Saltar al contenido

Spotify fortsätter att fördröja HiFi-ljud

27 de julio de 2022
fixelgraphy 3NgcTH0CFJg unsplash 9c4cdfbb081842bd950ed508f67ebe49

I en forumtråd på Spotifys Community-sida avslöjade en moderator att företaget fortfarande arbetar med HiFi-ljud men kunde inte ge ett exakt datum när det kommer att lanseras. Forumtråden är fylld med Spotify-användare som vädrar sina frustrationer över att tjänsten fortfarande inte har levererat HiFi-ljud, vilket tillkännagavs i februari 2021 under företagets Stream On-evenemang. Enligt det ursprungliga tillkännagivandet skulle HiFi-ljud lanseras i slutet av 2021 som ett kostnadstillägg för Spotify Premium-prenumeranter.

För närvarande släpar Spotify efter andra musikstreamingtjänster med sina högkvalitativa ljudfunktioner, och om inte något görs snart kommer det gapet att fortsätta att öka. Apple Music, till exempel, gav sina användare Spatial Audio och Lossless-stöd 2021. Spatial Audio möjliggör ett uppslukande 3D-ljud genom AirPods och andra kompatibla hörlurar, medan Lossless erbjuder högkvalitativt ljud med låg kompression för en ännu bättre lyssningsupplevelse. Apple Music-prenumeranter debiteras heller inte extra för dessa funktioner.

Kvinna som lyssnar på musik på smartphone

Spotifys streamingkvalitet är för närvarande maxad på 320 Kbps. HiFi-funktionen lovar att leverera «CD-kvalitet, förlustfritt ljud», vilket är en ljudupplösning på 16-bitar/44,1 kHz. Detta format är dock lågupplöst jämfört med andra musikstreamingtjänster, som Apple, som levererar högupplöst ljud på 24-bitar/192 kHz, vilket vida överstiger Spotifys utlovade (och ännu inte levererade) format.