Saltar al contenido

Hur man installerar ett trådlöst tangentbord och en mus

29 de junio de 2021
high angle view of keyboard and computer mouse on table 897088664 5c65fde446e0fb000178c0fd

Att installera ett trådlöst tangentbord och en mus är väldigt enkelt och bör bara ta cirka 10 minuter, men möjligen längre om du inte redan är bekant med hur du hanterar grundläggande datorhårdvara. Nedan följer allmänna steg, men vet att de specifika stegen du behöver ta kan vara lite olika beroende på vilken typ av tangentbord / mus du använder.

Om du ännu inte har köpt ditt trådlösa tangentbord eller mus, se våra bästa tangentbord och listor över bästa möss.

Packa upp utrustningen

Installationen börjar med att packa upp all utrustning från lådan. Om du köpte detta som en del av ett rabattprogram, håll UPC från rutan. Din produktlåda kommer förmodligen att innehålla följande föremål: Trådlöst tangentbord, trådlös mus, trådlös mottagare, batterier (om inte, kanske du måste leverera dessa), programvara (vanligtvis på en CD) och tillverkarinstruktioner. Om du saknar något, kontakta antingen återförsäljaren där du köpte utrustningen eller tillverkaren. Olika produkter har olika krav, så kontrollera de medföljande instruktionerna om du har dem.

Ställ in tangentbordet och musen

Eftersom tangentbordet och musen är trådlösa kommer de inte att få ström från datorn som trådbundna gör, varför de behöver batterier. Vänd på tangentbordet och musen och ta bort locket till batterifacket. Sätt i nya batterier i de anvisningar som visas (matcha + med + på batteriet och vice versa). Placera tangentbordet och musen var som helst på ditt skrivbord. Följ korrekt ergonomi när du placerar din nya utrustning. Att fatta rätt beslut nu kan bidra till att förebygga karpaltunnelsyndrom och seninit. Om du har ett befintligt tangentbord och en mus som du använder under den här installationsprocessen, flyttar du dem bara någon annanstans på skrivbordet tills installationen är klar.

Placera den trådlösa mottagaren

Den trådlösa mottagaren är den komponent som fysiskt ansluts till din dator och plockar upp de trådlösa signalerna från tangentbordet och musen så att den kan kommunicera med ditt system. Vissa inställningar kommer att ha två trådlösa mottagare – en för varje enhet, men installationsinstruktionerna är annars desamma. Medan de specifika kraven varierar från märke till märke, finns det två överväganden att tänka på när du väljer var mottagaren ska placeras:

  1. Avstånd från störningar: Håll mottagaren minst 20 cm bort från störningskällor som datorskärm och datorhölje och andra föremål som kan orsaka störningar som fläktar, lysrör, metallskåp etc.
  2. Avstånd från tangentbord och mus: Mottagaren ska placeras någonstans mellan 20 cm och 1,8 m från tangentbordet och musen. (Många mottagare är bara små USB-donglar. De ansluts direkt till USB-porten. Oroa dig inte för mycket för störningar eller avstånd till dessa.)

Anslut inte mottagaren till datorn än.

Installera programvaran

Nästan all ny hårdvara erbjuder medföljande programvara som måste installeras. Denna programvara innehåller drivrutiner som berättar för operativsystemet på datorn hur man arbetar med den nya hårdvaran. Mjukvaran som tillhandahålls för trådlösa tangentbord och möss skiljer sig mycket mellan tillverkarna, så kontrollera med anvisningarna som medföljer ditt köp för detaljer. I allmänhet är dock all installationsprogram ganska enkel:

  1. Sätt i skivan i enheten. Installationsprogrammet bör starta automatiskt. Beroende på installationen kan programvaran behöva laddas ner från tillverkarens webbplats. Följ instruktionerna exakt som de tillhandahålls.
  2. Läs instruktionerna på skärmen. Om du inte är säker på hur du ska svara på några frågor under installationsprocessen är det ett säkert val att acceptera standardförslagen.

Om du inte har en befintlig mus eller tangentbord, eller om de inte fungerar, bör detta steg vara ditt sista. Programvara är nästan omöjligt att installera utan ett fungerande tangentbord och en mus!

Anslut mottagaren till datorn

Slutligen, när din dator är påslagen, anslut USB-kontakten i mottagarens ände till en ledig USB-port på baksidan (eller om det behövs) på datorhöljet. Om du inte har några lediga USB-portar kan du behöva köpa en USB-hubb som ger din dator åtkomst till ytterligare portar. Efter att ha anslutit mottagaren kommer din dator att börja konfigurera hårdvaran för användning. När konfigurationen är klar ser du förmodligen ett meddelande på skärmen som liknar «Din nya maskinvara är nu redo att användas.»

Testa det nya tangentbordet och musen

Testa tangentbordet och musen genom att öppna några program med musen och skriva lite text med tangentbordet. Det är en bra idé att testa varje nyckel för att säkerställa att det inte finns några problem. Om tangentbordet eller musen inte fungerar, kontrollera att det inte finns några störningar och att utrustningen ligger inom mottagarens räckvidd. Kontrollera också felsökningsinformationen som troligen ingår i tillverkarens instruktioner. Ta bort det gamla tangentbordet och musen från datorn om de fortfarande är anslutna. Om du planerar att kasta din gamla utrustning, kontakta din lokala elektronikbutik för information om återvinning. Om ditt tangentbord eller mus är märkt av Dell, erbjuder de ett gratis återvinningsprogram för mail (ja, Dell täcker porto) som vi rekommenderar att du utnyttjar. Du kan också återvinna dem på Staples, oavsett varumärke eller om det faktiskt fortfarande fungerar.