Saltar al contenido

Hur man ställer in föräldrakontroll på Internet

25 de julio de 2021
492689543 56a6a5703df78cf7728f91ae

Vad du ska veta

  • Försök först: Lås routern fysiskt, ställ in tidsgränser som styrs av routern, inaktivera fjärradministration, sök efter osäkra åtkomstpunkter.
  • Prova nästa: Aktivera föräldrakontroll på enheter, håll datorn där du kan titta på den, aktivera aktivitetsloggning.

Den här artikeln förklarar sätt att hindra barn från att komma åt internet utan din tillåtelse på datorer och andra enheter.

Hur man ställer in föräldrakontroll på Internet

Våra barn är mer tekniskt kunniga än vi någonsin kan hoppas på att bli. Vi blockerar en webbplats och de hittar en väg runt vår blockeringsprogramvara. Vi satte upp en brandvägg; de går igenom det. Vad ska en förälder göra? Vi kan aldrig vara säkra på att någon av våra föräldrakontroller fungerar, men vi gör vårt bästa för att skydda våra barn. Här är flera sätt att din föräldrakontroll på Internet lite mer effektiv och svårare att kringgå.

Prata med dina barn och sätt gränser och förväntningar

Låt dina barn veta vad som förväntas av dem genom att lära dem om barns internetsäkerhet. Förklara för dem att du försöker hålla dem säkra och att du förväntar dig att de är ansvariga. Låt dem veta att medan du litar på dem, kommer du fortfarande att verifiera att de följer reglerna och att deras online-användning kan och kommer att övervakas. Förklara att tillgång till internet är ett privilegium som inte bör missbrukas och att det kan och kommer att tas bort om de inte uppfyller dina förväntningar.

Lås din router fysiskt

Ett av de enklaste sätten för ditt barn att kringgå dina säkerhetsinställningar är att återställa routern till fabriksinställningarna. Detta innebär vanligtvis att du bara håller ned en återställningsknapp på baksidan av routern. När routern har återställts kommer de flesta routrar som standard att öppna trådlöst utan kryptering, återgå till ett lätt googlat fabriksinställt lösenord och har de flesta av deras säkerhetsfunktioner inaktiverade. Barnen har en lätt alibi eftersom de kan åberopa okunnighet och skylla det på en kraftig spik. Lås routern i en garderob eller någonstans långt utom räckhåll för att förhindra att de trycker på återställningsknappen.

Ange tidsgränser för routeråtgärd för internetåtkomst

De flesta routrar har en inställning som ger dig möjlighet att stänga av tillgången till internet vid en viss tid på dagen. Du låser dina dörrar på natten. Gör detsamma för din internetanslutning. Gå in i din trådlösa routers inställning och stäng av din internetanslutning från midnatt till 5 på morgonen. Det är som ett barnlås för internet. Tidsgränser förhindrar också hackare från att kunna attackera ditt nätverk under den inställda tidsramen. Du har effektivt isolerat dig från resten av internet under de timmar då de flesta hackare precis har börjat på sin andra burk av Red Bull.

Inaktivera trådlös fjärradministration av routern

Om du stänger av Fjärradministration via trådlöst på din router, då måste någon som försöker hacka in dess inställningar (som ditt barn eller en hackare) vara på en dator som är fysiskt ansluten (via en Ethernet-kabel) till routern. Inaktivera den här funktionen hindrar dig inte från att ändra routerns inställningar. det gör det bara lite mer besvärligt för dig, ditt barn och hackare.

Sök efter närliggande osäkra trådlösa åtkomstpunkter

Alla dina brandväggar och filter går ut genom fönstret om lilla Johnny ansluter till din granns oskyddade trådlösa åtkomstpunkt och börjar tömma bort sin internetanslutning. Detta åsidosätter din internetföräldrakontroll eftersom ditt barn använder ett helt annat nätverk. Använd Wi-Fi-sökfunktionen på din Wi-Fi-aktiverade mobiltelefon eller bärbar dator för att se om det finns några öppna Wi-Fi-hotspots nära ditt hus som ditt barn kan ansluta till. Det är bäst om du gör sökningen inifrån deras sovrum eller var de än brukar gå online. Du kanske kan bestämma var hotspot kommer från genom att titta på signalstyrkemätaren när du går runt i deras rum. Prata med din granne, förklara ditt mål och be dem lösenordsskydda sin trådlösa åtkomstpunkt. Det hjälper dig inte bara att genomdriva dina föräldrakontroller, men det hjälper också till att hindra människor från att få en gratis resa med tillstånd av deras osäkra Wi-Fi-hotspot.

Aktivera föräldrakontrollfunktionerna på ditt barns spelsystem och mobila enheter

Föräldrar förbiser ofta det faktum att barnen kan komma till internet via spelkonsoler, iPod och mobiltelefoner. Det är viktigt att ställa in internetföräldrakontroll på alla personliga enheter. Dessa prylar har webbläsare precis som din hemdator gör. De filter du installerar på din dator gör inget för att hindra dina barn från att besöka förbjudna webbplatser med deras mobila enhet eller spelsystem. Tack och lov har de flesta enheter som barn använder, till exempel iPad och PlayStation 4, föräldrakontroll som du kan ställa in för att begränsa innehållet som dina barn kan komma åt. Läs igenom dessa funktioner och implementera dem. Kontrollera enheten regelbundet för att se om lösenordet du ställer in fortfarande gäller. Om inte, kan ditt barn ha återställt det och inaktiverat kontrollerna.

Placera sin dator i ett öppet område i huset

Det är svårt för dina barn att besöka olämpliga webbplatser om de måste använda datorn i köket. Om datorn är i ett välbesökt område där du kan se den, är dina barn mindre benägna att försöka gå till obehöriga platser. Barn kanske älskar att ha en dator i sitt rum, men överväga att flytta den någonstans mindre privat så att du kan hålla koll på vad som händer.

Aktivera aktivitetsloggning på din router och datorer

Ditt barn kommer troligen att räkna ut hur man täcker sina spår genom att radera webbläsarhistorik eller genom att aktivera privat surfläge där ingen historik sparas. Det bästa du kan göra är att köpa övervakningsprogramvara som ditt barn inte lätt kommer att besegra eller upptäcka. Granska regelbundet loggfilerna för att se till att dina barn håller sig ur problem. Du kan också konfigurera föräldrakontroll i olika webbläsare för ett annat skyddslager. Ett annat alternativ är att aktivera aktivitetsloggning på din trådlösa router. Om du loggar in på routern kan du fånga anslutningsinformation även när ditt barn använder sina mobila enheter eller spelkonsoler (såvida de inte använder en annan trådlös åtkomstpunkt än din).