Saltar al contenido

Spotify Hi-Fi kanske inte spelar någon roll, säger experter

2 de julio de 2021
nubelson fernandes KZlbQIzDBpg unsplash 299a823e5cbf4d78b91a3f071d8d3fba

Viktiga takeaways

  • Spotify Hi-Fi kommer att lanseras i år med förlustfritt ljud i CD-kvalitet.
  • Hi-Fi-streaming kommer att gälla för Spotify Premium-prenumeranter.
  • De flesta användare på öronproppar eller på bullriga platser märker inte skillnaden.

Spotify lägger till ett högkvalitativt ljudströmningsalternativ som heter Spotify Hi-Fi. Det kommer att vara «CD-kvalitet» och kommer att finnas tillgängligt «senare i år.» Men kommer någon att märka det? Spotify Hi-Fi kommer att strömma förlustfritt ljud till enheter och direkt till högtalare. Det bör göra strömmat ljud lika bra som CD-skivor eller andra högkvalitativa källor. Men med tanke på att vi alla lyssnar på musik på galna Bluetooth-högtalare eller via öronsnäckor och AirPods kanske vi inte kan höra skillnaden. «Jag tror att de flesta lyssnar på musik på [Spotify default] 160 kbps eller till och med 320 kbps inställning, berättade musiker och musikvideoskapare Calvin West till Lifewire via e-post. «Jag är säker på att de flesta inte kommer att märka skillnaden mellan 320 kbps eller 160 kbps och förlustfri. Jag skulle till och med säga att hälften av audiofiler som hävdar att de hör skillnaden mellan 320 kbps och förlustfri skulle misslyckas med ett blindtest. »

Lossless, Hi-Fi: Vad är skillnaden?

Digital musik mäts i bitar, precis som alla andra digitala medier. Vi överväger bitdjup och bithastighet. Bitdjup är mestadels irrelevant om du inte spelar in och producerar. Bitrate är det som berör oss här. Som West säger ovan går Spotify redan så högt som 320 kbps (kilobit per sekund). «IPod revolutionerade musikdistributionen, men återställer kvalitetsfältet till 128 kbps AAC», säger Verge-redaktören Nilay Patel på Twitter. «Det har bara varit en långsam marsch sedan dess.»

CD-skivor har en bithastighet på 1 411 kbps. Lossless betyder bara att musiken komprimeras utan att förlora någon information. MP3-filer är «förlorade», som JPG-filer. De är skickligt konstruerade för att kasta bort delar av ljudet som du förmodligen inte kommer att märka för att uppnå små filstorlekar (och mindre bithastigheter när de strömmas). Med Spotifys förlustfria erbjudande är vi äntligen tillbaka dit vi var 1980.

Högtalare och hörlurar

Om du lyssnar på musik på öronsnäckorna eller i bilen eller hemma på din Amazon Echo-högtalare behöver du inte strömlös förlust. Prestanda för ett musiksystem handlar inte bara om källan. Det handlar inte heller om talarna, som vi tycktes tro tillbaka på 1970-talet. «Naturligtvis finns det andra faktorer som spelar när det gäller kvaliteten på din musik», säger West. «Det viktigaste är dina högtalare eller hörlurar.» Helst skulle du ha en bra källa, bra högtalare och bra utrustning däremellan. Det är ingen mening att mata hörlursuttaget på en billig telefon till en $ 20.000 amp och högtalare. «Hoppet från 24 kbps till förlustfritt skulle vara märkbart för alla utom användare på deras telefonhögtalare.» På samma sätt, om du bor bredvid en flygplats eller motorväg, är de $ 20 000 högtalarna meningslösa, även med en fantastisk CD-spelare. «Öronproppar kan vara bra för att springa, men inte för att plocka upp små detaljer», sa programmerare och grundare av TechTreatBox Luke Kowalski till Lifewire via e-post. «Så ja, jag tror att det redskap du använder och omständigheterna verkligen betyder något i det här fallet.» Det beror alltså på kontext och att strömma högre kvalitet än du kan höra är bara slöseri med mobil bandbredd.

Hur kan du förbättra ditt ljud idag?

Om du redan använder Spotify bör du kontrollera dina nuvarande kvalitetsinställningar. Spotify har instruktioner för detta.

Någon som lyssnar på ljud från en dator i hörlurar.

Den lägsta hastigheten, som används på dåliga nätverksanslutningar, är 24 kbps. För Spotify Premium (betalda) planer kan användare ange upp till 320 kbps. Du bör överväga din lyssningssituation och välja en inställning som passar. Eller välj «automatisk» och låt datorn ta hand om det. Du kanske inte kan se skillnaden när Spotify Hi-Fi anländer, men du kommer definitivt att märka skillnaden mellan Spotifys låga och mycket höga alternativ. «Hoppet från 24 kbps till förlustfritt skulle vara märkbart för alla utom användare på deras telefonhögtalare», säger West.