Saltar al contenido

Vad är DLC i spel och hur fungerar det?

30 de junio de 2021
001 what is dlc in gaming and how does it work 4707377 a6bc7bbd67014085953f1e9f71afc7a8

Vad är DLC? Nedladdningsbart innehåll, eller DLC, är vad spelare kallar extra innehåll som spelare kan ladda ner efter att ha köpt ett videospel. Medan vissa DLC erbjuds gratis måste spelare vanligtvis betala extra avgifter för att låsa upp nytt innehåll. Freemium-spel är helt beroende av DLC för att tjäna pengar.

Vad betyder DLC i spel?

DLC säljs uteslutande av spelets utgivare i digitalt format. Det tenderar att vara knutet till den enskilda kundens konsol eller konto, vilket innebär att DLC inte kan säljas på nytt eller handlas som fysiska spelskivor. Ett liknande koncept som DLC är skivlåst innehåll, som måste aktiveras via en onlinetjänst. Ibland släpper företag fysiska kopior av spel med en kod som behövs för att ladda ner ytterligare innehåll. Till exempel Switch-versionen av Resident Evil Origins Collection kräver att spelare anger en kod för att ladda ner remake av Resident Evil. Det har också blivit vanlig praxis för utgivare att erbjuda DLC som en del av förbeställningsbonusar, paket med specialutgåvor och återutgåvor.

Exempel på DLC

Typer av DLC som spel erbjuder inkluderar:

  • Nya funktioner, som extra karaktärer, nivåer och utmaningar
  • Objekt som hjälper dig att gå igenom spelet, till exempel vapen och power-ups
  • Kosmetiska tillbehör, såsom karaktärskläder och vapenskinn
  • Loot lådor som innehåller ett slumpmässigt sortiment av förmåner i spelet
  • Säsongskort som ger tidig tillgång till kommande DLC

Historien om DLC inom spel

Begreppet digital speldistribution går tillbaka till 1980-talet med Ataris GameLine-tjänst, men strategispelet i realtid Total förintelse krediteras för att normalisera DLC 1997 när dess utvecklare började släppa nytt innehåll varje månad. Några år senare började Sega, Microsoft, Sony och Nintendo stödja DLC för sina konsoler och handhållna system. Franchises som Gitarrhjälte och Bara dansa har litat starkt på DLC för att hålla spelarna engagerade. I slutet av 2000-talet normaliserade sociala medier och mobilspel konceptet mikrotransaktioner, vilket gör det enkelt för spelare att snabbt ladda ner nytt innehåll med ett enda tryck. Således fick utvecklare incitament att ständigt lägga till nya funktioner som spelare kan köpa. Idag stöder nästan alla större konsoler eller mobilspel någon form av DLC.

Vad föräldrar borde veta om DLC

Även om de flesta spel hävdar att du måste vara 18 för att köpa DLC, tillåter många spelkonsoler och mobila enheter användare att göra omedelbara köp med tidigare lagrad kreditkortsinformation. Därför bör föräldrar ställa in föräldrakontroll för att hantera köp i appen. Vissa tjänster, som Nintendo 3DS eShop, kräver att användare anger ett lösenord innan en transaktion slutförs.

Är DLC säker?

DLC som erbjuds via ansedda tjänster som PlayStation Network, Google Play eller Steam är alltid säkert att ladda ner. DLC skiljer sig från ett mod, vilket är innehåll som gjorts av en tredje part. Använd alltid en virusscanner när du laddar ner filer från internet.

Kritik av DLC

Ökningen av DLC och mikrotransaktioner har kopplats till videospelberoende. Vissa lagstiftare har jämfört byteslådor med spel eftersom spelare inte vet exakt vad de får innan de köper. Faktum är att länder som Japan reglerar försäljningen av byteslådor som en form av spel. Säsongskort har kritiserats av samma anledning. Spelutvecklare har anklagats för att avsiktligt lämna innehåll ur spel så att de kan erbjuda mer DLC. Multiplayer-spel som erbjuder många power-ups för köp kallas ibland «pay-to-win», eftersom spelare med djupare plånböcker har en fördel.