Saltar al contenido

Ska du köpa en surfplatta eller en bärbar dator?

30 de junio de 2021
tablets vs laptops 832333 93961eb085ff44d99d3836a0d0fa486a

De bästa surfplattorna är kraftfullare än vissa bärbara datorer, men är en surfplatta verkligen en lämplig ersättning för en traditionell bärbar dator? Lär dig om skillnaderna mellan surfplattor och bärbara datorer för att hjälpa dig att avgöra vilka som passar dina behov bäst. Informationen i den här artikeln gäller i stort sett ett stort antal enheter. Kontrollera specifikationerna för enskilda produkter för en mer direkt jämförelse.

Övergripande resultat

Tabletter

  • Längre batteritid.
  • Mindre och lättare.
  • Designad för mediekonsumtion.

Bärbara datorer

  • Kraftfullare.
  • Program har vanligtvis fler funktioner.
  • Designad för produktivitet.

Om du bara har råd med en enhet vill du antagligen ha en bärbar dator. Budget-bärbara datorer kostar samma som mellanklassplattor, och de kan göra så mycket mer. Tabletter används främst för att surfa på nätet, läsa e-böcker, spela spel, lyssna på musik och andra passiva aktiviteter. Bärbara datorer, å andra sidan, är gjorda för produktivitet, vilket innebär att skapa dokument, skicka e-post och använda kraftfull programvara. Det finns också hybrider, eller konvertibla bärbara datorer, som kan användas i surfplatteläge så att du kan få det bästa från två världar.

Inmatningsmetod: Du kan göra mer med bärbara datorer

Tabletter är enbart beroende av ett pekskärmsgränssnitt för inmatning, vilket kan ge utmaningar när du behöver skriva in text. Eftersom surfplattor inte har något tangentbord måste du skriva på virtuella tangentbord som har olika layouter och mönster. 2-i-1-surfplattor levereras med ett löstagbart tangentbord, men dessa modeller saknar fortfarande den bärbara datorupplevelsen på grund av sin mindre storlek och mer restriktiva design. Om du lägger till ett externt Bluetooth-tangentbord lägger du till kostnader och kringutrustning som måste bäras med surfplattan, vilket gör den mindre bärbar. Bärbara datorer är bättre för människor som skriver mycket.

Storlek: Tabletter är mer bärbara

De flesta tabletter väger under två pund. Även de minsta bärbara datorerna, som Apple MacBook Air 11, väger mer och har en profil som är större än de flesta surfplattor. Den främsta anledningen till den större profilen är att tangentbordet och styrplattan tar extra utrymme. Bärbara datorer som innehåller kraftfullare komponenter kräver ytterligare kylning, vilket ökar storleken. På grund av sin mindre storlek och vikt är en surfplatta mycket lättare att bära med sig än en bärbar dator, särskilt för resor.

Batteritid: Tabletter håller längre

På grund av deras låga effektbehov för hårdvarukomponenterna är surfplattor utformade för effektivitet. Faktum är att det mesta av en surfplattas interiör tas upp av batteriet. Bärbara datorer använder å andra sidan kraftfullare hårdvara. Batteriet i en bärbar dator tar upp en mycket mindre andel av det utrymme som behövs för dess interna komponenter. Så även om de bärbara datorerna har högre kapacitet, kör de inte så länge som surfplattor. Många surfplattor kan hantera upp till tio timmars webbanvändning innan de tar betalt. I jämförelse går den genomsnittliga bärbara datorn bara i cirka fyra till åtta timmar. Vissa premiumbärbara datorer som kör ARM-baserade processorer uppnår batteritid som är konkurrenskraftiga med surfplattor, men en del nyckelprogramvara körs inte på ARM-baserade plattformar.

Lagringskapacitet: Bärbara datorer har mer utrymme

För att hålla storleken och kostnaderna för surfplattor nere, är tillverkarna beroende av SSD-minne för att lagra program och data. Denna teknik har en stor nackdel: mängden data den kan lagra. De flesta surfplattor tillåter mellan 16 och 128 gigabyte lagring. Som jämförelse använder de flesta bärbara datorer fortfarande konventionella hårddiskar som rymmer mycket mer. Den genomsnittliga budgetbärbara datorn levereras med en 500 GB hårddisk, även om vissa bärbara datorer också har flyttat till solid state-enheter. Både bärbara datorer och surfplattor innehåller funktioner som USB-portar eller microSD-kort som gör det möjligt att lägga till extern lagring.

Prestanda: Bärbara datorer är mer kraftfulla

För uppgifter som e-post, surfning eller uppspelning av video eller ljud fungerar båda plattformarna lika bra eftersom dessa aktiviteter inte kräver mycket processorkraft. Saker blir mer komplicerade när du börjar utföra mer krävande uppgifter som involverar multitasking eller HD-grafik. I dessa fall fungerar bärbara datorer vanligtvis bättre. Det finns dock undantag, till exempel för videoredigering. Vissa avancerade surfplattor kan faktiskt överträffa bärbara datorer tack vare specialiserad hårdvara.

Programvara: Tabletappar är begränsande

Samma programvara som körs på en bärbar dator kontra en surfplatta kan vara väldigt annorlunda när det gäller funktioner. Om en surfplatta kör Windows kan den teoretiskt köra samma programvara som en bärbar dator, men den kommer sannolikt att vara långsammare. Det finns några undantag från denna regel, till exempel Microsoft Surface Pro, en surfplatta som du kan distribuera som en primär bärbar dator med samma programvara som används i en arbetsmiljö. De två andra stora surfplattformarna just nu är Android och iOS, som båda kräver applikationer specifika för deras operativsystem. Det finns många appar tillgängliga för var och en av dessa plattformar, och många kommer att utföra de flesta av de grundläggande uppgifterna som en bärbar dator. De saknar dock fortfarande inmatningsenheter, och hårdvarubegränsningar innebär att vissa mer avancerade funktioner som tillhandahålls av bärbara program kan behöva tappas för att passa in i surfplattans miljö. IPad körde iOS fram till iOS 13, varefter surfplattversionen av Apples mobiloperativsystem flyttades till iPadOS 13. iOS-miljön gäller nu endast för iPhone.

Kostnad: Det är en Toss-Up

Det finns tre nivåer av surfplattor på marknaden. Majoriteten av dem är budgetmodeller som kostar mindre än $ 100 och är idealiska för enkla uppgifter. Modeller i mellannivån kostar mellan $ 200 och $ 400 och gör de flesta uppgifter helt bra (som en jämförelse, budgetbärbara datorer börjar på cirka $ 400.) Primärnivåplattor kostar från cirka $ 500 till mer än $ 1000. De kan ge bäst prestanda, men till dessa priser tenderar de att ge sämre prestanda än en bärbar dator till samma kostnad.

Slutlig dom

Bärbara datorer erbjuder fortfarande större flexibilitet för mobil datorer. De har kanske inte samma portabilitet, körtider eller användarvänlighet som en surfplatta, men det finns fortfarande ett antal tekniska begränsningar som surfplattor måste lösa innan de byter ut bärbara datorer. Om du redan har en bärbar dator kan en surfplatta vara ett bra tillägg för de tillfällen när du bara vill läsa, spela spel eller surfa på nätet.