Saltar al contenido

Hur man använder Google för att hitta filer online

12 de julio de 2021
men searching with magnifying glass 482193542 5b7f09c5c9e77c0025a4d1b6

Google kan vara användbart för att hitta mer än bara webbsidor. Med de knep som beskrivs nedan kommer du till och med att kunna hitta filer. Att göra en sökning efter filtyp betyder bara att du minskar resultaten för att bara visa de som innehåller filer. När Google används för att hitta filer kan du hitta böcker, dokument, noter, Microsoft Word-filer och mer.

 

Filer du kan hitta på Google

Google kan hitta en stor handfull filer, och vissa är till och med indexerade, vilket innebär att du kan söka efter filer som har en specifik term. Detta är en lista med bara några av de filer du kan hitta med en Google-sökning (andra kan också stödjas):

Vanliga filtyper som Google stöder
Formatera Filändelsen
Adobe Portable Document Format PDF
Adobe PostScript PS
Autodesk Design Web Format DWF
Google Earth KML, KMZ
GPS eXchange-format GPX
Hancom Hanword HWP
Hypertext Markup Language HTM, HTML
Microsoft excel XLS, XLSX
Microsoft powerpoint PPT, PPTX
Microsoft Word DOC, DOCX
OpenOffice presentation ODP
OpenOffice-kalkylblad ODS
OpenOffice-text ODT
Rich Text Format RTF
Skalbar vektorgrafik SVG
TeX / LaTeX TEX
Text TXT, TEXT, BAS, C, CC, CPP, CXX, H, HPP, CS, JAVA, PL, PY
Trådlöst märkningsspråk WML, WAP
Extensible Markup Language XML

 

Hur man söker efter filtyp

De filtyp kommandot används för att utföra en Google-filsökning. När du använder den operatören i dina sökningar, begränsar filtillägget som du knyter till det omedelbart alla resultat för att endast visa den filtypen. Du kan till exempel söka efter PDF-filer på Google om du letar efter böcker i det filformatet: filtyp: pdf «jane eyre»

Det som följer filtypen är det sökord som du vill att Google ska leta efter i filerna.

Omge alltid flera ord i citattecken om du vill hålla dem ihop som en enda fras. Samma mönster fungerar för någon av filtyperna. Till exempel för att hitta CV-prover i DOCX-filformat: filtyp: docx CV

Om du är musiker och vill använda Google för att hitta noter, är det bästa alternativet att använda PDF-filtypsökningen: «moonlight sonata» «noter» filtyp: pdf

 

Kombinera andra kommandon

Google stöder många avancerade kommandon, varav alla kan kombineras med en filtyp sök för att gräva ännu djupare in i de filer du letar efter.

Hitta CV på Google

filtyp: docx site: edu inurl: CV

Google återupptar sökning

I det här första exemplet letar vi efter MS Word-filer, men webbplatssökningen eliminerar alla toppdomäner utom EDU-webbplatser, och inurl-kommandot låter oss bara hitta Word-filer där URL-adressen innehåller ordet CV.

Sök inom PDF-filer och webbadresser

filtyp: pdf-webbplats: gov-rapport inurl: 2001

För den här sökningen hittar vi PDF-filer som har ordet Rapportera i dem, men bara om webbadressen också innehåller 2001. Tanken här är att hitta filer som har kategoriserats i en 2001-mapp på webbplatsens server, vilket sannolikt kommer att hitta rapporter publicerade det året.

Hitta kartfiler

filtyp: kml kansas

En KML-filsökning som den här visar anpassade kartfiler relaterade till Kansas sökterm. Vissa resultat kan inkludera kartanmärkningar för cykelleder, sjöar, bilverkstäder etc. Du kan också hitta KML-filer som täcker en specifik kartvisualisering, till exempel meteorer (t.ex. söka efter filtyp: kml meteor). filtyp: swf bloons

Hittar du inte ett onlinespel som du tidigare älskade att spela? En filtypsökning efter SWF-filer kan hjälpa, så länge spelet är tillgängligt som en Flash-fil.