Saltar al contenido

TLDR-lagen kan hjälpa dig att förstå användarvillkoren

26 de julio de 2022
GettyImages 641191600 66d8c7ba74784e869215720ea4c6308a

Viktiga takeaways

  • Amerikanska lagstiftare har lagt fram ett lagförslag för att tvinga webbappar och tjänster att skapa sammanfattningar av sina användarvillkor.
  • Sammanfattningarna kommer i huvudsak att vara en punktlista med viktiga detaljer.
  • Branschexperter har välkomnat flytten och hävdat att det kommer att göra tjänsterna mer transparenta.

Väldigt få av oss, om någon, spenderar faktiskt tid på att läsa igenom användarvillkoren (ToS)-avtalen för den myriad av webbtjänster vi använder dagligen. En grupp amerikanska lagstiftare har föreslagit ett lagförslag för att göra något åt ​​detta, och domänexperter tycker att det är en bra början. Lagförslaget, som lämpligen heter Terms-of-Service Labeling, Design, and Readability (TLDR) Act, syftar till att tvinga onlineappar och -tjänster att sammanfatta deras juridiska text i lättsmälta bitar, med alla meningsfulla detaljer och inget av ludd. «Att dölja ogynnsamma villkor inom legalese är något som vi alla har vant oss vid, men det gör det inte till en rättighet eller god praxis,» delade Trevor Morgan, produktchef på comforte AG, med livetstrad via e-post. «Kudos till lagstiftarna som ser upp till den genomsnittliga användaren.»

Att säga mer för mindre

Transparensförespråkare har länge kämpat för att göra användarvillkoren rimliga och begripliga för den genomsnittliga personen, där Electronic Frontier Foundation (EFF) går så långt som att hänvisa till dem som villkor för (Ab) användning. Tony Pepper, vd för säkerhetsleverantören Egress, höll med. «Som det ser ut använder konsumentinriktade företag komplexa och långa serviceavtal som många konsumenter helt enkelt inte har tid att läsa och förstå», sa Pepper till livetstrad via e-post. Att dölja ogynnsamma villkor inom legalese är något som vi alla har vant oss vid, men det gör det inte till en rättighet eller god praxis.

Detta faktum går inte förlorat för författarna till propositionen. I ett uttalande hävdade kongressledamoten Lori Trahan, senator Bill Cassidy och senator Ben Ray Luján att deras lagförslag syftar till att göra användarvillkoren mer tillgängliga, transparenta och begripliga för konsumenterna. «Detta är en riktigt fascinerande föreslagen lagstiftningsakt som träffar kärnan i de flesta användares skepsis om villkoren,» sa Morgan till livetstrad. «Var och en av oss har pausat innan vi klickar på knappen Acceptera och undrat «vad går jag med på egentligen?» Morgan drog en parallell och sa att vanligtvis juridiska kontrakt, som att skriva på lånepapper för en ny bil kl. återförsäljaren, ge en översättning på hög nivå och förklaring av de kritiska artiklarna och förhållandena som kan påverka oss. Men många teknikprodukter, mjukvara och till och med sociala medier ger inte användarna samma artighet.

Beskuren hand som håller mobiltelefon med villkor på den

«Den smygande misstanken är att dessa organisationer som tvingar oss att gå med på otroligt långa juridiska avsikter att göra saker med vår information och våra användningsmönster som de flesta förnuftiga människor kan invända mot eller åtminstone pausa och ompröva,» sa Morgan. Lagförslaget listar flera krav för att skapa kortfattade ToS Summary uttalanden som är lätta att förstå och maskinläsbara. Bland informationen bör sammanfattningen innehålla ändringsloggar som registrerar hur termerna har utvecklats och en lista över dataintrång från de tre föregående åren.

Fel inställning?

Alla är dock inte imponerade. «Tror lagstiftare att vi skriver servicevillkor för att vara extra långa med avsikt?» frågade Hannah Poteat, chef och Senior Privacy Counsel på Twilio Inc, i ett Twitter-inlägg. «Som…vi är uttråkade och vi vill förvirra folk, så vi ska bara kasta [in] några bitar från Anna Karenina för att se om någon lägger märke till det?»

Affärsman med förstoringsglas som läser finstilt

Poteat höll med om att även om det faktum att ingen läser användarvillkoren är ett problem, är TLDR-räkningen inte sättet att lösa problemet. «Det är en missriktad röra som fortsätter att lägga bördan på fel plats: användare,» Poteat tillagd. «Förstå mig inte fel. Jag är helt ute efter en sammanfattning. Titta på alla användarvillkor eller sekretessförklaringar jag har skrivit /ever/, de är på flera nivåer, sammanfattningar överallt.» Matti Schneider från Open Terms Archive (OTA)-projektet som följer ändringar av användarvillkoren för mer än 200 digitala plattformar svarade till Poteat och sa att författarna till TLDR-propositionen inte skrev lagförslaget isolerat och nådde ut till dem som arbetar för att lägga till insyn i användarvillkoren, inklusive OTA-projektet.

Lägger till transparens

Morgan hörde av sig och sa att datasekretess och datasäkerhet i allt högre grad betraktas som grundläggande mänskliga rättigheter, och det är bara rättvist att be om en sammanfattning på hög nivå utan att behöva tillgripa juridisk rådgivning eller spendera timmar på att studera kontraktet innan man går med på det. Han menade att det idealiska resultatet av lagförslaget skulle vara för användare, särskilt icke-tekniska, att genom en punktlista förstå de stora konsekvenserna av villkoren, särskilt vad man kan förvänta sig när det gäller användning av privata data och säkerhetsåtgärder som tillämpas på dessa personuppgifter.

Pepper höll med. «För vardagliga användare skulle en av de största förbättringarna vara en tydligare förståelse för hur företag kommer att använda deras data. Genom att göra denna information mer tillgänglig kommer lagen att stärka konsumenternas rättigheter som registrerade, vilket ger dem möjlighet att fatta välgrundade beslut om hur de är glada över att deras data används.»