Saltar al contenido

Vad är ett Peer-to-Peer-nätverk (P2P)?

13 de marzo de 2023
smartphoneandfacebook 56a6ae9c3df78cf7728fb539

Ett P2P-nätverk ansluter enheter direkt utan att använda en annan dator eller enhet (som en server) som mellanhand. Även om de har funnits i många år, lovar peer-to-peer datorteknik att radikalt förändra framtiden för nätverkande.

Vad är peer-to-peer-nätverk?

Ett P2P-nätverk ansluter ungefär likvärdiga datorer på ungefär lika sätt utan förmedling av en annan dator. P2P skiljer sig från klient/server-nätverk där många datorer ansluter till en enda större server som styr kommunikationen inom nätverket. Datorer i ett peer-to-peer-nätverk är vanligtvis placerade fysiskt nära varandra och kör liknande nätverksprotokoll och programvara. Innan hemnätverk blev populärt byggde bara små företag och skolor peer-to-peer-nätverk.

Hem Peer-to-Peer-nätverk

De flesta hemdatornätverk är idag peer-to-peer-nätverk. Bostadsanvändare konfigurerar sina datorer i peer-arbetsgrupper för att tillåta delning av filer, skrivare och andra resurser lika mellan alla enheter. Även om en dator kan fungera som filserver eller faxserver vid varje given tidpunkt, har andra hemdatorer ofta motsvarande förmåga att hantera dessa skyldigheter. Både trådbundna och trådlösa hemnätverk kvalificerar sig som peer-to-peer-miljöer. En router ansluter hemnätverket till internet; det ändrar inte hur resurser inom nätverket delas.

P2P fildelningsnätverk

När de flesta människor hör termen P2P, tänker de på peer-to-peer fildelning över internet. P2P-fildelningssystem som Napster blev den mest populära typen av internetapplikation under det första decenniet av detta århundrade. Ett P2P-nätverk implementerar sök- och dataöverföringsprotokoll ovanför Internetprotokollet. För att komma åt ett P2P-nätverk, ladda ner och installera en lämplig P2P-klientapplikation. Vissa P2P-applikationer fungerar bara med ett P2P-nätverk, medan andra fungerar över nätverk. På samma sätt stöder vissa P2P-nätverk endast en applikation, medan andra stöder flera applikationer.

Vad är P2P-program?

En bra definition av P2P-programvara föreslogs av Dave Winer från UserLand Software för många år sedan när P2P först började bli mainstream. Han föreslår att P2P-program inkluderar dessa sju nyckelegenskaper:

  • Användargränssnittet körs utanför en webbläsare.
  • Datorer i systemet kan fungera som både klienter och servrar.
  • Mjukvaran är enkel att använda och välintegrerad.
  • Applikationen innehåller verktyg för att stödja användare som vill skapa innehåll eller lägga till funktionalitet.
  • Applikationen skapar kontakter med andra användare.
  • Applikationen gör något nytt eller spännande.
  • Programvaran stöder protokoll över nätverk som SOAP eller XML-RPC.

I denna moderna syn på peer-to-peer-datorer sträcker sig P2P-nätverk över internet, inte bara ett hemnätverk (LAN). Lättanvända P2P-program tillåter både tekniska proffs och icke-tekniska personer att delta.

Kazaa, Napster och fler P2P-program

Det ursprungliga MP3-fildelningssystemet, Napster blev världens mest populära internetprogram nästan över en natt. Napster kännetecknade det nya moderna P2P-systemet som definierats ovan: ett enkelt användargränssnitt som körs utanför webbläsaren som stöder både filvisning och nedladdningar. Dessutom erbjöd Napster chattrum för att koppla samman sina miljontals användare och utförde en ny och spännande tjänst. Namnet Napster hänvisade både till P2P-nätverket och fildelningsklienten som det stödde. Förutom att vara begränsad till en enda klientapplikation använde Napster ett proprietärt nätverksprotokoll, men dessa tekniska detaljer påverkade inte dess popularitet väsentligt. När den ursprungliga oreglerade Napster-tjänsten stängdes, tävlade flera P2P-system om den publiken. De flesta Napster-användare migrerade till programvaran Kazaa och Kazaa Lite och FastTrack-nätverket. FastTrack växte till att bli ännu större än det ursprungliga Napster-nätverket.

Populära P2P-applikationer och nätverk

Ingen P2P-applikation eller -nätverk har exklusiv dominans idag. Populära P2P-nätverk inkluderar eDonkey, BitTorrent, Gnutella och eMule.