Saltar al contenido

Snabbguide till Internet-föräldrakontroll

30 de marzo de 2023
parentalcontrol MoMoProductions GettyImages3 c65a0caba2fb43b2aef289c0d245ec3a

Föräldrar känner till svårigheterna med att hålla barn säkra när de använder internet: Föräldrakontroller är antingen svåra att komma åt och använda eller helt obefintliga för vissa webbplatser, spel och medieinnehåll. Den goda nyheten är att många onlineaktiviteter och appar erbjuder alternativ för att hjälpa föräldrar att få ett bättre grepp om att begränsa innehåll som är olämpligt för olika åldrar. Du kan också använda hårdvara för att kontrollera ett barns aktiviteter.

Att sätta gränser är en familjefråga

Det finns ingen specifik regel som hjälper föräldrar att veta hur man ställer in internet- och spelgränser för barn. Familjer inkluderar ofta en blandning av barns åldrar, vilket gör det svårt att sätta en typ av gräns för varje barn. För att hjälpa föräldrar att sätta olika gränser för olika barn tillåter många mjukvaru- och streamingleverantörer föräldrar att ställa in begränsningar för olika profiler. Andra ger dock föräldrar väldigt få alternativ. Netflix, till exempel, erbjuder fyra grundläggande mognadsnivåer som tillåter föräldrar att bestämma vem som är ett «litet barn» kontra ett «äldre barn», etc. Å andra sidan erbjuder iPhones en mycket mer omfattande uppsättning av föräldrakontrollrestriktioner som ger föräldrar många fler alternativ. Du kan ställa in skärmtidsgränser, bestämma vilka appar som kan startas på ett barns telefon eller ställa in gränser för film- och musikklassificering på en iPhone, men du kan inte göra det mesta med Netflix. På grund av det breda utbudet av enheter i ett givet hem vid varje given tidpunkt, kan du behöva ställa in separata kontroller på flera enheter och appar för att nå de specifika mål du har för varje barn eller din familj i allmänhet.

Ett ord om onlinesäkerhet

När du arbetar med föräldrakontroller, kom ihåg att de bara kan gå så långt. Att vidta andra åtgärder i samband med dessa kontroller kan skapa ett ännu starkare skyddsnät för ditt barn. Till exempel är lösenord fortfarande kritiska ur ett säkerhetsperspektiv. Ange ett starkt lösenord som ditt barn inte kan bryta för att hjälpa dig behålla de kontroller du har upprättat. Vidta försiktighetsåtgärder för att skydda ditt övergripande hemnätverk också. För att förhindra att andra hackar sig in i ditt trådlösa nätverk medan ditt barn spelar spel eller gör andra saker online, säkra ditt trådlösa nätverk ordentligt. Många routrar har kontroller som föräldrar kan använda, förresten, så gränser för internetåtkomst, möjligheten att blockera vissa webbplatser och andra aktiviteter kan hanteras från en central plats istället för av individuella enheter. Du kan köpa en router för föräldrakontroll för mindre än $200; några få är till och med tillgängliga för under $75. Din internetleverantör kan också ha alternativ för dig. Slutligen, var uppmärksam på meddelandena som kommer till dina barn medan de spelar internetspel eller använder sociala medier. Ibland kan ett enkelt meddelande innehålla kodord som rovdjur inte förväntar sig att föräldrar ska förstå; du kan kringgå problemet genom att noggrant övervaka vilka dina barn vänner på Roblox, till exempel, och genom att veta vad olika akronymer, fraser och idiom betyder.

Glöm inte att säkra film- och TV-streamingaktiviteter

Om du är en film- och tv-streamer, har Roku och Amazon alternativ som hjälper dig att hålla dina barn från att titta på olämpligt innehåll, lägga till oönskade prenumerationer och mer. Även de kan dock omintetgöras av enskilda appar som YouTube eller Hulu, som också kräver att specifika kontroller ställs in i appen för att hantera ett barns åtkomst. Det är tidskrävande men inte svårt att hantera allt detta; när du väl har installerat det kan du ganska tryggt luta dig tillbaka och slappna av om du inte har ett särskilt tekniskt kunnigt barn som kan göra en slutkörning kring dina val. I så fall gör det till en del av din vecko- eller månadsrutin för att bekräfta att kontrollerna fortfarande finns på plats.

Fokusera på ditt barn

Det är en galen värld där ute för alla föräldrar nuförtiden. Vi förstår. Vi är föräldrar också. Det finns massor av åtgärder du kan vidta för att hjälpa dina barn att hålla sig så säkra som möjligt när du inte är i närheten. Rapportera alltid misstänkta internetaktiviteter till myndigheterna när du känner dig obekväm. Vår Family Tech-sektion har dussintals artiklar som hjälper dig att ställa in föräldrakontroll på olika enheter och spel. Kör bara en snabb webbplatssökning efter det specifika föremålet du behöver hjälp med, som «Roblox föräldrakontroll» eller «Apple Music föräldrakontroll» för att hitta det du behöver. Att använda internet på ett säkert och ansvarsfullt sätt under barndomen lär barnen att vara säkra och trygga när de växer till vuxna. Var inte rädd för att blanda ihop kontroller och tillämpa de begränsningar som du tycker är mest lämpliga. Trots allt, du vet vad som är bäst för ditt barn.