Saltar al contenido

Operativsystem (OS) Definition och exempel

27 de enero de 2023
81 operating system 5808ddd13df78cbc288d7500

Ett operativsystem är ett kraftfullt och vanligtvis omfattande program som styr och hanterar hårdvaran och annan mjukvara på en dator. Alla datorer och datorliknande enheter kräver operativsystem, inklusive din bärbara dator, surfplatta, stationära dator, smartphone, smartklocka och router. Är du osäker på vilket operativsystem du kör? Använd Lifewire System Info Tool nedan för att ta reda på det!

Exempel på operativsystem

Bärbara datorer, surfplattor och stationära datorer kör alla operativsystem. Du har säkert hört talas om de flesta av dem. Några exempel inkluderar versioner av Microsoft Windows (som Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP), Apples macOS (tidigare OS X), Chrome OS och olika distributionslistor för Unix och Linux. (Unix och Linux är operativsystem med öppen källkod.)

Microsoft Windows 10.

Din smartphone kör ett mobilt operativsystem, förmodligen antingen Apples iOS eller Googles Android. Båda är kända namn, men du kanske inte har insett att de är operativsystemen som körs på dessa enheter. Servrar som de som är värd för de webbplatser du besöker eller visar videorna du tittar på kör vanligtvis specialiserade operativsystem som är designade och optimerade för att köra den speciella programvara som krävs för att få dem att göra vad de gör. Några exempel inkluderar Windows Server, Linux och FreeBSD.

Linux Mint Desktops huvudmeny

Linux Mint.

Programvara och operativsystem

De flesta program är designade för att fungera med bara ett företags operativsystem, som bara Windows (Microsoft) eller bara macOS (Äpple). En mjukvara kommer tydligt att säga vilka operativsystem den stöder och kommer att bli mycket specifik om det behövs. Till exempel kan ett program för videoproduktion stödja Windows 11 och Windows 10 men inte äldre versioner som Windows Vista och XP.

Kommenterad skärmdump av nedladdningssidan för Adobe Acrobat som visar nedladdningsalternativ för Windows vs Mac-operativsystem

Mjukvaruutvecklare släpper också ofta andra versioner av sin programvara som fungerar med olika operativsystem. I exemplet med videoproduktionsprogram kan det företaget också släppa en annan version av programmet med samma funktioner, som bara fungerar med macOS. Det är också viktigt att veta om du har Windows 64-bitars eller 32-bitars för ditt operativsystem. Det är en vanlig fråga som ställs när man laddar ner programvara. Specialtyper av programvara som kallas virtuella maskiner kan efterlikna «riktiga» datorer och köra olika operativsystem inifrån dem.

Operativsystemfel

Det finns många sätt som ett operativsystem i sig kan bli skadat på, men dessa problem är relativt sällsynta. I Windows är det allvarligaste felmeddelandet Operativsystem hittades inte som antyder att ett operativsystem inte ens kan hittas!

Operativsystemuppdateringar

Alla moderna operativsystem har en inbyggd mekanism för att hålla mjukvaran uppdaterad. I Windows sker detta genom Windows Update. Andra operativsystem fungerar på liknande sätt, som när du uppdaterar Android OS eller laddar ner och installerar nya iOS-uppdateringar. Att hålla ett operativsystem uppdaterat med de senaste funktionerna är viktigt så att du får ut så mycket som möjligt av dina pengar. Att få säkerhetskorrigeringar är ett annat avgörande skäl för att säkerställa att ditt operativsystem är uppdaterat; detta kan hjälpa till att förhindra hackare från att ta sig in i din enhet.

FAQ

 • Hur många operativsystem finns det?

  Det finns tre huvudsakliga operativsystem för datorer: Windows, Apple och Linux. De två huvudsakliga operativsystemen för mobilen är Android och iOS. Det finns otaliga andra operativsystem gjorda för specifika enheter, till exempel Samsungs One UI som bara fungerar på Samsung-enheter.

 • Vad är operativsystemet för Chromebooks?

  Google Chromebooks kör vanligtvis Chrome OS, som är optimerat för användning med Googles ekosystem av onlineverktyg (Google Docs, webbläsaren Chrome, etc.) Vissa Chromebooks kan dock även köra Android-appar och Linux-appar.

 • Vad är operativsystemet för Amazon Fire-surfplattor?

  Amazon surfplattor kör Fire OS, som är en modifierad version av Android. (Läs mer om historien om Fire OS och hur det matchar Android.)

 • Vilket operativsystem använder smartwatches?

  Det kan variera. Apple Watch körs på watchOS medan de flesta andra smartklockor använder operativsystemet Wear, Googles operativsystem för bärbara produkter.