Saltar al contenido

Hur man rengör en smutsig datormus

20 de junio de 2021
GettyImages 545135218 57d9638f3df78c5833968a43

Bortsett från att förlänga livslängden på och förhindra skador på musen, kommer det att göra det lättare att använda musen och rengöra musen så att markören «hoppar runt» på skärmen på grund av smutsiga rullar. En optisk mus, som använder en liten laser för att spåra rörelse, har ingen musboll eller rullar och behöver inte den typ av rengöring som en «klassisk» mus gör. Med en optisk mus räcker det helt enkelt med att rengöra glaset på musens botten som innehåller lasern.

Koppla bort musen från datorn

Data mus.

Stäng av datorn och ta bort musen från datorn innan du rengör den. Om du använder en trådlös mus är det bara att stänga av datorn.

Ta bort muskulan

Bild av någon som tar bort styrkulan från en datormus

Ta bort styrbollen.

Vrid kulkåpan tills du känner motstånd. Beroende på musmärket kan detta vara medurs eller moturs. Plocka upp musen och vänd den i din andra hand. Kåpan och muskulan ska falla ut ur musen. Om inte, skaka det lite tills det lossnar.

Rengör muskulan

Bild av en datormus och dess borttagna styrboll

Trackball & Mouse.

Rengör muskulan med en mjuk, luddfri trasa. Bitar av hår och damm fäster lätt på bollen så se till att placera den någonstans ren när du är klar med att torka av den.

Rengör de interna rullarna

Bild av en smutsig datormusrulle

Smutsig närbild för rullar.

Inuti musen ska du se tre rullar. Två av dessa rullar översätter musrörelsen till instruktioner för datorn så att markören kan röra sig runt skärmen. Den tredje rullen hjälper till att skapa balans i bollen i musen. Dessa rullar kan bli extremt smutsiga tack vare allt damm och smuts som de plockar upp från muskulan medan de rullar i oändliga timmar över din musmatta. På den noten – att rengöra musmattan regelbundet kan göra underverk för att hålla musen ren. Rengör rullarna med en mjukduk eller trasa med lite rengöringsvätska på tills allt skräp har tagits bort. En nagel fungerar också bra, utan rengöringsvätska, naturligtvis! När du är säker på att varje bit är borta, byt ut den rengjorda muskulan och sätt tillbaka muskulan.

Anslut musen till datorn igen

Bild av en inkopplad USB-datormus

Ansluta en USB-mus igen.

Anslut musen till datorn igen och slå på strömmen igen. Den bildade musen använder en USB-anslutning till datorn men möss i äldre stil kan använda andra typer av anslutningar, som PS / 2 eller seriell. Testa musen genom att flytta markören i cirklar runt skärmen. Dess rörelse ska vara väldigt lätt och eventuella hakningar eller andra svårigheter du kanske har märkt tidigare bör vara borta tack vare den rena kulan och rullarna. Om musen inte fungerar alls, kontrollera att anslutningen till datorn är säker och att muskulans lock har bytts ut ordentligt.