Saltar al contenido

Hur man placerar stereohögtalare för bästa prestanda

16 de julio de 2021
turntable amidst speakers on table by white wall 969624404 5b85ea5c4cedfd0025caf724 5c62e5ddc9e77c0001566d53

Det finns ett antal sätt att få bästa möjliga prestanda ur stereoanläggningen. Det enklaste, som råkar kosta bara lite av din tid och tålamod, innebär att du justerar högtalarnas placering och orientering. Varje rum är annorlunda, men det finns flera tips för högtalarplacering och installation som gör att ditt system låter bättre. Observera att även om dessa är avsedda för par stereohögtalare kan de också tillämpas på flerkanaliga högtalarsystem.

Vad man inte ska göra

Vi börjar med de saker du bör undvika när du placerar dina högtalare.

  • Placera inte stereohögtalare för nära väggen (väggen bakom högtalarna). Ge dem cirka två till tre meter utrymme. I allmänhet, när högtalare sitter för nära väggar (särskilt hörn), kan de reflektera ljud från ytorna samt uppvisa ett överförstärkt basrespons, vilket gör basljudet för högt och / eller boomigt.
  • Rikta inte högtalarna så att de är helt parallella med varandra. Även om detta kan se bra ut för utseendet, låter det inte ditt system låta bäst. I de flesta fall vill du vinkla högtalarna så att de fokuserar mot lyssningsplatsen – även känd som toe-in. På detta sätt kan du uppleva den skarpast möjliga akustiska bilden. Dubbelkolla dock högtalarhandboken, eftersom vissa modeller är utformade så att de inte behöver vinklas för bästa ljud.
  • Ställ inte bara högtalarna direkt på golvet såvida de inte är golvstående högtalare. Mindre högtalare bör placeras på stativ (eller hyllor) tillräckligt långa så att högtalarna höjs till ungefär huvud- och öronhöjd. Många stativ hjälper också till att absorbera efterklang och förhindra att buller inkluderas.
  • Lägg inte något framför högtalarna. Detta kan betyda små möbler (t.ex. bord, pallar, ottoman), heminredning (t.ex. tavelramar, vaser), böcker, DVD-skivor och andra föremål som du kan ha i ditt underhållningsutrymme. Eventuella föremål framför högtalarna reflekterar ljud och orsakar förvrängning eller suddighet.

Tillämpa den gyllene rektangelregeln

Om ditt rum tillåter det, försök att placera högtalarna cirka 3 meter från framväggen. Detta minskar reflektioner från fram- och sidoväggarna och hjälper till att tämja boomig bas. Avstånden från sidoväggarna är lika viktiga. Den gyllene rektangeln anger att en högtalares avstånd till närmaste sidovägg ska vara minst 1,6 gånger dess avstånd från framväggen. Till exempel, om avståndet från frontväggen är 3 fot, bör avståndet till närmaste sidovägg vara minst 4,8 fot för varje högtalare (eller vice versa om ditt rum är bredare än längre). När högtalarna är på den perfekta platsen, vinkla in dem med 30 grader för att möta lyssningsplatsen (såvida de inte är utformade för att inte vinklas). I grund och botten vill du att de två högtalarna och lyssnaren ska skapa en liksidig triangel. Om du vill ha perfektion hjälper en gradskiva och måttband oerhört. Tänk på att du inte vill att lyssnarens huvud ska vara exakt i hörnet av triangeln. Sitt flera centimeter närmare så att spetsen vilar bakom huvudet. På det här sättet kommer dina öron att plocka upp vänster och höger stereokanaler ordentligt.

Tillämpa en tredjedel till en femtedel

Placera högtalarna så att avståndet mellan den främre väggen är 1/3 till 1/5 av rummets längd. Om du gör det kommer högtalarna att inte skapa stående vågor och spännande rumsresonanser (topp- och dal / nollnoder när reflekterade frekvenssvar är i eller ur fas med varandra). Vinkla högtalarna mot lyssningspositionen, precis som med den gyllene rektangeln ovan. Din lyssningsposition är lika viktig som högtalarpositionen för att uppnå bästa ljudkvalitet.

Ytterligare tips

  • Var inte rädd för att experimentera med högtalarplacering. Varje rum är annorlunda och metoderna som presenteras ovan är riktlinjer.
  • Använd maskeringstejp på golvet för att markera högtalarens position när du experimenterar med placeringsalternativ.