Saltar al contenido

Vad är en sökmotor?

22 de junio de 2021
search engine 799e7c4d698b4e95961c0e3f1aa188e3

En sökmotor är ett verktyg som används för att hitta data baserat på en viss ingång. Webbsökmotorer är ett exempel där du kan skriva in ett ord eller en fras för att hitta webbsidor som matchar dessa termer. Inte alla webbsökmotorer fungerar på samma sätt, men de flesta är sökrobaserade, vilket innebär att de aktivt söker på nätet efter sidor att lägga till i sitt index. Sökmotorn är det du använder för att snabbt slå upp information från indexet och visa resultaten på sidan. Sökmotorer är den primära metoden för att surfa på nätet, och det finns många olika typer som är konstruerade för att hitta specifik information. Inom varje sökmotor finns ofta avancerade sökalternativ som används för att fokusera din sökning bättre och hjälpa dig att hitta det du letar efter. Även om de ofta används omväxlande är en webbsökmotor annorlunda än en webbkatalog och en webbläsare.

Hur en sökmotor fungerar

Sökmotorer skapar automatiskt webbplatsannonser med hjälp av programvara, ofta kallad spindlar eller spiderbots, att «genomsöka» webbsidor. De följer webbplatsens länkar till andra sidor och indexerar informationen under processen. Sökrobotarna bakom sökmotorn söker igenom webben inte bara genom att hoppa från en länk till nästa utan också genom att söka efter varje webbplats robots.txt fil. Den här filen innehåller en lista över vilka sidor på webbplatsen en sökmotor ska genomsöka. Detta är ett sätt webbplatsägare kan blockera en sökmotor från att indexera en viss sida. Programvaruspindlar återvänder till sidor som redan har genomsökts ganska regelbundet för att söka efter uppdateringar och ändringar, och allt de hittar går tillbaka till sökmotordatabasen.

Använda en sökmotor

Varje sökmotor är annorlunda, men den vanliga idén med dem alla är att skriva något i en sökruta och vänta på resultaten. Vissa sökmotorer har också ett omvänd sökalternativ som låter dig surfa på nätet med något annat än text, till exempel ett ljudklipp eller en bildfil. Många sökmotorer innehåller extra funktioner utöver bara en enkel sökruta. De låter dig interagera med indexet med hjälp av speciella textkommandon eller knappar som kan filtrera resultaten och ta bort objekt som inte är relevanta för det du letar efter. Det finns till exempel många avancerade Google-sökkommandon som kan användas för att få bättre sökresultat från Google.

Exempel på sökmotorer

Yahoo Sökresultat för berg

Det finns många sökmotorer, men den du väljer att använda ska bero på vad du vill göra med den.

  • Webbsökmotor: De hittar ofta alla slags data, från allmänna webbsidor och nyheter till hjälpdokument, onlinespel och vanligtvis mer som bilder, videor och filer.
  • Bildsökmotorer: Sök efter foton, teckningar, clipart, bakgrundsbilder etc.
  • Videosökmotorer: Hitta musikvideor, nyhetsvideor, livestreamar och mer.
  • Människor sökmotorer: Hitta personer på internet med hjälp av deras namn, adress, telefonnummer, e-postadress etc.
  • Mobila sökmotorer: En vanlig sökmotor som är optimerad för att söka och visa resultat på en mindre skärm.
  • Arbetssökmotorer: Hitta jobbannonser.
  • Osynliga sökmotorer: Verktyg som surfar på den osynliga webben.

Andra fakta om sökmotorer

Du behöver inte uppdatera en sökmotor manuellt så att du får de mest uppdaterade resultaten i dina sökningar. Om du ser riktigt gamla resultat som du misstänker bör uppdateras kan du bara behöva rensa webbläsarens cache. Sökmotorer söker inte på hela webben. Det finns massiva delar av webben som inte kan genomsökas av en sökmotor, och de kallas kollektivt som den osynliga / djupa webben. En sökmotor hittar webbsidor på egen hand, så du behöver inte nödvändigtvis be den att indexera din webbplats eller lägga till en viss sida i databasen. Men av olika skäl kanske en sökmotor inte har genomsökt en viss webbsida. Vissa sökmotorer har ett verktyg som låter dig uttryckligen begära att de kontrollerar sidan och lägger till den i indexet så att andra kan hitta den. Googles URL-inspektionsverktyg är ett exempel. Sökmotoroptimering (SEO) är något som praktiseras av webbinnehållsförfattare i ett försök att konkurrera med liknande innehåll som hittas genom sökmotorer. Specifika algoritmer används av sökmotorer för att rangordna webbsidor, så det är ett mål för en online-innehållsförfattare att se till att sidan återspeglar ämnet exakt. Detta görs ofta genom att använda speciellt utformade nyckelord och fraser. På grund av det faktum att sökmotorer genomsöker webben efter data är det ofta ett mål för webbplatsägare att sträva efter fler inkommande länkar så att sökrobotar hittar sidorna snabbare och övervakar dem för förändringar oftare. Tekniskt sett är en sökmotor ett verktyg som söker igenom något annat. Med den definitionen innehåller massor av webbplatser sökmotorer i form av ett enkelt sökfält där du anger ett ord eller två för att hitta relaterat innehåll på den specifika webbplatsen. Vem som helst kan lägga till ett sökalternativ på sin egen webbplats, men de är inte samma sak som en webb sökmotorn enligt beskrivningen på denna sida.