Saltar al contenido

Kinda Funnys Andy Cortez täljer sitt eget komiska utrymme på Twitch

20 de julio de 2022
AndyCortez1 ec1d0b87c33844638081e49941515ecd

Tur var en pojke som heter Andy Cortez. Den Kinda Funny-frontmannen har skapat sin nisch i Twitch-utrymmet och spelar tv-spel för sina supportrar och han vill fortsätta sin uppåtgående bana med hjälp av kraften i bitande kvickhet, en höjd panna och de improviserade komiska kotletterna som skulle få Saturday Night Live att skämma.

«Komedi är en form av eskapism för mig. Det är ett sätt att skratta bort smärtan och komma bort från vad du än har att göra med i ditt liv. Många människor har varit det för mig. Jag hade aldrig förväntat mig att vara på en plats där jag är den personen för människor nu», sa han under en telefonintervju med livetstrad.

Snabb fakta

  • namn: Andy Cortez
  • Ålder: 33
  • Belägen: San Francisco, Kalifornien
  • Random Delight: Andy Cortez, en animatör av yrke, tillbringade sina formativa yrkesår som spelutvecklare och skapade spel för Portalarium, ett utvecklingsföretag som grundades av den legendariska skaparen av Ultima serie, Richard Garriott.
  • Citat: «Om du är tillräckligt begåvad och du arbetar hårt, kommer du sannolikt att få det du vill.»

Pharr hemifrån

Cortez är född och uppvuxen i den lilla gränsstaden Pharr, Texas, i Rio Grande Valley. Han är avkomma till en stolt mexikansk-amerikansk familj och noterar att hans föräldrar arbetade hårt för att försörja honom när han växte upp samtidigt som han närmade sig hans kreativa drömmar och intressen. Något, säger streamern, som inte var vanligt i regionen. «Jag har alltid varit så lyckligt lottad att ha föräldrar som verkligen stöttade, men ändå realistiska.

De ville inte att jag skulle vara för pirrig, men de insåg att jag alltid hade den här kreativa buggen i mig», sa han. «De märkte alltid att jag hade den här drivkraften att vilja göra mer, och de var oerhört stöttande när jag sa att jag ville fortsätta med det och konstskola och ta reda på det.» Komedi och konst var hans främsta intressen på den tiden. Han blev förtjust över den komiska stilen av de legendariska roliga männen Chris Farley och Jim Carrey samtidigt som han finslipade sina konstfärdigheter genom ett intresse för att skissa. Vad stod högt över allt annat? Videospel. «Tv-spel började allt detta för mig. De är typ av startpunkten för min kreativitet. Legenden om Zelda visade mig, wow det här var coolt.

Sedan dess har jag alltid gjort rip-off karaktärer och stycken av lore. Jag gjorde mitt eget spel. Det sög. Det var alltid en faksimil av originalprodukten med min egen twist på den», sa han.

En skärmdump av Andy Cortez på en livestream.

Game Grumps och YouTube var inspirationskällor i hans unga tonår som satte igång hans intresse för att ägna sig åt animation och skapande av innehåll. I kombination med hans barndomsbesatthet av lorebyggande och karaktärsdesign ledde allt honom till konstinstitutet i Austin. Han arbetade som spelutvecklare innan han så småningom gick med i teamet på det populära videoproduktionsföretaget Rooster Teeth. Han hade sitt drömjobb, men det räckte inte. Den blivande streamaren ville stärka några av de personliga färdigheter han hade utvecklat genom att gå mer in på den framåtvända sidan av spelutveckling på Rooster Teeth.

Skrattar till toppen

En långvarig fan av Kinda Funny, känd för sina t-shirtdesigner, lämnade Cortez Rooster Teeth för att söka en mer intim företagsmiljö och grönare betesmarker. På Kinda Funny svängde han från spelutveckling till innehållsproduktion, där han kunde låta den före detta teaterungen i honom blomstra. Företaget litade på Cortez och hans vision, vilket gav honom fria tyglar att leda sitt strömmande innehåll med en hands-off-strategi, och i februari 2018 debuterade han. Cortez fick omedelbar framgång med de inbyggda Kinda Funny-trojalisterna i släptåg. Andy Cortez-strömmen fungerar som hans egen enmansshow, med enstaka medarbetares framträdande, och är ofta närmare för det dagliga Kinda Funny-innehållet.

Det gör mig superstolt att representera på ett positivt sätt.» «När jag streamar är det alltid ett framträdande. Jag tror att mycket av det här kommer från media och när jag växte upp med att titta på ett gäng komiker och försöka riva på deras stilar. Jag ville aldrig göra innehåll som bara spelade ett spel. Jag vill få folk att skratta. Det är förmodligen därför jag suger på att spela livespelen», skrattade han. Som självutnämnd «uppmärksamhetssökande» (men på ett roligt sätt), utstrålar Cortez en lättsamhet som är lika underhållande som förtrollande: sprider den där komiska eskapismen han behövde en gång. Men hans stoltaste ögonblick, sa han, är att kunna vara en ledstjärna för hopp för små latinopojkar som alltför ofta inte ser sig representerade.

«När någon dyker upp i min chatt och säger «Jag är latino» eller ‘Hej bror, jag är mexikan. Det är verkligen häftigt att se någon som jag göra det du gör… det är stort. När jag växte upp där jag växte upp gick vi inte på konstskola. Det finns den här typen av mexikansk machismo som är som att du inte försöker ägna dig åt kreativa saker,» sa han. «Det är alltid något som jag trodde skulle vara en begränsning för mig. Det gör mig superstolt över att representera på ett positivt sätt.»