Saltar al contenido

Vad är en Raspberry Pi?

15 de julio de 2021
Raspberry Pi 3 57228fa73df78c56403152e1

Du har sett det i nyheterna, din vän har en och du är säker på att det inte är mat. Du har fått höra, «Det är en dator på $ 35 som passar i fickan», men du är inte helt redo att tro det. Så, vad är en Raspberry Pi? Så osannolikt som det kan tyckas är Pi en billig minidator, men det finns mer i historien. Vi kommer att förklara vad denna lilla gröna tavla är, varför du kanske vill ha en, och hur den lockade en så stor följd.

En visuell introduktion

Låt oss börja med en bild av den senaste versionen, Raspberry Pi 4.

När folk berättar att Raspberry Pi är en $ 35-dator glömmer de vanligtvis att berätta att du bara får styrelsen för den rubrikkostnaden. Ingen skärm, inga enheter, inga kringutrustning och inget hölje. Den linjen är imponerande, men den kan orsaka förvirring.

Så vad är det?

Raspberry Pi är en mikrodator som ursprungligen var utformad för utbildning. Den har alla komponenter som du skulle se på en vanlig stationär dator – en processor, RAM, HDMI-port, ljudutgång och USB-portar för att lägga till kringutrustning som tangentbord och mus.

Raspberry Pi 40-stifts GPIO

Vid sidan av dessa igenkännliga komponenter finns en av de viktigaste delarna i Pi-rubriken GPIO (General Purpose Input Output). Detta är ett stiftblock som låter dig ansluta din Raspberry Pi till den verkliga världen, ansluta saker som strömbrytare, lysdioder och sensorer (och mer), som du styr med en enkel kod. Det kör också ett komplett skrivbordsoperativsystem baserat på Debian Linux, kallat Raspbian. Om det inte betyder mycket för dig, tänk på att Windows, Linux och Apple OS X alla är operativsystem.

PC-jämförelsen slutar där (kanske)

Jämförelsen med en vanlig stationär dator slutar ganska mycket där. Raspberry Pi är en lågdator (5V) mikrodator. Den drivs av en mikro-USB-strömförsörjning som liknar en smartphone-laddare och erbjuder datorkraft som liknar en mobil enhet.

Dator moderkort

Denna låga effektinställning har alltid varit perfekt för programmering och elektroniska projekt. Ändå kan det kännas lite trögt som en daglig dator. Den senaste Raspberry Pi 4 erbjuder dock bättre prestanda än någonsin på en Raspberry Pi, och den marknadsförs som en potentiell stationär ersättning. Det kanske inte är sant för alla versioner av Pi. Du kanske vill ha minst 4 GB RAM för att dra nytta av det som en stationär PC. Som sagt, vi pratar inte om en fullständig stationär arbetsstation. Pi motsvarar ungefär en Chromebook i mellanklass. Så om du kan klara dig med en Chromebook som huvud-dator kan du kanske använda en Pi som ditt primära skrivbord.

Vad är det för då?

Pi var inte utformad för att vara en kontorsdator och den kör inte Windows. Det kommer inte i ett fall, och du kommer förmodligen inte se det ersätta datorer på ett kontor när som helst snart. Pi är inriktad på programmering, elektronik och DIY-projekt. Den skapades ursprungligen för att ta itu med det minskande antalet studenter med färdigheter och intresse för datavetenskap.

Student som lär sig att koda på stationär dator hemma

Men eftersom dess popularitet och synlighet har ökat har människor i alla åldrar och bakgrunder bildat ett enormt samhälle av entusiaster som är angelägna om att lära sig.

Vad kan jag göra med det?

Om du vill använda din Pi för att förbättra dina kodningsfärdigheter kan du använda ett av de programmeringsspråk som stöds (som Python) för att skapa program. Det kan vara allt från att helt enkelt skriva ut «Hello world» på skärmen, upp till mer komplexa projekt, som att skapa spel. Om du är intresserad av hårdvara och elektronik kan du förbättra denna programmering genom att använda GPIO för att lägga till omkopplare, sensorer och verkliga fysiska ingångar för att prata med den här koden.

Raspberry Pi LED-projekt

Du kan också lägga till fysiska utgångar som lysdioder, högtalare och motorer för att göra saker när din kod säger till dem. Sätt ihop dessa så kan du skapa något som en robot på nolltid. För att gå bort från programmering finns det ett stort antal användare som köper en Pi som ett alternativ till andra enheter. Att använda en Pi som ett KODI-mediecenter är ett populärt projekt, till exempel som tar stället för dyrare alternativ från hyllan.

Ingen erfarenhet nödvändigt

Du tror antagligen att du behöver lite tidigare programmering eller elektronikupplevelse för att komma överens med det här lilla gröna kortet. Det är en olycklig uppfattning som vi föreställer oss har skjutit ut tusentals potentiella användare.

Datorprogrammerare kan ha det perfekta jobbet för att reglera ångest.

Du behöver inte mycket historia med datorer för att använda en Raspberry Pi. Om du använder en PC eller bärbar dator, kommer du ha det bra. Ja, du kommer att ha några saker att lära dig, men det är hela poängen. Massorna av resurser och gemenskapsstöd är nästan en garanti för att du inte fastnar. Om du kan använda Google kan du använda en Raspberry Pi.

Varför är det så populärt?

Raspberry Pi popularitet och pågående framgång beror på dess tillgängliga pris och otroliga gemenskap. På $ 35 har det lockat en rad användare från skolbarn till professionella programmerare. Priset är fortfarande inte den enda faktorn här. Andra liknande produkter som har försökt tjäna pengar på den här marknaden har inte kommit nära, och det beror på att samhället runt Raspberry Pi är det som gör det speciellt.

NanoPi 2-kort

Om du fastnar, behöver råd eller letar efter inspiration, är det livligt med internetanvändare som erbjuder hjälp i forum, bloggar, sociala nätverk och mer. Det finns också möjligheter att träffas personligen på Raspberry Jams, där likasinnade entusiaster samlas för att dela projekt, felsöka och umgås.

Var kan jag få en?

Här är några av de största butikerna att köpa en:

Storbritannien

När brädet utvecklas i Storbritannien finns det många Pi-butiker i Storbritannien. Viktiga Pi-stormarknader som Pi Hut, Pimoroni, ModMyPi, PiSupply och RS Electronics kommer att ha dem i lager och redo att postas.

USA

I Amerika kommer elektriska stormarknader, som Micro Center, att ha ett bra lager av Pi, liksom Newark Element14 och tillverkare som Adafruit.

Resten av världen

Andra länder har Pi-butiker här och där, men populariteten är inte lika stark som Storbritannien och USA. En snabb titt på ditt lands sökmotor bör ge lokala resultat.