Saltar al contenido

Hur man öppnar cachade sidor från Google

23 de junio de 2021
ScreenShot2018 11 13at11.50.17AM 5beb394dc9e77c0052251b6c

Vad du ska veta

  • Metod 1: Sök efter ett ord eller en webbplats. Klicka på i sökresultaten triangel ovanför namn på sidan och välj Cachat från menyn.
  • Metod 2: Typ cache:[site name] i sökfältet med små bokstäver utan mellanslag och tryck Stiga på.

Det finns två sätt att visa den cachade versionen av en sida på Google. Gör en regelbunden sökning på skrivbordsplatsen och öppna sedan den cachade versionen därifrån, eller lägg till ett ord i din Google-sökning på antingen skrivbords- eller mobilwebbplatserna för att omedelbart öppna den cachade versionen.

Utför en normal Google-sökning

Att använda en vanlig Google-sökning för att hitta den cachade sidan är lika enkelt som att utföra en vanlig sökning och sedan klicka på en länk i sökresultaten för att öppna den cachade sidan.

  1. Sök efter ett ord, en fras eller en hel webbplats.

  2. Leta reda på den specifika sidan i resultaten som du vill ha en cachad version för.

  3. Klicka på triangel ovanför sidrubriken och välj sedan Cachat.

Klicka på Cachat länk visar ofta sidan som den senast indexerades på Google, men med dina sökord markerade. Den här metoden är extremt användbar om du vill hitta en viss information utan att behöva skanna hela sidan. Om din sökterm inte är markerad använder du Ctrl+F (Windows) eller Kommando+F (Mac) kortkommando för att hitta ordet / orden.

Gå direkt till cachen

Du kan istället klippa till jakten och gå direkt till den cachade sidan genom att lägga till cache: strax före Google-sökningen.

  1. Öppna ett nytt Google-sökfält och skriv cache: (inklusive tjocktarmen).

  2. Skriv webbadressen till den sida som du vill se den cachade versionen för. Skriv till exempel cache: lifewire.com i alla gemener och utan mellanslag. Lämna standard «http» eller «https» som visas i början av webbadresser.

    cache: Lifewire.com i Googles sökfält

  3. Tryck Stiga på för att omedelbart öppna den cachade sidan.

När Google indexerar webbsidor behåller det ögonblicksbilder av sidornas innehåll, så kallade cachade sidor. URL: er uppdateras regelbundet med nya cachade bilder. Använd detta Googles kraft-sökningstrick för att öppna en cachad bild av sidan och hitta den information du behöver.

Begränsningar av cachar

Tänk på att cacheminnet visar senaste gången sidan indexerades, så ibland visas inte bilder och informationen blir föråldrad. Beroende på vad du letar efter kan det dock inte vara ett problem. Vissa sidor instruerar Google genom att använda ett protokoll som heter robots.txt för att göra historiska sidor otillgängliga. Webbdesigners kan också välja att hålla sidor privata från Google-sökningar genom att ta bort dem från webbplatsindexet (även känt som «noindexing»). Google lagrar bara sidans senaste cache, så om du försöker komma åt en riktigt gammal sida – kanske en som har ändrats mycket eller har varit offline länge – prova Wayback Machine.