Saltar al contenido

Hur man gör en boolesk sökning på Google

11 de julio de 2021
boolean search terms google 1616810 c1f998755232469f96de3fce19a411ab

Vad du ska veta

  • OCH: Söker efter Allt de söktermer du anger, t.ex. sök Amazon OCH regnskog för webbplatser som innehåller båda termerna.
  • ELLER: Söker efter en term eller en annan, t.ex. sökning hur man ritar ELLER målar om du vill ha resultat på båda termerna men inte nödvändigtvis båda.
  • Gruppera ord i en fras med citattecken, t.ex. sök «korvkakor» för resultat som endast innehåller orden tillsammans.

Den här artikeln förklarar hur du utför en boolesk sökning på Google. Booleska sökningar anger vad du vill hitta och om du vill göra det mer specifikt (med AND) eller mindre specifikt (med OR).

OCH boolesk operatör

Använd AND-operatören i Google för att söka efter alla de söktermer du anger. Att använda AND säkerställer att ämnet du undersöker är det ämne du får i sökresultaten.

Till exempel en sökning efter Amazon på Google kommer sannolikt att ge resultat relaterade till Amazon.com, såsom webbplatsens hemsida, dess Twitter-konto, Amazon Prime-information och artiklar som kan köpas på Amazon.com. Om du vill ha information om Amazonas regnskog, en sökning efter Amazonas regnskog kan ge resultat om Amazon.com eller ordet Amazon i allmänhet. För att säkerställa att varje sökresultat innehåller båda Amazon och regnskog, använd AND-operatören.

Skärmdump som visar hur du använder AND Boolean-operatören på Google

Exempel på AND-operatören inkluderar:

  • Amazon OCH regnskog
  • korv OCH kex
  • bästa OCH college OCH städer

I vart och ett av dessa exempel inkluderar sökresultaten webbsidor med alla termer kopplade till den booleska operatören AND. En boolesk operatör måste ha stora bokstäver eftersom det är så Google förstår att det är en sökoperatör och inte ett vanligt ord. Var försiktig när du skriver sökoperatören; det gör skillnad i sökresultaten.

ELLER boolesk operatör

Google använder OR-operatören för att söka efter en term eller en annan term. En artikel kan innehålla vilket som helst ord men behöver inte inkludera båda. Detta fungerar vanligtvis bra när du använder två liknande ord eller ämnen du vill lära dig mer om. Till exempel i en sökning efter hur man ritar ELLER målarsäger OR-operatören till Google att det inte spelar någon roll vilket ord som används eftersom du vill ha information om båda.

skärmdump av sökning hur man ritar ELLER målar med den booleska sökoperatören ELLER

För att se skillnaderna mellan OR och AND-operatörerna, jämför resultaten av hur man ritar ELLER målar kontra hur man ritar OCH målar. Eftersom OR ger Google friheten att visa mer innehåll (eftersom något ord kan användas) finns det fler resultat än om AND används för att begränsa sökningen till att inkludera båda orden. Pauskaraktären (|) kan användas istället för ELLER. Break-karaktären är den som är kopplad till bakåtvänd snedstreckstangenten (). Exempel på OR-operatören inkluderar:

  • hur man ritar ELLER målar
  • hur man ritar | måla
  • primära ELLER paleo recept
  • röd ELLER gul triangel

Kombinera booleska sökningar och använd exakta fraser

När du söker efter en fras snarare än ett enda ord, gruppera orden med citattecken. Sök till exempel efter «korvkakor» (med citaten inkluderade) för att endast visa resultat för fraser som innehåller orden tillsammans, utan något mellan dem. Det ignorerar fraser som korv och ost kex.

Men en sökning efter «korvkex» | «ostsås» ger resultat för antingen exakt fras, så du hittar artiklar om ostsås och artiklar om korvkex. När du söker efter en fras eller mer än ett nyckelord använder du parenteser förutom att använda en boolsk operatör. Typ recept sås (korv | kex) för att söka efter såsrecept för korv eller kex. För att söka efter korvrecept eller recensioner, kombinera den exakta frasen med citat och sök efter «korvkex» (recept | recension). Om du vill ha paleokorvrecept som innehåller ost, skriv (med citat) «paleo recept» (korv och ost).

Skärmdump som visar hur man kombinerar booleska sökoperatörer på Google

Booleska operatörer är skiftlägeskänsliga

Google bryr sig kanske inte om stora eller små bokstäver i söktermer, men booleska sökningar är skiftlägeskänsliga. För att en boolsk operatör ska fungera måste det vara med stora bokstäver. Till exempel en sökning efter freeware för Windows ELLER Mac ger andra resultat än en sökning efter freeware för Windows eller Mac.

Skärmdump som visar att booleska uttryck på Google är skiftlägeskänsliga