Saltar al contenido

Vad är en datormus?

22 de julio de 2021
what is a mouse 2618156 146eb0cb083e44348c977b86532bd686

Musen, ibland kallad a pekare, är en handmanövrerad inmatningsenhet som används för att manipulera objekt på en datorskärm. Oavsett om musen använder en laser eller boll, eller är trådbunden eller trådlös, skickar en rörelse som upptäcks från musen instruktioner till datorn för att flytta markören på skärmen för att interagera med filer, fönster och andra programelement. Även om musen är en kringutrustning som sitter utanför datorns huvudsakliga datorhölje, är det en viktig datorhårdvara i de flesta system … åtminstone icke-berörande.

Mus Fysisk beskrivning

Datormöss finns i många former och storlekar men är alla utformade för att passa antingen till vänster eller höger hand och användas på en plan yta. Standardmusen har två knappar framåt (till vänster klick och Högerklicka) och ett rullhjul i mitten (för att snabbt flytta skärmen uppåt och nedåt). En datormus kan dock ha någonstans från en till flera fler knappar för att ge en mängd andra funktioner (som 12-knapps Razer Naga Chroma MMO Gaming Mouse). Medan äldre möss använder en liten boll i botten för att styra markören, använder nyare en laser. Vissa datormöss har istället en stor boll på topp musen så att istället för att flytta musen över en yta för att interagera med datorn, håller användaren musen stilla och flyttar istället bollen med ett finger. Logitech M570 är ett exempel på denna typ av mus. Det finns också möss gjorda för speciell användning, såsom resemöss som är mindre än en typisk mus och ofta har en infällbar sladd. En annan typ är den ergonomiska musen som har en helt annan form än en vanlig mus för att förhindra belastning av handen. Som du kan se finns möss i alla möjliga former, storlekar och färger:

VicTsing MM057 Mus, svart med vit logotyp, CPI-knapp och rullhjul
Jelly Comb 2.4G Slim Wireless Mouse med guldkant
HAVIT HV-MS672 3200DPI trådbunden mus, svart med vattenfärgad blixtdetalj, DPI-knapp och rullhjul
Anker AK-UBA 2.4G trådlös vertikal ergonomisk optisk mus
PICTEK Gaming Mouse, svart, med elektrisk blå lampa och rullhjul
Oavsett vilken typ av mus som används, kommunicerar de alla med datorn antingen trådlöst eller via en fysisk, trådbunden anslutning. Om trådlösa, mus ansluter till datorn antingen via RF-kommunikation eller Bluetooth. En RF-baserad trådlös mus kräver en mottagare som fysiskt ansluter till datorn. En trådlös Bluetooth-mus ansluts via datorns Bluetooth-maskinvara. Se Hur man installerar ett trådlöst tangentbord och en mus för en kort titt på hur en trådlös musinställning fungerar. Om kabeln är ansluten ansluts möss till datorn via USB med en typ A-kontakt. Äldre möss ansluter via PS / 2-portar. Hur som helst är det vanligtvis en direktanslutning till moderkortet.

Drivrutiner för en datormus

Liksom vilken hårdvara som helst fungerar en datormus endast med en dator om rätt enhetsdrivrutin är installerad. En basmus fungerar direkt ur lådan eftersom operativsystemet sannolikt redan har drivrutinen redo för installation, men speciell programvara behövs för en mer avancerad mus som har fler funktioner. Den avancerade musen kan fungera bra som en vanlig mus men det är troligt att de extra knapparna inte fungerar förrän rätt drivrutin är installerad. Det bästa sättet att installera en saknad musdrivrutin är via tillverkarens webbplats. Logitech och Microsoft är de mest populära tillverkarna av möss, men du kommer också att se dem från andra hårdvarutillverkare. Se hur uppdaterar jag drivrutiner i Windows? för instruktioner om manuell installation av dessa typer av drivrutiner i Windows. Men en av de lättast sätt att installera drivrutiner är att använda ett gratis uppdateringsverktyg för drivrutiner. Om du går den här vägen är det bara att se till att musen är inkopplad när du startar drivrutinssökningen. Vissa drivrutiner kan laddas ner via Windows Update, så det är ett annat alternativ om du fortfarande inte verkar hitta rätt. Grundläggande alternativ för att kontrollera musen kan konfigureras i Windows via Kontrollpanelen. Sök efter Mus Kontrollpanel-applet, eller använd kontrollmus Kör kommandot för att öppna en uppsättning alternativ som låter dig byta musknappar, välja en ny muspekare, ändra dubbelklickningshastigheten, visa pekarspår, dölja pekaren när du skriver, justera pekarens hastighet och mer.

Mer information om datormusen

En mus stöds endast på enheter som har ett grafiskt användargränssnitt. Det är därför du måste använda ditt tangentbord när du arbetar med endast textverktyg, som några av dessa gratis startbara antivirusprogram. Medan bärbara datorer, pekskärmstelefoner / surfplattor och andra liknande enheter inte gör det behöva en mus, de använder alla samma koncept för att kommunicera med enheten. Det vill säga en penna, styrplattan eller ditt eget finger används istället för den traditionella datormusen. De flesta av dessa enheter stöder dock att använda en mus som en valfri bilaga om du föredrar att använda en ändå. Vissa datormöss stängs av efter en viss inaktivitetsperiod för att spara på batteriets livslängd, medan andra som kräver mycket ström (som vissa spelmöss) endast är anslutna för att gynna prestanda framför bekvämligheten med att vara trådlösa. Musen kallades ursprungligen en «XY-positionsindikator för ett display-system» och fick smeknamnet en «mus» på grund av den svansliknande sladden som kom ut i slutet av den. Det uppfanns av Douglas Engelbart 1964. Före uppfinningen av musen var datoranvändare tvungna att ange textbaserade kommandon för att utföra även de enklaste uppgifterna, som att flytta genom kataloger och öppna filer / mappar.

Vanliga frågor

  • Vad är DPI på en mus? DPI är som en mus känslighet. Vid högre DPI: er är musen mer känslig och flyttar markören längre på skärmen än lägre DPI-möss över samma fysiska avstånd. Du kan ändra musens känslighet i några snabba steg.
  • Vad är CPI på en mus? I mössvärlden används CPI och DPI omväxlande, även om de har lite olika tekniska definitioner. När du köper eller använder en mus hänvisar CPI och DPI till samma värde.
  • Vad är omröstningshastigheten för en mus? En muss avfrågningshastighet är antalet gånger per sekund som en mus rapporterar sin position till din dator.