Saltar al contenido

Hur man manuellt testar ett nätaggregat med en multimeter

22 de junio de 2021
GettyImages 975744026 5b86fb9cc9e77c002579c905

Att testa en strömförsörjning manuellt med en multimeter är ett av två sätt att testa en strömförsörjning i en dator. Ett korrekt utfört PSU-test med en multimeter bör bekräfta att strömförsörjningen är i gott skick eller om den ska bytas ut. Dessa instruktioner gäller för en standard ATX-strömförsörjning. Nästan alla moderna konsumentkrafttillförsel är ATX-nätaggregat. 1:20

Hur man manuellt testar ett nätaggregat med en multimeter

Hur man manuellt testar ett nätaggregat med en multimeter

 1. Läs Viktiga PC-säkerhetstips på grund av de faror som är förknippade med processen. Manuell testning av en strömförsörjning innebär ett nära samarbete med högspänningselektricitet. Hoppa inte över det här steget! Säkerhet bör vara ditt främsta bekymmer under ett strömförsörjningstest och det finns flera punkter du bör vara medveten om innan du börjar denna process.

 2. Öppna datorns fodral. Kort sagt innebär detta att stänga av datorn, ta bort strömkabeln och koppla bort allt annat som är anslutet till utsidan av din dator. För att göra det enklare att testa din strömförsörjning, bör du också flytta ditt frånkopplade och öppna datorhölje någonstans lätt att arbeta som på ett bord eller annan plan, icke-statisk yta.

 3. Koppla bort strömkontakterna från varje intern enhet. Ett enkelt sätt att bekräfta att varje strömkontakt är urkopplad är att arbeta från det bunt med strömkablar som kommer från strömförsörjningen inuti datorn. Varje grupp ledningar bör avslutas till en eller flera strömkontakter. Det finns inget behov av att ta bort den faktiska strömförsörjningsenheten från datorn och det finns ingen anledning att koppla bort datakablar eller andra kablar som inte kommer från strömförsörjningen.

 4. Gruppera alla strömkablar och kontakter för enkel testning. När du organiserar elkablarna rekommenderar vi att du omdirigerar dem och drar dem så långt bort från datorhöljet som möjligt. Detta gör det så enkelt som möjligt att testa strömförsörjningsanslutningarna.

 5. Kortslut stiften 15 och 16 på 24-stifts moderkortets strömkontakt med en liten bit tråd. Du måste antagligen titta på ATX 24-pin 12V Power Supply Pinout-tabellen för att bestämma placeringen av dessa två stift.

 6. Kontrollera att strömförsörjningsspänningsomkopplaren på strömförsörjningen är korrekt inställd för ditt land. I USA bör spänningen ställas in på 110V / 115V. Kontrollera Foreign Outlet Guide för spänningsinställningar i andra länder.

 7. Anslut nätaggregatet till ett strömuttag och vrid strömbrytaren på baksidan av strömförsörjningen. Förutsatt att strömförsörjningen är åtminstone minimalt funktionell och att du har kortslutit stiften ordentligt i steg 5, bör du höra fläkten börjar gå. Vissa strömförsörjningar har ingen strömbrytare på enhetens baksida. Om PSU: n du testar inte ska fläkten börja gå omedelbart efter att enheten har anslutits till väggen. Bara för att fläkten går betyder det inte att din strömförsörjning levererar ström till dina enheter ordentligt. Du måste fortsätta testa för att bekräfta det.

 8. Sätt på multimetern och vrid ratten till inställningen VDC (Volt DC). Om multimetern du använder inte har en automatisk områdesfunktion, ställ in intervallet till 10,00V.

 9. Testa det 24-stifts moderkortets strömkontakt: Anslut den negativa sonden på multimetern (svart) till några jordad stift och anslut den positiva sonden (röd) till den första kraftledningen du vill testa. Den 24-poliga huvudströmkontakten har +3,3 VDC, +5 VDC, -5 VDC (tillval), +12 VDC och -12 VDC-linjer över flera stift. Du måste referera till ATX 24-pin 12V Power Supply Pinout för placeringen av dessa stift. Vi rekommenderar att du testar varje stift på 24-stiftsanslutningen som har en spänning. Detta kommer att bekräfta att varje ledning matar rätt spänning och att varje stift är ordentligt avslutad.

 10. Dokumentera numret som multimetern visar för varje testad spänning och bekräfta att den rapporterade spänningen ligger inom godkänd tolerans. Du kan referera till spänningstoleranser för strömförsörjning för en lista över lämpliga intervall för varje spänning. Är spänningar utanför den godkända toleransen? Om ja, byt ut strömförsörjningen. Om alla spänningar är inom tolerans är din strömförsörjning inte defekt. Om din strömförsörjning klarar dina test rekommenderas det starkt att du fortsätter testa för att bekräfta att den kan fungera ordentligt under belastning. Om du inte är intresserad av att testa din PSU vidare, hoppa till steg 15.

 11. Stäng av strömbrytaren på baksidan av strömförsörjningen och dra ut den från väggen.

 12. Anslut alla dina interna enheter till strömmen igen. Glöm inte att ta bort den kortslutning du skapade i steg 5 innan du ansluter den 24-stifts strömkontakten på moderkortet. Det största misstaget vid denna punkt är att glömma att ansluta allt igen. Bortsett från huvudströmkontakten till moderkortet, glöm inte att ge ström till din hårddisk (ar), en optisk enhet (er) och diskettenhet . Vissa moderkort kräver ytterligare 4, 6 eller 8-stifts strömkontakt och vissa grafikkort behöver också dedikerad ström.

 13. Anslut strömförsörjningen, vrid strömbrytaren på baksidan om du har en och slå sedan på datorn som vanligt med strömbrytaren på datorns framsida. Ja, du kommer att köra din dator med fodralet borttaget, vilket är helt säkert så länge du är försiktig. Det är inte vanligt, men om din dator inte slås på med locket borttaget kan du behöva flytta rätt bygel på moderkortet för att tillåta detta. Din dator eller moderkortshandboken ska förklara hur du gör det.

 14. Upprepa steg 9 och steg 10, testa och dokumentera spänningarna för andra strömkontakter som 4-stifts perifera strömkontakter, 15-stifts SATA-strömkontakt och 4-stifts diskettkontakt. De pinouts som är nödvändiga för att testa dessa strömkontakter med en multimeter finns i vår lista över ATX Power Supply Pinout Tables. Precis som med 24-stifts moderkortkontakt, om någon spänning faller för långt utanför den angivna spänningen, bör du byta ut strömförsörjningen.

 15. När testningen är klar stänger du av och drar ur datorn och sätter sedan tillbaka locket på fodralet.

Om du antar att din strömförsörjning har testats bra eller om du har bytt ut din strömförsörjning med en ny kan du nu sätta på datorn igen och / eller fortsätta felsöka problemet du har. Klarade din strömförsörjning dina tester men datorn startar fortfarande inte ordentligt? Det finns flera anledningar till att en dator inte startar annat än en dålig strömförsörjning. Se vår guide för hur du felsöker en dator som inte startar för mer hjälp.