Saltar al contenido

Hur man mäter en datorskärm

20 de junio de 2021
Tape Measure Screen Size 0b222eb7780f40e090b67568b63fb1b9

Vad du ska veta

  • Skärmstorleken är den diagonala längden från det övre hörnet till det motsatta nedre hörnet.
  • Det mäts i tum och skiljer sig från skärmupplösningen, vilket är i pixlar.
  • Inkludera inte ramen runt skärmen när du mäter storleken.

Den här artikeln förklarar hur man mäter en datorskärm med ett måttband eller en enkel matematisk ekvation.

Hur man mäter skärmstorlek med ett måttband

Stationära datorer och bärbara datorer finns i olika skärmstorlekar. Det är lika viktigt som skärmupplösning som det är avgörande för produktiviteten. Korrekt mätning kan också hjälpa dig att räkna ut storleken på ett skärmfilter du behöver köpa. Skärmstorlek är skärmens faktiska fysiska storlek och är i tum. Den enklaste metoden för att mäta en datorskärm är med ett måttband eller en linjal. Datorns eller bärbara handbok kommer att nämna skärmstorleken. Tillverkare visar det ibland på en klistermärke på enheten. Men om du inte kan upptäcka den någonstans kan du mäta storleken på din befintliga bildskärm eller en ny som du är intresserad av att köpa med hjälp av ett måttband.

  1. Använd ett måttband med tillräcklig längd.

  2. Börja i det övre vänstra hörnet och förläng det längs diagonalen till motsatt nedre högra sida. Om du börjar från det övre högra hörnet drar du det rakt till det nedre vänstra hörnet.

  3. Mät bara skärmen och inte ramen eller höljet runt skärmen.

  4. Det diagonala måttet är skärmstorleken.

Notera:

En onlinesökning är det snabbaste sättet att hitta den exakta storleken på datorskärmen. Skriv märket på din datorskärm eller bärbara dator och alla modellnummer som skräddarsyr dem i en sökmotor så får du detaljerade specifikationer med skärmstorleken. Du kan också få dessa uppgifter från tillverkarens webbplats.

Hur man mäter skärmstorlek med enkel matematik

De Pythagoras sats är en alternativ metod för att mäta en datorskärm. Den anger i en rätvinklig triangel, kvadraten på hypotenus-sidan är lika med summan av kvadraterna på de andra två sidorna. I en datorskärm är hypotenusen det diagonala måttet som ger dig skärmstorleken. Mät skärmens bredd och höjd, kvadratera skärmens bredd och höjd och lägg till de två siffrorna tillsammans. Beräkna kvadratroten av denna summa för att få diagonalmätningen och skärmstorleken. Till exempel har en Dell XPS 13 en skärmbredd på 11,57 tum och en höjd av 6,51 tum. Multiplicera bredden i sig för att få 133,8. Multiplicera sedan höjden för sig själv för att få 42,38. Lägg till de två siffrorna tillsammans (133,8 + 42,38 = 176,18). Hitta kvadratroten av summan (√176.18 = 13.27).

13,3 tum är den annonserade storleken på en bärbar datorskärm från Dell XPS 13.

Dricks:

Det finns online-miniräknare som Omni Calculator som snabbt uppskattar dimensionerna med diagonalen, bredden eller höjden. Ange en, och den beräknar automatiskt de andra två mätningarna.