Saltar al contenido

iOSs People Detection syftar till att hjälpa användare med nedsatt syn

14 de junio de 2023
ScreenShot2020 11 06at10.15.03AM cb5badfe86f74daaa5085392293dfa0a

Viktiga takeaways

  • People Detection kräver LiDAR-sensorn, som bara finns i iPhones 12, och 2020 iPad Pro.
  • Din iPhone kan avge en varning, eller göra en haptisk stöt, när folk kommer för nära.
  • LiDAR använder laser. Lasrar är coola.

iPhone kan nu upptäcka människor runt omkring dig, berätta var de är och hur långt borta. Blinda eller synskadade användare kommer att kunna distansera socialt och till och med navigera i köer. Apple lade till People Detection i Magnifier-appen i den senaste iOS 14.2-uppdateringen. Den använder kameran och LiDAR-sensorn i iPhone 12 och 2020 iPad Pro, och kan förändra hur synskadade användare navigerar i rymden. «Även efter pandemin förutser jag användningar för sådan teknik,» Aaron Preece, chefredaktör för American Foundation for the Blind’s AccessWorldberättade Lifewire via e-post. «Till exempel leta efter en väg genom en enorm skara människor där inte ens en ledarhund kan hitta en väg igenom.»

LiDAR

People Detection använder två nyckelfunktioner hos iPhone 12. Den ena är LiDAR-sensorn, som är en sorts laserradar inbyggd i iPhones kamerauppsättning. Detta låter iPhone upptäcka positionen för objekt runt den och används till exempel för att förbättra kamerans bakgrundssuddiga porträttläge. Den andra väsentliga delen är iPhones enorma maskininlärningsförmåga, som tar upp ungefär en fjärdedel av utrymmet på dess A14-chip. Detta låter kameran bearbeta rumsliga data från LiDAR och kameran och känna igen människor runt omkring dig. En punkt att notera är att People Detection inte fungerar i mörker. Tidiga användare av hårdvara som är blinda eller synskadade kommer utan tvekan att dra nytta av denna nya funktion.

Hur kan människors upptäckt hjälpa?

Att gå runt utan att kunna se handlar inte bara om att undvika murar, trafik och andra faror. Även om du känner till en plats väl kan det vara svårt att ställa sig i kö. Att hitta en tom plats på en buss eller tåg är lika svårt – hur vet du vilka platser som är lediga och vilka som är upptagna? Människodetektering kan inte ersätta mänsklig interaktion, men det kan säkert förstärka den. «Jag tror att det här kommer att vara så värdefullt när man försöker navigera i områden, särskilt på flygplatser, hotelllobbyer och restauranger,» sa AFB:s stora presentspecialist Melody Goodspeed Lifewire via e-post. «Jag är glad att använda funktionen och få tillbaka lite frihet och säkerhet.» IPhones People Detection-funktion kan ställas in med en varning för minsta avstånd, och kan leverera varningar med en haptisk vibration, eller via en AirPod, som båda är typer av augmented reality som inte avbryter ditt flöde. Det kan till och med, enligt MacStories‘ Alex Guyot, upptäck icke-mänskliga föremål och «kommunicera hur nära föremål eller andra människor är.» Här är det i aktion: «Målet är att hjälpa synskadade förstå sin omgivning», skriver tillgänglighetsexperten Steven Aquino på Forbes. «Exempel är att veta hur många människor det är i kassakön i mataffären, hur nära man står till slutet av perrongen vid tunnelbanestationen och att hitta en tom plats vid ett bord.»

Håll ut

Det finns några varningar för denna teknik. En är att du måste ha iPhone och förstoringsapp aktiv för att använda den. Detta kan tömma batteriet ganska snabbt. Du behöver också ett sätt att hålla iPhone så att den kan övervaka scenen framför dig, om du inte är glad att bära den i handen hela tiden. «Tidiga användare av hårdvara som är blinda eller synskadade kommer utan tvekan att dra nytta av den här nya funktionen,» sa AFB:s nationella specialist för åldrande och synförlust, Neva Fairchild, till Lifewire via e-post. «Det kommer att vara viktigt att de har ett sätt att hänga sin iPhone från en halsrem för att hålla handsfree för att använda en käpp eller en hund och bära personliga saker. Detta visar sig vara en utmaning för den här typen av teknik.» Jag tror att detta kommer att vara så värdefullt när man försöker navigera i områden, särskilt på flygplatser, hotelllobbyer och restauranger. Trots dessa barriärer är People Detection ett exempel på Apple när den är som bäst. Den använder inte bara den helt nya LiDAR-sensorn för att utöka fotograferingen, den har redan integrerat den i det redan imponerande utbudet av tillgänglighetsverktyg på iOS. Kamera, sensor, haptisk feedback, ljudåterkoppling via AirPods. Allt finns där, nästan på dag ett. Föreställ dig nu hur coolt detta kommer att bli när det integreras med Apples glasögon som länge ryktats om.