Saltar al contenido

Vad är en USB-port?

17 de junio de 2021
what is a usb port 818166 8bd424bf152140e7b083f6827064da15

A USB uttag är ett standardkabelanslutningsgränssnitt för persondatorer och konsumentelektronik. USB står för Universal Serial Bus, en industristandard för kortdistans digital datakommunikation. USB-portar gör att USB-enheter kan anslutas till varandra med och överföra digital data via USB-kablar. De kan också leverera elkraft över kabeln till enheter som behöver det. Både trådbundna och trådlösa versioner av USB-standarden finns, även om endast den trådbundna versionen innefattar USB-portar och kablar.

Vad kan du ansluta till en USB-port?

Många typer av konsumentelektronik stöder USB-gränssnitt. Dessa typer av utrustning används oftast för datanätverk:

  • USB-nätverkskort.
  • USB-bredband och mobilmodem för internetåtkomst.
  • USB-skrivare som ska delas i ett hemnätverk.

För filöverföring från dator till dator utan nätverk, USB-enheter används också ibland för att kopiera filer mellan enheter.

Använda en USB-port

Anslut två enheter direkt med en USB-kabel genom att ansluta vardera änden till en USB-port. (Vissa enheter har mer än en USB-port, men anslut inte båda ändarna av en kabel till samma enhet, eftersom detta kan orsaka elektriska skador!) Du kan ansluta kablar till en USB-port när som helst oavsett om de berörda enheterna är inblandade är på eller av. Följ instruktionerna som medföljer din utrustning innan du drar ur USB-kablarna. I vissa fall kan kopplingen från en USB-kabel från en löpande enhet orsaka skada på enheten eller filerna som används på datorn. Av denna anledning är det bra att alltid mata ut USB-enheten på ett säkert sätt innan du kopplar ur den fysiskt. Flera USB-enheter kan också anslutas till varandra med hjälp av a USB-hubb. En USB-hubb ansluts till en USB-port och innehåller ytterligare portar för andra enheter att ansluta därefter. Om du använder en USB-hubb, anslut en separat kabel till varje enhet och anslut dem till hubben individuellt. 1:27

Allt du behöver veta om USB-portar och -kablar

USB-A-, USB-B- och USB-C-porttyper

Flera huvudtyper av fysiska layouter finns för USB-portar:

  • USB-A (typ A): Den rektangulära USB Type-A-kontakten ungefär 1,4 cm (9/16 tum) längd med 0,65 cm (1/4 tum) höjd används vanligtvis för trådbundna möss och tangentbord. USB-minnen har normalt också USB-A-kontakter.
  • USB-B (typ B): Mindre vanligt än typ A, USB B-enheter är nästan fyrkantiga och finns vanligtvis på routrar, datorer, skrivare och spelkonsoler
  • Micro USB: Så kallade Micro USB versioner av både USB-A och USB-B finns också – mindre versioner än deras motsvarigheter, populära på mobila enheter. Äldre men nu föråldrade «mini USB» -versioner finns också på många gamla enheter.
  • USB typ C: Med måtten 0,84 cm och 0,26 cm är denna nyare standard utformad för att ersätta både A och B med mindre portar för att bättre stödja de tunnare formfaktorerna för mobila enheter.

För att ansluta en enhet med en typ av port per enhet med en annan typ, använd helt enkelt rätt typ av kabel med lämpliga gränssnitt i varje ände. USB-kablar är tillverkade för att stödja alla typer av kombinationer som stöds och manliga / kvinnliga alternativ.

Versioner av USB

USB-enheter och kablar stöder flera versioner av USB-standarden från version 1.1 till nuvarande version 3.1. USB-portar har identiska fysiska layouter oavsett vilken version av USB som stöds.

USB-port fungerar inte?

Inte allt går smidigt när du arbetar med datorer. Det finns olika anledningar till att en USB-port plötsligt kan sluta fungera korrekt. Kolla in vår USB-felsökningssida för när du stöter på problem.

Alternativ till USB-portar

USB-portar är ett alternativ till de seriella och parallella portarna som finns på äldre datorer. USB-portar stöder mycket snabbare (ofta 100 gånger eller mer) dataöverföringar än seriell eller parallell. För datanätverk används ibland Ethernet-portar istället för USB. För vissa typer av kringutrustning för datorer finns även FireWire-portar ibland tillgängliga. Både Ethernet och FireWire kan erbjuda snabbare prestanda än USB, även om dessa gränssnitt inte levererar ström över kabeln.

Vanliga frågor

  • Varför fungerar inte min USB-port? I vissa fall kan en trasig anslutning eller ett programvaruproblem vara att skylla på. Smutsiga eller igensatta USB-portar kan ibland också störa prestanda. Medan en enkel omstart av din dator kan göra tricket kan du prova dessa tips för att rengöra och åtgärda problem med USB-porten.
  • Hur kan jag spela musik via USB i min bil utan USB-port? Om du har en cigarettändare i ditt fordon, använd ditt 12V-uttag på nytt som en USB-port. Du kanske också är intresserad av att lägga till en USB-anslutning till en bilstereo.