Saltar al contenido

Vad är ett grafikkort?

17 de junio de 2021
xfx amd radeon hd 5450 video card 57c764225f9b5829f4b1d609

Grafikkortet är ett expansionskort som gör att datorn kan skicka grafisk information till en videovisningsenhet som en bildskärm, TV eller projektor. Några andra namn för ett grafikkort inkluderar grafikkort, grafikkort, skärmadapter, videoadapter, videokontrolloch tilläggskort (AIB). Ett överväldigande antal företag tillverkar grafikkort, men nästan alla inkluderar en grafikbehandlingsenhet (GPU) från antingen NVIDIA Corporation eller AMD.

Beskrivning av grafikkort

Ett grafikkort är en datorhårdvara som är rektangulär i form med många kontakter längst ner på kortet och en eller flera portar på sidan för anslutning till videodisplayer och andra enheter. Grafikkortet installeras i en expansionsplats på moderkortet. Medan de flesta grafikkort har PCIe-format, kommer de också i andra format, inklusive PCI och AGP. Dessa ytterligare format är äldre standarder och kommunicerar inte med CPU och andra komponenter så snabbt som PCIe. Eftersom moderkortet, fodralet och expansionskorten är utformade med tanke på kompatibilitet passar sidan på grafikkortet precis utanför baksidan av fodralet när det är installerat, vilket gör dess portar (t.ex. HDMI, DVI eller VGA) tillgängliga för användning. Vissa grafikkort har bara en port för anslutning till en vanlig bildskärm eller projektor medan mer avancerade kan ha portar för anslutning till flera utgångskällor inklusive ytterligare bildskärmar och tv-apparater. Ytterligare andra kort kan ha ingångar för videoredigering och andra avancerade uppgifter. Bärbara datorer, surfplattor och till och med smartphones har alla grafikkort, om än mindre och oftast inte utbytbara.

Viktiga fakta om grafikkort

Varje moderkort stöder endast ett begränsat utbud av grafikkortformat, så se till att alltid kontakta din moderkortstillverkare innan du köper. Många moderna datorer har inte videoutvidgningskort utan har inbyggda video-GPU: er integrerade direkt på moderkortet. Detta möjliggör en billigare dator men också ett mindre kraftfullt grafiksystem. Det här alternativet är klokt för den genomsnittliga företags- och hemanvändaren som inte är intresserad av avancerade grafikfunktioner eller de senaste spelen. De flesta moderkort med inbyggd video tillåter BIOS att inaktivera chipet för att kunna använda ett grafikkort installerat i en expansionsplats. Att använda ett dedikerat grafikkort kan förbättra systemets övergripande prestanda eftersom det innehåller eget RAM, effektregulatorer och kylning så att systemets RAM och CPU kan användas för andra saker.

Vilket grafikkort har jag?

I Windows är det enklaste sättet att se vilket grafikkort du har att använda Enhetshanteraren. Du hittar den listad under Grafikkort sektion. Ett annat sätt är genom ett gratis systeminformationsverktyg som Speccy, som identifierar tillverkare, modell, BIOS-version, enhets-ID, bussgränssnitt, temperatur, mängd minne och andra grafikkortdetaljer. Att öppna datorhöljet är ett annat alternativ, så att du kan se grafikkortet själv. Det här är naturligtvis nödvändigt om du planerar att byta ut kortet, men bara att identifiera information om det görs bäst med den programvara som nämns ovan.

Hur man installerar eller uppdaterar en grafikkortdrivrutin

Liksom all hårdvara kräver ett grafikkort en drivrutin för att kunna kommunicera med operativsystemet och annan datorprogramvara. Samma process som du använder för att uppdatera någon form av hårdvara gäller för uppdatering av en grafikkortdrivrutin. Om du vet vilken drivrutin du behöver kan du gå direkt till tillverkarens webbplats och ladda ner den manuellt. Detta är alltid det bästa sättet att få drivrutiner eftersom du kan vara säker på att den är stabil och inte innehåller någon skadlig kod. Om du inte känner till den specifika grafikkortdrivrutinen du behöver, eller om du hellre inte vill ladda ner och installera den manuellt, kan du använda ett gratisprogram för att automatiskt upptäcka den drivrutin du behöver och till och med ladda ner den åt dig.