Saltar al contenido

Vad är en streckkod och hur läser jag en?

22 de junio de 2021
barcode howtoread 5bc432634cedfd002626973f

Sedan streckkoder uppfanns 1952 av Bernard Silver och Norman Joseph Woodland har tekniken utvecklats tillsammans med digital teknik. Idag spårar och bearbetar olika typer av streckkoder alla typer av data. Här är en kort titt på hur streckkoder fungerar, hur man läser en streckkod, var man ska leta upp streckkodsdata och de olika typer av streckkoder som för närvarande används.

Var används streckkoder?

Streckkoder används för att spåra information inom en rad branscher, särskilt inom produktförsäljning, resor och mat. Här är några exempel på hur streckkoder används:

 • Spårning av paket och kuvert skickade i posten.
 • Kontroll av passagerare och bagage på flygplan, bussar och tåg.
 • Lagra lager av butikslager.
 • Registrera medlemskort för butiker eller klubbar.
 • Lagra en webbplatsadress eller kontaktinformation.
 • Lagring av bitcoin eller annan kryptovaluta.

Hur fungerar streckkoder?

Streckkoder fungerar genom att representera siffror, bokstäver eller specialtecken med avsiktligt åtskilda vertikala linjer som kan tolkas av en streckkodsläsarenhet eller en smartphone med en kompatibel app för streckkodsskanning. Nyare streckkodsformat, till exempel QR-koder, är fyrkantiga och har mer komplex kodning som liknar pixelkonst. För att skanna en streckkod korrekt behöver du en enhet som kan skanna koden och ett system som kan tolka och läsa dess data. Om du till exempel är i en butik skulle en kontorist använda butikens streckkodsläsare för att generera information om en artikel, till exempel dess namn och pris. Butikens skanner är inställd på att tolka ett specifikt streckkodsformat (eventuellt en UPC-streckkod) och den är ansluten till en produktdatabas som representeras av dessa specifika streckkoder. Om du använder butikens streckkodsläsare på en boks ISBN-streckkod, kommer du troligen att få ett fel, eftersom enheten inte är inställd på att läsa ISBN-streckkoder och inte är ansluten till rätt databas för att hjälpa den att tolka all information. Att använda fel skanner på en streckkod är som att försöka ringa någon i telefonen med sitt postnummer. Varje system har sin egen uppsättning siffror och koder.

Vad är en- och tvådimensionella streckkoder?

Det finns två huvudkategorier för streckkoder: endimensionellt och tvådimensionellt. Endimensionella streckkoder är första generationens streckkoder. Dessa streckkoder lagrar information med vertikala svartvita linjer med varierande längd och tjocklek. ISBN-, UPC-, EAN- och kod 39-koder är alla endimensionella streckkoder. Tvådimensionella streckkoder, även kallad matriskod eller 2D-kod, är nyare. 2D-koder är vanligtvis fyrkantiga och kan lagra mer data än 1D-koder. QR-kod, Aztec-kod, Data Matrix och AR-kod är alla tvådimensionella streckkodsformat.

Vilka är de mest populära streckkodstyperna?

Det finns många streckkodsformat som används runt om i världen i olika branscher, av olika företag och för olika ändamål. Det här är de tre som du troligen kommer att stöta på regelbundet:

QR-kod

Snabbkod (QR-kod) streckkoder kan lagra en mängd olika data, från webbadresser till personlig eller företagskontaktinformation. QR-koder är tvådimensionella streckkoder som skiljer sig från det traditionella svartvita vertikala linjeformatet. QR-koder är fyrkantiga, har mindre rutor i de övre högra, övre vänstra och nedre vänstra hörnen och har det som ser ut som pixelformat konstverk i mitten. Du kommer ofta att stöta på QR-koder i butiksfönster och visitkort.

ISBN

International Standard Book Number (ISBN) streckkoder används för att spåra böcker och e-böcker globalt. De vertikala svartvita randiga streckkoderna lagrar det unika identifikationsnummer som tilldelats en publicerad bok av ett officiellt dotterbolag till International ISBN Agency. ISBN-streckkoder innehöll ursprungligen 10-siffriga numeriska koder, men sedan 2007 har de utvecklats till att införliva 13.

ISBN-kod på en bok

UPC

UPC står för Universal Product Code. Dessa streckkoder, som först användes 1974, används globalt för att spåra produkter som säljs i online- och fysiska butiker. UPC-streckkodsformatet består av 12 siffror som representeras av svartvita vertikala linjer. Dessa streckkoder lagrar endast nummer.

UPC streckkod

Hur man läser en streckkod med en skanner

Om du äger ett företag är det viktigt att kunna läsa streckkoder med en skanner. För att starta den här processen behöver du en streckkodsläsare. Dessa är tillgängliga från olika onlinemarknader, inklusive Amazon. Du behöver också en dator eller bärbar dator för att ansluta till skannerenheten och få information från den. Slutligen behöver du en produktdatabas eller ett mjukvarupaket för att lagra produktinformation om du vill använda streckkodssökning för att spåra produkter och beställningar. Det finns specialiserade programvarupaket som utför dessa funktioner, inklusive WASP, CMSStores, EZ OfficeInventory och Orderhive.

Hur man läser en streckkod på iOS

Du kan förvandla din iPhone eller iPad till en streckkodsläsare med hjälp av appar som QR Code Reader-Barcode Maker, tillgängliga från App Store. Den här appen kan skanna och skapa streckkoder i mer än 15 format, inklusive QR-kod, Streckkod, Datamatrix, Code128, Code39, EAN-8 och EAN-13. Här är en snabb titt på hur den här appen läser streckkoder: iOS-kameraappen har inbyggd QR-kodfunktionalitet. Öppna appen och placera en QR-kod framför din enhet. Kameraappen ska skanna koden och extrahera dess information.

 1. Ladda ner och öppna QR Code Reader-Barcode Maker.

 2. Tryck på den stora cirkulära streckkodsikonen mitt på skärmen.

 3. Knacka OK för att låta appen komma åt din kamera.

  QR-kodläsar-app med åtkomst till iOS-kamera

 4. Enhetens kamera aktiveras. Placera en streckkod inom kamerans vy och appen extraherar automatiskt informationen.

 5. Tryck på om du skannade en boks streckkod Sök (förstoringsglas).

 6. Du tas till en Googles sökresultatsida om boken.

  Barcode scanner app läser en boks streckkod

 7. Tryck på om du skannade en QR-kod Sök (förstoringsglas).

 8. Du tas till en webbsida med avsedd information.

  Streckkodsläsare läser en QR-kod och tar dig till mer information

Hur man läser en streckkod på Android

För att skanna en streckkod på Android, ladda ner en app som Barcode Generator. Den här gratisappen skapar streckkoder och den läser många streckkodstyper.

 1. Öppna streckkodsgeneratorn på din Android-smartphone eller surfplatta.

 2. Knacka Meny (tre horisontella linjer) i det övre vänstra hörnet av appen.

 3. Knacka Skanna kod.

 4. Enhetens kamera aktiveras inifrån appen. Placera streckkoden inom kamerans siktlinje. Din Android-enhets kamera måste kunna fokusera på text eller bilder inom ett mycket nära område. Kameror på vissa billiga Android-surfplattor och telefoner kanske inte kan skanna en streckkod.

 5. När appen har upptäckts extraherar den all information som finns i streckkoden och visar den på skärmen. Streckkoden sparas också i appens bibliotek för framtida åtkomst.

Hur man letar upp ett ISBN- eller UPC-nummer

Det är enkelt att slå upp en ISBN- eller UPC-streckkod på en av de kostnadsfria tjänsterna som är specialiserade på denna funktionalitet. BarcodeLookup stöder till exempel ISBN-, UPC- och EAN-streckkoder och relaterade databaser för registrerade produkter. BarcodeLookup iOS- och Android-appar låter dig också skanna streckkoder direkt via enhetens kamera.