högtalarkonen och den fästa packningen. Håll ett fast grepp om borsten men använd mjuka slag med minst tryck som krävs när du rör dig. Använd tryckluft eller glödlampa för att blåsa konen ren och fri från partiklar när du arbetar dig runt. Håll luftburken upprätt och flera centimeter bort från sidan när du sprutar. Blås damm bort från konen, inte in i den. Var dubbelt så öm när du borstar diskanthögtalarna, eftersom dessa är exceptionellt känsliga (kontra mellanklassen eller woofers). Ibland är det säkrare att hoppa över att borsta diskanthögtalarna och istället spruta diskanthögtalarna med konserverad luft. Använd inte vätskor vid rengöring av högtalarkottar, detta kan leda till oavsiktlig absorption eller skada. I situationer med djupt fläckade eller nedsmutsade kottar, kontakta tillverkaren för rengöringsinstruktioner.

Rengör högtalaranslutningarna

Terminalerna på högtalarnas baksida är ganska robusta, men terminalerna samlar damm och smuts över tiden. Så här håller du terminalerna rena:

 1. Koppla bort varje ansluten kabel (som RCA, högtalarkabel och Optisk / TOSLINK) och stäng av strömmen till högtalarna.

 2. Använd ett vakuum med ett smalt slangfäste för att rengöra anslutningarna och sömmarna. Använd inte tryckluft, eftersom det kan tvinga damm in i högtalarens hårdvara.

 3. Använd en ren, torr Q-tip för att bli av med finare partiklar som samlas i och runt fjäderklämmor, bindande stolpar, små utrymmen, sprickor och splittringar.

 4. Om du behöver en rengöringsvätska för högtalaranslutningarna och anslutningarna, använd isopropylalkohol (99%). Även om gnidningsalkohol kan fungera är det känt att det lämnar några rester när det avdunstar. Använd aldrig vatten eller vattenbaserade rengöringslösningar med högtalaranslutningar.

 5. Torka terminalerna helt och anslut sedan kablarna igen.

Gör och bör inte rengöra högtalaren

Följ dessa tips för att undvika skador medan du håller högtalarna rena:

 • Kontrollera högtalarhandboken för användbara rengöringstips. Det kan spara mycket tid.
 • Använd inte hårda tvålar eller kemikalier för att rengöra högtalarna, eftersom dessa kan skada skåpet eller elektroniken.
 • Testa först någon ny rengöringslösning eller olja på en iögonfallande del av högtalarskåpet. Om finishen på testområdet ser bra ut är det säkert att fortsätta med resten av högtalaren.
 • Använd inte för mycket vätska samtidigt vid rengöring. lite går långt. Blöt inte utsidan eller låt inga kvarvarande rester absorberas av materialet.
 • Läs noga etiketterna på alla produkter innan du köper dem. Se till att det du tänker använda är säkert för högtalarens material.
 • Använd inte något som innehåller lösningsmedel på fanér. Med tiden kan lösningen lösa upp limet som håller fanern på basen.
 • Ta dig tid att rengöra högtalarna. Att rusa eller röra sig för snabbt kan leda till olyckor.
 • Skär inte hörn. Att ta hand om din ljudutrustning hjälper till att säkerställa en snygg och långvarig prestanda.