Saltar al contenido

Hur man låser upp en frusen mus på en bärbar dator

15 de junio de 2021
maar gaming fG4BTSKPo3w unsplash f76c6e1e2f454e2ab29cf2a3de6bca52

När musen inte rör sig är det svårt att veta om problemet är en frusen applikation, din bärbara pekplatta eller bara en frusen dator. Detta beteende kan visas på följande sätt:

 • Datorskärmen fryser utan någon markör, eller så flyttas inte markören.
 • Muspekaren förblir still även när du sveper pekplattan eller flyttar den externa musen.
 • Du klickar på markören på knappar eller länkar och inget händer.

Orsak till en frusen mus på en bärbar dator

Du kanske tror att muspekaren inte rör sig är uppenbarligen ett problem med musen eller pekplattan, men det är bara en möjlighet och inte alltid fallet. Andra orsaker är att datorn delvis kraschar, en app som förbrukar alla CPU-resurser, musdrivrutinen kraschar eller applikationen du använder frysning. Felsökningsstegen nedan hjälper dig att isolera problemet och låsa upp en frusen mus på en bärbar dator.

Hur man fixar en frusen mus på en bärbar dator

Det här problemet gäller alla versioner av Windows 10, Windows 8, Windows 7 och Windows Vista, inklusive 32- och 64-bitarsversioner av dessa operativsystem.

 1. Vanligtvis är ett sätt att åtgärda problem som detta att försöka starta om datorn. Men när datorn inte svarar är det inte lätt. Prova några metoder för att stänga av en frusen dator, inklusive en svår start.

 2. Om musen fryser igen efter en omstart kan det finnas ett problem med drivrutinen eller applikationen. Starta datorn i säkert läge och avinstallera sedan eventuella senaste program som du nyligen har installerat. Starta om datorn igen när du är klar.

 3. Uppdatera din musdrivrutin. Om din dator fortfarande fryser kan du behöva göra det också i säkert läge. Om den automatiska drivrutinssökningen inte fungerar kan du behöva ladda ner drivrutinen från mustillverkarens webbplats. Om det är din styrplatta som inte fungerar bör du kunna hämta drivrutinen från datortillverkarens webbplats. Starta om datorn igen när drivrutinen har uppdaterats.

 4. Felsök din externa mus. Om markören fortfarande inte svarar när du flyttar musen kan det finnas maskinvaruproblem. Om du använder en extern mus med din bärbara dator går du igenom stegen för att felsöka en extern mus som inte fungerar. Om det bara är rullningshjulet som verkar fastna finns det olika felsökningssteg för att åtgärda musrullningsproblem.

 5. Dubbeltryck på pekplattan. På många bärbara datorer som HP bärbara datorer är dubbeltryckning på pekplattan ett sätt att aktivera eller inaktivera pekplattan. Den här inställningen är ofta aktiverad som standard, så att dubbeltryckning av misstag kan inaktivera pekplattan. Dubbeltryck på den igen för att slå på den igen.

 6. Felsök din bärbara pekplatta. Om det är den bärbara datorns styrplatta som inte fungerar måste du felsöka pekplattan specifikt. Och glöm inte att ge en bra fysisk rengöring av din bärbara dator ofta kan rensa problem med pekplattan på grund av smutspartiklar.

 7. Kontrollera att pekplattan inte är inaktiverad. Användare stänger ibland av misstag sin bärbara styrplatta, vilket gör att markören fryser. Du kan också avaktivera tangentbordet av misstag. Om den bärbara datorn och pekplattan delar en drivrutin kommer pekplattan att sluta fungera också. Varje bärbar datortillverkare har kortkommandon som inaktiverar styrplattan. Vissa tangentbord har en funktionsknapp med en styrplattas bild som slår på eller av den. Sök på tillverkarens webbplats för att lära dig dessa genvägar så att du kan undvika dem.

 8. Aktivera musen i Enhetshanteraren. Du kan komma åt detta genom att öppna Enhetshanteraren och leta efter Möss och andra pekdon. Leta efter ett utropstecken som kan indikera en inaktiverad eller misslyckad musdrivrutin. Enhetshanteraren är också dit du skulle gå för att inaktivera hårdvara som en mus eller styrplatta.

Fast med en frusen mus på en HP-bärbar dator? Här är vad du ska göra åt det.