Saltar al contenido

Hur man gör DIY-filament till din 3D-skrivare

24 de junio de 2021
GettyImages 769720699 5c3e2d2bc9e77c00015b4b23

3D-skrivare använder olika plasttrycksmaterial, även kallade filament, med en rad tekniska namn och akronymer, som ABS och PLA. Filament är plast, även känt som polymerer. Filament är ett vanligt 3D-utskriftsmaterial eftersom dessa material smälter vid upphettning snarare än att brinna och kan formas och formas. Det finns många typer av 3D-skrivarfilament att köpa, från $ 15 till $ 40. Men seriösa gör-det-själv-användare kan vara intresserade av att göra glödtråd med hjälp av kasserade eller misslyckade 3D-utskriftsprojekt.

Filament Extruders

Filamentsträngsprutare är maskiner du kan köpa eller tillverka som gör strimlad plast till glödtråd för användning i 3D-skrivare. Filamentsträngsprutare återvinner misslyckade 3D-utskriftsprojekt och kvarvarande skrot genom att krossa små strimlade bitar av plast och sedan strängspruta den i filament för användning i ett annat 3D-utskriftsprojekt. Filamentsträngsprutare finns i många storlekar med olika funktioner, men den grundläggande funktionaliteten är densamma. Skjut plastbitar genom ett uppvärmt område. Plasten smälter till flytande plast som strängsprutas genom maskinens munstycke som en tråd av tråd. Om du är intresserad av att skapa filament för 3D-utskrift, gör filamentsträngsprutor som Filibot, Filastruder Kit och Felfil Evo jobbet. Du kan också göra billiga filamentsträngsprutare.

Använd en filamentsträngsprutare för att skapa din egen glödtråd

Tillsammans med en filamentsträngsprutare behöver du tung sax och en gummiklubba. Den exakta processen beror på extrudern du använder. Här är en titt på den allmänna metoden.

  1. Samla och samla in dina misslyckade utskrifter och sortera efter färg. Återvinn endast delar som är rena och fria från lösningsmedel och lim.

  2. Lägg stora bitar i en påse och bryt bitarna i mindre bitar med en gummiklubba. Ju mindre bitar, desto bättre. PLA-material tenderar att förvandlas till pulverform. ABS-material slipas ner till ett mulchliknande tillstånd.

  3. Beroende på extrudern, fäst munstycket ordentligt och säkert. Följ den speciella extruders instruktioner.

  4. Se extruderingens dokumentation för att ställa in rätt smälttemperatur. Temperaturen behöver bara vara tillräckligt varm för att smälta plasten. Att ställa in rätt temperatur med den typ av plastmaterial du använder är en test-och-fel-process.

  5. När extrudern värms upp, fyll behållaren ungefär halvvägs med plastskrot. Se till att inte fylla behållaren för mycket.

  6. Lägg till mer material när extrudern förvandlar plasten till glödtråd.

  7. Filamentet kommer ut från munstycket. För försiktigt in den i en spole när den kommer ut så att du kan spole den. Undvik att vidröra glödtråden.

  8. När du har gjort tillräckligt med glödtråd för ditt projekt stänger du av extrudern och spolar glödtråden. Din DIY-filament är redo för ditt 3D-utskriftsprojekt.