Saltar al contenido

Supersnabb datauppladdning kommer snart

27 de noviembre de 2022
GettyImages 1157900503 aed9ec9ed6884147b05e862120561e7d

Verizon, Samsung och Qualcomm uppnådde uppladdningshastigheter på 711 Mbps under en nyligen genomförd laboratorietest, meddelade de tre företagen på torsdagen. Det kan potentiellt påverka hur vi använder internet i trånga offentliga utrymmen, på arbetsplatsen och hemma. Medan företagen säger att de har spelat in multi-gigabit nedladdningshastigheter i tester tidigare, är detta den snabbaste de har nått när de laddat upp data till nätverket. De uppnådde denna milstolpe genom att använda aggregerade band av millimetervågspektrum (mmWave). Även känd som «extremt hög frekvens», mmWave är spektrumbandet mellan 30 GHz och 300 GHz. Vanligtvis används i flygplatssäkerhetsskannrar, militär radar och vetenskaplig forskning, det börjar också se användning i 5G-nätverk.

Supersnabba uppladdningshastigheter innebär att människor kan skicka video och bilder till molnet eller sociala medier snabbare, eller dela data direkt med andra i tätbefolkade områden som gator i centrum, konserter och fotbollsarenor, sa företagen. De kan också göra onlinesamarbete mellan studenter eller anställda enklare. Samtidigt kan företag potentiellt använda upplänkshastigheterna i sina privata nätverk för kvalitetskontroll, säkerhet och kundupplevelser för augmented reality. När 5G blir mer allmänt förekommande kommer mmWave sannolikt också att få en mer utbredd användning. Adam Koeppe, Verizons senior vice president för teknikplanering, sa att hans företag «dubblar ner» på tekniken.

Någon tar bilder och håller i en karta i slingan.

«Du kommer att se oss fortsätta att utöka vårt mmWave-fotavtryck för att leverera spelförändrande upplevelser för de tätaste delarna av vårt nätverk och för unika företagslösningar», säger han i pressmeddelandet. «Vi hade över 17 000 mmWave-cellsajter i slutet av förra året och är på väg att lägga till 14 000 fler under 2021, med över 30 000 platser i luften i slutet av detta år, och vi kommer att fortsätta bygga efter det.» Qualcomm använde sitt nya Snapdragon X65 5G Modem-RF-system för laboratorietestet. Byggd för telefoner, mobilt bredband, privata 5G-nätverk och mer, kommer det att börja dyka upp i kommersiella mobila enheter i slutet av 2021, sa företaget.