Saltar al contenido

Vad är ett ljudkort?

26 de junio de 2021
creative sound blaster z sbx pcie gaming sound card 5aeb6b921f4e130037e9883b

Ljudkortet är ett expansionskort som gör att datorn kan skicka ljudinformation till en ljudenhet, som högtalare, ett par hörlurar etc. Det finns många användningsområden för ett ljudkort, som att höra ljud från ett videospel, lyssna på musik eller filmer, har text lästs upp för dig, etc. Så praktiskt som dessa uppgifter kan vara, är ljudkortet, till skillnad från CPU och RAM, inte en nödvändig maskinvara som krävs för att en dator ska fungera.

Villkoren ljudkort, ljudadapteroch ljudadapter används ibland istället för ljudkort.

Ljudkortbeskrivning

Ett ljudkort är en rektangulär maskinvara med många kontakter längst ner på kortet och flera portar på sidan för anslutning till ljudenheter, till exempel högtalare. Ljudkortet installeras i en PCI- eller PCIe-kortplats på moderkortet. Eftersom moderkortet, fodralet och perifera kort är utformade med tanke på kompatibilitet passar ljudkortets sida precis utanför fodralets baksida när det är installerat, vilket gör dess portar tillgängliga för användning. Det finns också USB-ljudkort som låter dig ansluta hörlurar, mikrofoner och kanske andra ljudenheter till din dator via en liten adapter som kan anslutas direkt till en USB-port.

Ljudkort och ljudkvalitet

Många moderna datorer har inte ljudutvidgningskort utan istället har samma teknik integrerad direkt på moderkortet, därför kallat inbyggda ljudkort. Denna konfiguration möjliggör en billigare dator och bara ett något mindre kraftfullt ljudsystem. Det här alternativet är klokt för nästan alla datoranvändare, även musikfläkten. Dedikerade ljudkort, som det som visas här på den här sidan, är vanligtvis bara nödvändiga för den seriösa ljudprofessionalen. Eftersom de flesta skrivbordsfodral är inställda för de framåtvända USB-portarna och hörlursuttagen för att dela en gemensam jordledning kan det hända att du hör statisk i dina hörlurar om du också har USB-enheter inkopplade. avstå från att använda dessa USB-portar samtidigt som du använder hörlurar, eller genom att köra en manlig till kvinnlig förlängningskabel från ljudkortet på datorns baksida till dina hörlurar.

«Min dator har inget ljud»

Även om det är möjligt att ljudkortet eller högtalarna / hörlurarna har kopplats från sina portar / ström och inte längre kommunicerar med varandra, är det vanligtvis något programrelaterat som hindrar ljudet från att spelas. Det första du bör göra är det uppenbara: se till att volymen på videon, låten, filmen eller vad du än försöker lyssna på inte är avstängd. Kontrollera också att systemet ljudet är inte tyst (kontrollera ljudikonen i aktivitetsfältet nere dygnet runt). Något annat som kan hindra dig från att höra ljud från din dator är om själva ljudkortet är inaktiverat i Enhetshanteraren. Se Hur aktiverar jag en enhet i Enhetshanteraren i Windows? om du inte är säker på hur du aktiverar ljudkortet. En annan anledning till att ett ljudkort inte levererar ljud kan vara från en saknad eller korrupt enhetsdrivrutin. Det bästa sättet att lösa detta är att installera ljudkortdrivrutinen med ett av dessa kostnadsfria uppdateringsverktyg för drivrutiner. Om du redan har laddat ner den nödvändiga drivrutinen men inte vet hur du installerar den, följ vår guide för hur du uppdaterar drivrutiner i Windows. Om din dator fortfarande inte spelar upp ljud efter att ha kontrollerat allt ovan kanske du inte har rätt programvara installerad för mediaspelning. Se vår kostnadsfria programvara för ljudkonverteringsprogram för att konvertera ljudfilen till ett annat format som din mediaspelare kan känna igen.

Mer information om ljudkort

De flesta datoranvändare vet att de måste ansluta högtalarna på baksidan av datorn för att kunna höra och kontrollera ljud som spelas från datorn. Även om du kanske inte använder dem alla finns det andra portar på ett ljudkort av andra skäl. Det kan till exempel finnas portar för en joystick, mikrofon och en extra enhet. Ytterligare andra kort kan ha in- och utgångar utformade för mer avancerade uppgifter som ljudredigering och professionell ljudutgång. Dessa portar är ibland märkta för att enkelt identifiera vilken port som tillhör varje enhet. Här är några:

  • Blå cirkel är linje in
  • Rosa cirkel är in i mikrofonen
  • Grön cirkel är linje ut (högtalare)
  • Orange cirkel är subwoofer ute
  • Svart cirkel är subwoofer vänster / höger

Att köpa ett ljudkort

Creative Labs (Sound Blaster), Turtle Beach och Diamond Multimedia är populära ljudkortstillverkare, men det finns många andra. Installera ett ljudkort är relativt enkelt. Men till skillnad från externa kringutrustning som kan anslutas på utsidan av datorn, om det inte redan är klart, är ett ljudkort anslutet på insidan. När du har öppnat datorhöljet sitter ljudkortet i lämplig expansionsplats. Se hur ser datorns insida ut? för en bättre förståelse för var ett ljudkort kan installeras. Är du inte säker på vilka kortplatser du har öppnat på ditt moderkort? Ett systeminformationsverktyg kan vara till stor hjälp för att identifiera den informationen och mycket mer.