Saltar al contenido

Hur en app kan hjälpa vissa kvinnor att känna sig säkrare

23 de junio de 2021
GettyImages 1264782880 9cff22fd679e4e0a8d634aec67860734

Viktiga takeaways

  • SafeUp är en gratis app för kvinnor att känna sig säkrare när de går ensamma med hjälp av Crowdsourcing-data.
  • Studier visar att 50% av kvinnorna antingen alltid eller ofta känner sig osäkra när de går ensamma på natten.
  • Appens skapare sa att appen ger kvinnor möjlighet att vara en del av förändringen och förespråka kvinnors säkerhet.

När du är en kvinna som går ensam på natten kan det vara läskigt och stressigt, men en app använder Crowdsourcing för att få kvinnor att känna sig mer bekväma i sina samhällen. SafeUp använder Crowdsourcing från sina användare för att ansluta en kvinna med en annan som bor i området de går i för att känna sig trygg och omhändertagen medan man navigerar ensam på gatorna. Företagets VD och grundare, Neta Schreiber, sa att appens mål är att uppmuntra kvinnor att hjälpa varandra att känna att de gör skillnad. «Det är större än bara en säkerhetsapp», sa Schreiber till Lifewire i ett videosamtal. «Det är ett uttalande om att jag vill vara en del av förändringen och jag vill hjälpa andra kvinnor och göra mitt samhälle säkrare.»

Crowdsourcing säkerhet

Liksom många kvinnor har Schreiber upplevt att känna sig osäker och sårbar. Hon och hennes kompisgrupp slog sig ihop för att säkerställa att de alla kände sig säkra i nya eller skissiga situationer. «När någon av oss gick på blind date, var resten av oss på samma restaurang som satt vid ett annat bord för att se till att hon var okej», sa hon. Men inte alla har en tät grupp vänner som skulle vara villiga att gå så långt, så när Schreiber kom in i teknikvärlden började hon skapa en lösning på problemet som nästan varje kvinna upplever. SafeUp är gratis och tillgängligt på iOS- och Android-enheter i 107 länder. Appen erbjuder ett säkert online-nätverk av kvinnor som hjälper kvinnor. För att säkerställa att nätverket är säkert måste nya användare verifieras av en community manager innan de godkänns för att använda appen.

En skärmdump av SafeUp-appen.

När en kvinna väl har godkänts kan hon välja att bli vårdnadshavare, som fungerar som en kontaktpunkt för andra när man går ensam på natten. «Du kan se hur många vårdnadshavare det finns runt dig och i stora städer», sade Schreiber. «Om du är ute och går kan du välja ett samtal eller videosamtal med din närmaste vårdnadshavare, och de kommer att prata med dig och förstå din situation för att se till att du känner dig säkrare.»

Den vårdnadshavare du är ihopkopplad med genom att använda appens platsteknik kommer att kunna se din exakta plats för att säkerställa att du når den säkert till din destination. Om det behövs kan vårdnadshavare till och med fysiskt komma till dig för att gå med dig i sällsynta fall. Naturligtvis finns det alltid ett alternativ i appen att ringa myndigheter om en situation blir farlig. «De flesta svar vi får är att kvinnor har berättat för oss innan de hade SafeUp, varje gång de skulle gå ut, var de oroliga, men nu behöver de inte tänka två gånger för att de alltid vet att det kommer att finnas någon som hjälper dem, «Schreiber sa.

Kvinnors säkerhet i framkant

Sedan # MeToo-rörelsen blev viral 2017 har kvinnors säkerhet diskuterats och prioriterats mer i samhället. Nyligen fick ett fall i Storbritannien internationell uppmärksamhet när den 33-åriga Sarah Everard försvann när hon gick hem på natten. Tyvärr hittades hennes kvarlevor en vecka senare, men kvinnor runt om i världen och på sociala medier har talat om att känna sig rädd och sårbar medan du går ensam.

Enligt en undersökning av YouGov känner sig 50% av kvinnorna alltid eller ofta osäkra när de går ensamma på natten, jämfört med endast 16% av männen. ”SafeUP är ett verktyg för kvinnor att ta ansvaret i sina händer och göra det säkrare för alla kvinnor som bor i samma stadsdel,” sade Schreiber. Hon sa att kvinnors rättighetsdemonstrationer förra året och aktiviteten på sociala medier drev ämnet kvinnors säkerhet i spetsen för samtal. Medan mer uppmärksamhet behövs, sa Schreiber att det är upp till oss alla att skapa den förändring som vi vill se för framtida generationer, och att appen är ett steg i rätt riktning. «Vi måste fråga oss om vi som samhälle vill ta [issues with women feeling unsafe] med oss ​​de närmaste 100 åren, sa hon.