Saltar al contenido

Vad är en flash-enhet?

25 de junio de 2021
GettyImages 184994252 56d886d63df78c5ba022f320

En flash-enhet är en liten, ultraportabel lagringsenhet som, till skillnad från en optisk enhet eller en traditionell hårddisk, inte har några rörliga delar. Flash-enheter ansluts till datorer och andra enheter via en inbyggd USB Type-A eller USB-C-kontakt, vilket gör en till en slags USB-enhet och kabel. Flash-enheter kallas ofta penna enheter, tumddiskar eller hoppa enheter. Villkoren USB-enhet och solid state-enhet (SSD) används också ibland men oftast hänvisar de till större, inte så mobila USB-baserade lagringsenheter som externa hårddiskar.

Hur man använder en Flash Drive

För att använda en flash-enhet, sätt bara in den i en ledig USB-port på datorn. På de flesta datorer kommer du att bli uppmärksam på att flashenheten sattes in och att enhetens innehåll kommer att visas på skärmen, ungefär som andra enheter på din dator visas när du söker efter filer. Du kan också använda en flash-enhet med en Android-telefon eller ansluta en till en iPhone eller iPad. Exakt vad som händer när du använder din flash-enhet beror på din version av Windows eller annat operativsystem och hur du har din dator konfigurerad.

Tillgängliga Flash Drive-storlekar

De flesta flash-enheter har en lagringskapacitet från 8 GB till 64 GB. Mindre och större flash-enheter finns också, men de är svårare att hitta. En av de första flash-enheterna var bara 8 MB i storlek. Den största vi känner till är en USB 3.0-flashenhet med en kapacitet på 2 TB (2048 GB) från Kingston. Lär dig hur du väljer rätt flash-enhet om du inte är säker på vilken typ du behöver.

Mer om Flash-enheter

Flash-enheter kan skrivas och skrivas om till ett obegränsat antal gånger, liknande hårddiskar. De har helt ersatt disketter för bärbar lagring och med tanke på hur stora och billiga de har blivit, har de till och med nästan ersatt CD-, DVD- och BD-skivor för datalagringsändamål.