Saltar al contenido

iPad Air 2020 vs iPad Pro 2021: Vilken ska du köpa?

16 de junio de 2021

Viktiga takeaways

 • IPad Pro delar ett M1-chip med Mac, men just nu kan det inte skjuta det till gränserna.
 • IPad Air är en otrolig iPad och bäst för de flesta.
 • Den fantastiska nya Liquid Retina XDR-skärmen kommer bara på den stora 12,9-tums Pro.

Någon som skapar en illustration på en iPad Pro.

Den nya M1 iPad Pro ser otroligt ut, men du borde nog köpa iPad Air. Om du inte har specifika pro-nivåbehov är iPad Air förmodligen tillräckligt med iPad för de flesta. Med detta sagt betyder «Pro» olika saker för olika människor, och det saknas en viktig funktion från iPad Air som kan vara värt $ 200-uppgraderingen helt av sig själv. «Båda dessa iPads är för närvarande mer än kapabla att hantera alla uppgifter du kan kasta på dem.»

Specifikationerna

Det är svårt att jämföra iPad Air och Pro-liknande-för-liknande eftersom även baskonfigurationerna för lagring är olika, och Air är endast tillgänglig i 11-tumsstorleken. För att få den stora, vackra, miniLED, Liquid Retina XDR-skärmen måste du gå till den större 12,9-tums Pro. Men vi går före oss själva. Låt oss först titta på de viktigaste skillnaderna:

 • Kameror
 • Processor
 • Bagge
 • Face ID vs. Touch ID
 • 4G / 5G
 • Den skärmen
 • Färger

Och här är det samma på både Air och Pro:

 • 10 timmars batteritid
 • Apple Pencil-kompatibilitet
 • Magiskt tangentbord med styrplattans kompatibilitet
 • USB-C-kontakt
 • Kvadrerade kanter och tunna skärmar

M1 mot A14

M1-chipet kunde lika gärna kallas A14X, enligt konventionerna från tidigare Apple Silicon-generationer. X-varianten finns i iPad-proffsen och är i huvudsak en försvunnen version av årets iPhone-chip, med extra processorkärnor och en kraftfullare GPU. I år satte Apple detta chip (eller mer exakt, system-on-a-chip eller SoC) i Mac-datorer. Föreställ dig de två valen. Kalla det A14X, och pressen säger att Mac nu använder ett iPhone-chip. Kalla det M1, och du kan säga att iPad Pro nu använder ett Mac-chip. Samma SoC, mycket annorlunda historia.

Någon som använder en Apple iPad Pro med ett M1-chip i sig medan man sitter på ett utomhuscafé.

Det vill säga «X» gör skillnad. Den gamla A12X som driver 2018 och 2020 iPads Pros (2020-modellen heter A12Z, men är verkligen samma SoC) är fortfarande överlägsen i vissa avseenden till A14 som driver iPad Air och iPhone 12. Men det är inte så enkelt . Båda dessa iPads är för närvarande mer än kapabla att hantera alla uppgifter du kan kasta på dem. Programvaran drar bara (ännu) inte hårdvaran till dess gränser. Det kan komma att ändras i juni när Apple detaljerar iOS 15 vid sin Worldwide Developer Conference. Om det gör betydande ändringar av iPad-operativsystemet, kanske M1s extra kraft är motiverad. Annars kan nästan vem som helst enkelt klara sig på iPad Airs A14.

Kameror

Vem köper en iPad för sina kameror? Ingen, det är vem. The Air har en 12 megapixel bred kamera för foton och en 7 megapixel FaceTime-kamera. Pro lägger till en ultravid bakre kamera, plus en LiDAR-kamera för AR, men då blir saker intressanta. «Det finns stor skillnad mellan dessa två iPads, och någon av Pro-funktionerna kan få dig att spendera extra. Å andra sidan är iPad Air otroligt kapabel …» Den nya M1 iPad Pro har också en extremt bred Fram kamera. Detta lägger till en snygg funktion i FaceTime. När du videochattar zoomar den breda kameran in dig digitalt när du rör dig. Det verkar som om du har en kameraoperatör som följer dig. Och även om du inte rör dig kan den bredare kameran passa fler människor i bilden.

Det där Skärm

Liquid Retina XDR-skärmen är endast tillgänglig på 12,9-tums iPad Pro och är ljusare, kontrastigare och bara bättre än någon annan iPad- eller MacBook-skärm. Skärmen liknar den som finns i Apples $ 5.000 Pro Display XDR, bara bättre. Till exempel har den 10 000 mini-lysdioder i bakgrundsbelysningen för regional ljusstyrningskontroll. Mac-skärmen har bara 576 lysdioder i bakgrundsbelysningen och ändå mäter den 32 tum.

Andra skillnader

IPad Pro levereras med 8 GB eller 16 GB RAM, precis som M1 Mac-datorer. Luften har 4 GB RAM. Mer RAM är användbart när du kör flera appar samtidigt, för video- och fotoredigering och för att hålla många webbläsarflikar öppna.

iPad Air med magiskt tangentbord

IPad Pro har också FaceID istället för TouchID, vilket är mycket bättre om du använder iPad på ett skrivbord eller ett stativ eftersom du kan låsa upp den genom att trycka på en tangent på ett externt tangentbord. Pro levereras också med en 120Hz Pro-Motion-skärm för smidigare animering och en mer lyhörd touchkänsla. På tal om tangentbord, fodral och lyhördhet använder båda iPads samma Apple Pencil och Magic Keyboard-fodral, vilket är bra om du uppgraderar i framtiden. Slutligen har iPad Pro fler högtalare — fyra istället för två, och de konfigurerar om beroende på hur du håller enheten, så vänster är alltid vänster och höger är alltid höger. Sammanfattningsvis är det stor skillnad mellan dessa två iPads, och någon av Pro-funktionerna kan få dig att spendera extra. Å andra sidan är iPad Air otroligt kapabel, så om du kan leva utan några av dessa extra blir det en bra dator. Bara du kan bestämma.