Saltar al contenido

Vad är en IDE-kabel?

14 de junio de 2021
ide cable 5ac632ea43a10300369feadb

IDE, en förkortning för Integrerad Drive Electronics, är en standard typ av anslutning för lagringsenheter i en dator. I allmänhet hänvisar IDE till de typer av kablar och portar som används för att ansluta vissa hårddiskar och optiska enheter till varandra och moderkortet. En IDE-kabel är alltså en kabel som uppfyller denna specifikation. Några populära IDE-implementeringar som du kan stöta på i datorer är PATA (Parallel ATA), den äldre IDE-standarden och SATA (Serial ATA), den nyare. IDE kallas också ibland IBM Disc Electronics eller bara ATA (Parallell ATA). IDE är dock också en förkortning för Integrated Development Environment, men det refererar till programmeringsverktyg och har inget att göra med IDE-datakablar.

Varför du behöver veta vad IDE betyder

Det är viktigt att kunna identifiera en IDE-enhet, IDE-kablar och IDE-portar när du uppgraderar datorns maskinvara eller köper nya enheter som du ansluter till din dator. Om du till exempel vet om du har en IDE-hårddisk eller inte kommer det att avgöra vad du behöver köpa för att byta ut hårddisken. Om du har en nyare SATA-hårddisk och SATA-anslutningar, men sedan går ut och köper en äldre PATA-enhet, kommer du att upptäcka att du inte kan ansluta den till din dator så enkelt som du hade hoppats på. Detsamma gäller externa höljen, som låter dig köra hårddiskar utanför din dator via USB. Om du har en PATA-hårddisk måste du använda ett hölje som stöder PATA och inte SATA.

Viktiga IDE-fakta

IDE-bandkablar har tre anslutningspunkter, till skillnad från SATA som bara har två. Den ena änden av IDE-kabeln är naturligtvis att ansluta kabeln till moderkortet. De andra två är öppna för enheter, vilket innebär att du kan använda en IDE-kabel för att ansluta två hårddiskar till en dator. I själva verket kan en IDE-kabel stödja två olika typer av hårdvara, till exempel en hårddisk på en av IDE-portarna och en DVD-enhet på en annan. Om två enheter är anslutna till IDE-kabeln samtidigt måste byglarna ställas in korrekt. En IDE-kabel har en röd rand längs en kant, som du ser nedan. Det är den sidan av kabeln som vanligtvis hänvisar till den första stiftet. Om du har problem med att jämföra en IDE-kabel med en SATA-kabel, se bilden nedan för att se hur stora IDE-kablarna är. IDE-portar ser lika ut eftersom de har samma antal stiftplatser. Så viktigt som det är att skilja mellan PATA och SATA är det faktiskt omöjligt att av misstag ansluta en SATA-kabel till en IDE-kortplats eller en IDE-kabel till en SATA-kortplats. Hastigheten på en IDE-ansluten enhet beror inte bara på dess egna funktioner utan också på vilken kabel som används. Om du till exempel ansluter en långsam kabel till en snabb hårddisk, fungerar enheten bara så snabbt som kabeln tillåter det.

Typer av IDE-kablar

De två vanligaste typerna av IDE-bandkablar är 34-stifts kabel som används för disketter och 40-stifts kabel för hårddiskar och optiska enheter.

PATA-kablar kan ha en dataöverföringshastighet var som helst från 133 MBps eller 100 MBps ner till 66 MBps, 33 MBps eller 16 MBps, beroende på kabel. Mer kan läsas om PATA-kablar här: Vad är en PATA-kabel ?. Medan PATA-kabelöverföringshastigheter max är 133 MBps, stöder SATA-kablar hastigheter upp till 1 969 MBps. Du kan läsa mer om det i vår Vad är en SATA-kabel? bit.

Blanda IDE- och SATA-enheter

Bild på en UGREEN USB IDE-adapter

UGREEN USB IDE-adapter.

Vid någon tidpunkt under hela dina enheters och datorsystem kommer den ena förmodligen att använda nyare teknik än den andra. Du kan till exempel ha en ny SATA-hårddisk, men en dator som bara stöder IDE. Lyckligtvis finns det adaptrar som låter dig ansluta den nyare SATA-enheten till ett äldre IDE-system, som denna Kingwin SATA till IDE-adapter. Ett annat sätt att blanda SATA- och IDE-enheter är med en USB-enhet som den här från UGREEN. I stället för att behöva öppna datorn för att ansluta SATA-enheten som med adaptern ovanifrån är den här extern, så du kan ansluta din IDE (2,5 «eller 3,5») och SATA-hårddiskar till den här enheten och sedan ansluta dem till din datorn via en USB-port.

Vad är Enhanced IDE (EIDE)?

EIDE är en förkortning för Enhanced IDE och är en uppgraderad version av IDE. Det går också under andra namn Snabb ATA, Ultra ATA, ATA-2, ATA-3, Snabb IDEoch Utökad IDE.

EIDE används för att beskriva snabbare dataöverföringshastigheter utöver den ursprungliga IDE-standarden. Till exempel, ATA-3 stöder hastigheter så snabbt som 33 MBps. En annan förbättring jämfört med IDE som sågs med den första implementeringen av EIDE var stöd för lagringsenheter så stora som 8,4 GB.