Saltar al contenido

Ska din småbarn eller förskolebarn använda en iPad?

22 de junio de 2021
ipad parent kids 57a274ec3df78c32764996b7

Till iPad eller inte till iPad är det frågan. Åtminstone för den digitala åldersföräldern. Oavsett om du är förälder till en nyfödd, ett småbarn, en förskolebarn eller ett skolårigt barn, blir frågan om barnet ska använda en iPad (och hur mycket!) Blir allt mer pressande, särskilt när barn i liknande ålder kramar sig runt surfplattor på restauranger, konserter, sportevenemang och nästan var som helst där både barn och vuxna samlas. Faktum är att de få hållplatser där du inte ser en massa barn fokuserade på den digitala världen är de platser som fokuserar på barnet: lekplatsen eller poolen. Är det bra för våra barn? Ska ditt barn använda en iPad? Eller ska du undvika det? Svaret: Ja. Ungefär. Kanske. Med måtta. Det verkar som om alla har en åsikt om iPad. Vi har människor som argumenterar för att tablettanvändning av småbarn är lika med barnmisshandel och de som tror att det finns bra pedagogiska användningsområden för dem. Till och med American Academy of Pediatrics är lite förvirrad, efter att ha uppdaterat sin långvariga policy att skärmtid bör undvikas till varje pris av de två och yngre till ett mer nyanserat tillvägagångssätt att vi lever i en digital värld och att själva innehållet ska bedömas snarare än enheten som innehåller innehållet. Vilket låter bra, men är inte riktigt en praktisk riktlinje.

Barn måste bli uttråkade

Låt oss börja med något som inte är helt uppenbart för alla: det är bra för ett barn att bli uttråkad. Detta gäller tvååringen, sexåringen och tolvåringen. En sak som iPad inte borde vara är botemedel mot tristess. Det finns mycket bättre sätt att svara än att ge barnet en iPad. Det handlar inte om botemedlet. Det handlar om jakten på botemedlet. Barn måste sträcka sina kreativa muskler och engagera sin fantasi. De kan göra detta genom att leka med dockor, rita med kritor, bygga med play-do eller Legos, eller någon av hundratals andra icke-digitala aktiviteter. På detta sätt engagerar de inte bara sin kreativitet, de lär sig mer om sina egna intressen.

Barn måste interagera med andra barn

Föreställ dig en värld där varje barn ett barn diskuterade med ett annat barn om en leksak de båda fick en tablett. När skulle de någonsin lära sig att bli frustrerade, hur man kan övervinna konflikter och hur man delar? Det här är några av de faror som barnpsykologer fruktar när de varnar för användning av tabletter. Det är inte bara en fråga om hur mycket (eller lite) barnet lär sig av surfplattan, det är också vad de lär sig inte när de använder surfplattan. Barn lär sig genom lek. Och ett viktigt inslag i detta är interaktion. Barn lär sig genom att interagera med världen, från att lära sig att öppna en dörr genom att vrida på en ratt till att lära sig att hantera frustration när en ihärdig spelkamrat tar en favoritleksak eller vägrar att spela ett favoritspel.

Förskjutning av lärande

En sak som dessa två begrepp har gemensamt är hur de förskjuter nyckelelement för lärande och barns tillväxt. Det är inte så mycket att användningen av iPad skadar barnet – i själva verket kan iPad-användningen vara bra – det är att tiden med iPad kan ta bort andra viktiga lektioner som barnet måste lära sig. Medan barn samlade runt en iPad är sociala i den meningen att de är tillsammans, är de inte sociala i betydelsen av att leka med varandra. Detta gäller särskilt när varje barn har sin egen enhet och därmed är låst i sin egen virtuella värld. Den här gången tar iPad bort tiden som kan spenderas utomhus, använder fantasin för att försvara ett slott som slår till eller helt enkelt berätta för varandra historier. Och detta är lika sant för det ensamma barnet som för gruppen av barn. När ett barn leker med en iPad känner de inte den känsliga känslan av att öppna en bok och röra vid bokstäverna på sidan. De bygger inte ett fort med lakan och stolar, och de bakar inte en imaginär tårta för sin babydocka. Det är denna förskjutning av lärande som kan bli den verkliga faran för iPad när den används för mycket.

Lär dig med iPad

American Academy of Pediatrics reviderade rekommendationer om skärmtid kommer när ny forskning avslöjar hur appar kan vara lika effektiva som verkliga lektioner om att lära sig läsa hos barn så unga som 24 månader. Tyvärr är forskningen inom detta område fortfarande mycket begränsad och det finns inte mycket att gå på för pedagogiska applikationer utöver läsning. Som jämförelse hänvisade studien till hur TV-program som Sesame Street vanligtvis inte ger pedagogiska fördelar förrän barnet träffar 30 månader. Det är ungefär samma tid som barnet lär sig att interagera med TV: n genom att spruta ut svaret på frågorna i showen. Det verkar som om iPad kan generera en del av den interaktionen som är så viktig för lärande i en yngre ålder, vilket visar dess potential både som ett pedagogiskt verktyg och ett bra köp för en förälder.

Lagom är bäst

Min frus favoritcitat är «allt med måtta.» Vi lever i ett svartvitt samhälle där människor ofta handlar absolut, men i sanning är världen väldigt grå. IPad kan vara en avskräckande effekt för ett barns lärande, men det kan också vara en riktig välsignelse. Svaret på pusslet ligger i måttlighet. Som far till en femåring och någon som har skrivit om iPad sedan innan min dotter föddes har jag lagt särskild vikt vid ämnet barn och surfplattor. Min dotter fick sin första iPad vid 18 månaders ålder. Detta var inte ett medvetet beslut att introducera henne till den underbara världen av digital underhållning och utbildning. Istället fick hon sin första iPad eftersom jag märkte att den gamla jag tänkte sälja hade en liten spricka på skärmen. Jag visste att detta skulle minska värdet, så jag valde att lägga det i ett skyddande fall och låta henne använda det. Min tumregel innan hon blev två var inte mer än en timme. Denna timgräns inkluderade både tv och iPad. När hon blev två och sedan tre ökade jag långsamt detta till en och en halv timme och sedan två timmar. Jag var aldrig strikt om det. Om hon hade lite mer än sin gräns på en dag, såg jag bara till att vi gjorde andra aktiviteter nästa dag. Klockan fem får min dotter fortfarande inte en iPad i bilen om vi inte tar en längre resa. Om vi ​​kör runt i staden har hon dockor, böcker eller andra leksaker. För det mesta måste hon använda sin fantasi för att underhålla sig själv. Detta gäller även vid middagsbordet oavsett om vi är hemma eller ute på en restaurang. Det här är tider när vi interagerar som familj. Dessa är vår regler. Och det är viktigt att ha regler, men du ska inte känna att du måste följa någon annans regler. Den verkliga nyckeln till detta pussel är att förstå att (1) iPad-tid inte är en dålig tid, (2) barn behöver lära sig och leka med andra barn, och (3) barn behöver lära sig att spela ensam utan en digital barnvakt. Om du föredrar att ge ditt barn en iPad vid middagsbordet så att du och din make kan njuta av varandras sällskap är det definitivt inget fel med det! När allt kommer omkring, hatar vi inte alla den person som tycker att alla ska föräldra till sitt barn som de är föräldrar till sitt barn? Istället för att begränsa ditt barns användning av iPad vid bordet kanske du kan begränsa den efter skolan tills den kommer till middagsbordet.

Hur använder jag iPad och hur mycket tid att spendera med den?

Istället för att tänka på det som hårda regler, tänk på iPad-användning som tidsenheter. Om du inte har något emot att ditt barn leker med iPad vid middagsbordet, räkna det som en enhet för iPad-användning. Kanske får de en andra iPad-användning efter duschen och före sänggåendet. På baksidan kan tiden mellan att komma hem och middag ägnas åt speltid och tiden mellan middag och dusch kan vara läxor. Eller tvärtom.

Hur många enheter?

Även om vi fortfarande saknar forskning om hur bra iPad kan vara för tidig barndomsinlärning är det uppenbart att småbarn i åldern två eller äldre får mycket mer av tabletterna än före två års ålder. Detta borde inte vara för överraskande. Tvååringar är bättre på många saker jämfört med yngre småbarn. Men det som är viktigt att komma ihåg är att det här är en ålder där barn verkligen börjar räkna ut språk, och att interagera med sina föräldrar och syskon är en stor del av den inlärningsprocessen. De nya riktlinjerna för American Academy of Pediatrics svarar inte på frågan om hur mycket tid en småbarn eller förskolebarn ska använda en tablett. Men en av författarna tar ett tag på det. Dr Dimitri A. Christakis skrev om medianvändning före 2 års ålder i en artikel i JAMA Pediatrics och pekade på en timme i vad han erkände var ett helt godtyckligt nummer. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning för att komma till en vetenskaplig slutsats i frågan, men som jag nämnde använde jag samma tidsgräns på en timme med min dotter innan hon fyllde två år. Det råder ingen tvekan om att småbarn kan lära sig några saker från en surfplatta. De är mycket interaktiva enheter. Och det enkla faktumet att introducera dem till teknik kan vara bra, men i den åldern kan mycket mer än en timme om dagen förskjuta annat lärande. Min personliga rekommendation är att lägga till en halvtimme per år av barnet tills de har cirka 2-2,5 timmar iPad och TV-tid. Jag kompenserade den här tiden genom att ha specifika tider på dagen då iPad och TV inte är tillåtna. För vår familj är det vid måltiderna (lunch och middag) och i bilen. Vi gör undantag för långa bilresor. Hon får inte heller ta med en iPad när hon går till dagis eller liknande sammankomster där det finns andra barn, även om daghem eller barnläger tillåter en iPad. Och hon får inte TV eller en iPad i minst en timme efter att hon kommer hem från skolan. Vi kom med dessa riktlinjer för att säkerställa att hon fick möjlighet att använda sin fantasi i bilen, interagera med andra barn när hon var runt dem och tid att spela icke-digitala spel, vilket kan vara mycket viktigt för lärande. Om du planerar att använda iPad som ett pedagogiskt verktyg såväl som en fantastisk leksak, kom ihåg att interaktion kan vara den bästa formen av lärande. Detta kan innebära att du använder iPad med ditt barn. Endless Alphabet är en av många bra pedagogiska appar som är ännu bättre med föräldern. I Endless Alphabet sätter barn samman ord genom att dra bokstaven till bokstaven i de redan stavade orden. Medan barnet drar bokstaven, upprepar bokstavens karaktär det fonetiska ljudet från bokstaven. Min dotter och jag gjorde det till ett spel där jag skulle säga ljudet av ett brev och hon var tvungen att välja den rätta att placera i ordet. Denna typ av interaktion kan hjälpa till att ladda en redan pedagogisk app. De flesta barnläkare och barnpsykologer är överens om att interaktion är mycket viktigt för tidigt lärande. Att spendera tid på att spela tillsammans är ett bra sätt att interagera, särskilt för småbarn.