Saltar al contenido

Tre månader med M1 Mac mini

1 de julio de 2021
photo 1605798286922 482b37219d6b 498c9eb5a1f44851a7adca787619bf1d

Viktiga takeaways

  • M1 Mac mini är snabbare än de flesta behöver.
  • Big Sur på Apple Silicon uppfyller äntligen löftet om Mac OS X.
  • Dessa Mac-datorer kan göra med fler portar, och du kan inte uppgradera RAM eller SSD.

Jag har haft en M1 Mac mini i över tre månader, och det är lätt den bästa Mac jag någonsin har använt – trots flera irriterande brister och buggar. De första Apple Silicon Mac-datorerna såldes i december 2020 och de blåste bort alla Mac-datorer före dem. De går lika snabbt som en Mac Pro, är lika coola som en iPad och de M1-drivna bärbara datorerna kan gå hela dagen – eller mer – på en enda laddning. Jag har en Mac mini med en 32-tums 4K-skärm, som ersatte min gamla 27-tums iMac 2010, och det är bättre på alla sätt. Det är som att Mac-operativsystemet äntligen fick den hårdvara det förtjänar, och resultatet sjunger verkligen oavsett vad du använder din dator till.

Hastighet, men inte som du tror

Det bästa med M1 Mac är dess hastighet. Jag pratar inte om riktmärken eller ens exportera massor av foton eller konvertera video. Det kan göra det utan att svettas, men den verkliga historien här är att det är första gången sedan Apple lanserade Mac OS X att Mac har känt sig snygg. OS 9, aka Classic, var snällt som helvete. Menyerna föll omedelbart, fönstren flyttades utan dröjsmål. På en M1 Mac som kör Big Sur är vi tillbaka till det och mer. Många appar öppnas utan ens en enda studs i Dock, menyerna är omedelbara, allt känns bara snabbt. «Det är som att Mac-operativsystemet äntligen har den hårdvara det förtjänar.» På min gamla iMac (som hade utrustats med SSD-enheter och fortfarande var förvånansvärt snabb) skulle jag väcka den medan jag var redo att börja arbeta. Det behövde ett tag att komma igång. Om jag behövde göra något dator senare på dagen skulle jag vanligtvis bara låta Mac-datorn sova och använda min iPad istället. Men M1 Mac är redo att gå så fort du väcker den, precis som en iPad eller iPhone. Och detta, kom ihåg, är på en Mac mini med en tredjepartsmonitor ansluten, vilket i sig tar en stund att vakna. Med M1 MacBooks och förmodligen de kommande Apple M1 iMac-enheterna borde detta bli ännu snabbare.

Apple Mac mini i silver på en vit bakgrund

Och när jag talar om bärbara datorer som iPad, är jag mer frestad än någonsin att få en MacBook, efter att jag inte använt en på mer än ett decennium. Ansluten till en Thunderbolt-docka och bildskärm, den är lika snabb som min mini, och du kan också använda den från skrivbordet. Det är frestande, men jag kommer nog vänta och se hur framtida MacBooks kommer att se ut.

Inte långsam

Den andra viktigaste aspekten är att du kan lämna alla dina appar öppna, inklusive Safari-fönster med många flikar, och det saktar inte ner. Växla mellan 15-20 öppna appar skiljer sig inte från en eller två. Jag har 16 GB-modellen, en ersättning för den 8 GB M1 Mac mini jag köpte från början. Jag bytte eftersom Lightroom inte var så nöjd med bara 8 GB RAM. Den 8 GB mini var fortfarande lika snabb som den här med flera öppna appar, dock. Om du inte har ett mycket specifikt behov av mer RAM, bör 8 GB vara bra.

App Story

På tal om appar har M1 Mac två udda appaspekter. En är att de kan köra iPhone- och iPad-appar, så länge utvecklaren har valt att göra dem tillgängliga i Mac App Store. Den andra är att Mac-appar måste uppdateras för att kunna köras på Apple Silicon. Om inte, kommer de fortfarande att springa, men något långsammare i Rosetta 2-översättningsmiljön. Den goda nyheten är att utvecklare uppdaterar sina appar. De enda Intel-kompilerade apparna som finns kvar på min Mac är några Adobe Creative Cloud-processer och en e-postapp. Allt annat jag använder regelbundet är redan Apple Silicon-native.

Och iOS-appar? Jag experimenterade med dessa i början, men de är mest fruktansvärda att använda. Apparna går bra, men att använda ett pekgränssnitt på en Mac kan vara ont, och ingen av dessa appar är mycket Mac-liknande. Du kan inte öppna deras inställningar med kortkommandot ⌘, till exempel. Jag håller Trello-appen kvar, men jag startar den aldrig. Det är bara där för att tillhandahålla ett delningstillägg i Safari, vilket Mac-versionen av Trello inte har.

De dåliga och fula

Bortsett från några tandproblem har denna Mac mini varit fantastisk. Vid omstart kommer den inte att anslutas till bildskärmen via USB-C, så du måste ansluta kabeln för att fixa den. Men det är det. Det större problemet, speciellt för mini, är att den inte har tillräckligt med portar. Du får två Thunderbolt / USB-C-portar, två USB-A-portar, hörlurar, Ethernet och HDMI. Intel Mac mini hade fyra USB-A-portar.

Bakifrån av M1 Mac mini i silver

Men även detta är ett svagt klagomål. Jag har en CalDigit TS3 + Thunderbolt-docka ansluten till en av dessa portar, och till det har jag anslutit min 4K-skärm, externa diskar och ett ljudgränssnitt. Detta fungerar felfritt, även om CalDigit-dockan inte sover så ofta som jag skulle vilja. Men den riktigt dåliga delen av alla M1 Mac-datorer hittills är att du inte alls kan uppgradera dem. Du sitter fast med RAM och SSD du väljer vid köp. RAM kan aldrig uppgraderas, och extern lagring, även med supersnabba NVMe-enheter med Thunderbolt-anslutningar, är inte lika snabb som den interna lagringen. Sammantaget kan jag dock inte rekommendera denna Mac tillräckligt. Det kommer äntligen Apples iOS-chip-designkotletter till Mac, och det är lika bra som vi hoppades. De närmaste åren kommer att bli väldigt intressanta, eftersom Apple (förhoppningsvis) ändrar designen på sina Mac-datorer för att bättre passa dessa högpresterande, energisnåla, cool-running, mobilstora marker. Dessa M1 är bara början.