Saltar al contenido

Hur man avblockerar ett munstycke för extruder i 3D-skrivare

27 de julio de 2021
GettyImages 466880976 58a2a8735f9b58819c379e72

Vad du ska veta

  • Använd gitarrsträng för att rensa munstycket.
  • Eller ta bort skrivarhuvudet och rengör munstycket med aceton, en fackla och tunn tråd.

Den här artikeln innehåller tips och handledning för rengöring av munstycken för 3D-skrivare. Specifikationerna kan variera mellan tillverkarna men är lika; kontrollera skrivarens dokumentation så att du inte upphäver garantin.

Hur man snabbt rensar ett 3D-skrivarmunstycke

Det kan vara så att den heta änden, eller munstycket, har en liten mängd rest eller materialuppbyggnad. Ibland kan du rengöra det med en sond. Vissa användare rekommenderar en tunn tråd, men det kan repa munstyckets innervägg, något du vill undvika. Det bästa materialet är en gitarrsträng. Det är styvt och repar inte munstyckets metallinsida. Om du behöver något mer hållbart eller mer styvt, kan några korta bitar av tråd från en mässingsborste fungera om de används försiktigt. Ofta behöver du bara lossa en bit igensatt plast (ABS eller PLA).

Ta bort och rengör det blockerade extrudermunstycket

Beroende på din 3D-skrivare kan du behöva ta bort skrivarhuvudet och rengöra det. En kort två minuters video om rengöring av ett blockerat extrudermunstycke från användaren danleow på YouTube är till hjälp. Tecken på ett blockerat munstycke inkluderar:

  • Glödtråden extruderar inte enhetligt.
  • Munstycket extruderar mycket tunt filament.
  • Ingenting kommer ut ur munstycket.

Innan du börjar behöver du aceton, en fackla och en mycket tunn tråd. Så här tar du bort och rengör ett blockerat extrudermunstycke:

  1. Blötlägg det avtagna munstycket i aceton i cirka 15 minuter för att rengöra yttre smuts. Använd en mjuk trasa för att rengöra munstycket.

  2. Placera munstycket på en sten och bränn det med hjälp av facklan i ungefär en minut. Se till att det är extremt varmt. Du bör se små förändringar i färgen.

  3. Använd en mycket tunn tråd för att rensa hålet i munstycket. Om ledningen inte går igenom, upprepa steg 2 tills den kan gå igenom. Tvinga inte genom hålet med tråden. Du vill inte repa eller skada munstyckets inre vägg. Använd mjuk koppartråd som tas bort från en oanvänd telefonkabel.

Rekommenderade resurser

Deezmaker, en 3D-skrivarbutik och hackerspace i Pasadena, Kalifornien, skapade Bukobot 3D-skrivare. Grundare och ägare, Diego Porqueras, delar ofta djupgående inlägg och tips för sin skrivare och för 3D-utskrift i allmänhet. Hans detaljerade rengöringsinlägg för munstycken är till hjälp och har inspirerat en utmärkt video som går igenom stegen. MatterHackers är en detaljerad resurs med en artikel om att rensa och förhindra papperstrassel på 3D-skrivare. De förklarar vad som orsakar eller kan skapa papperstrassel, såsom munstyckshöjd, temperatur, spänning och kalibrering. Artikeln har också några fantastiska bilder.